Batı Şeria'da İsrail güçlerinin ateş açtığı Ayşenur Ezgi Eygi hayatını kaybetti

Filistin resmi haber ajansı WAFA, işgal altındaki Batı Şeria'da yasadışı yerleşimlere karşı düzenlenen protestoda Ayşenur Ezgi Eygi'nin İsrail güçlerince başından vurularak öldüğünü duyurdu.

Fotoğraf: WAFA
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsrail güçlerinin işgal altındaki Batı Şeria'da ateş açması sonucu yaralanan ABD vatandaşı Türk Ayşenur Ezgi Eygi'nin hayatını kaybettiği açıklandı. Filistin resmi haber ajansı WAFA, İsrail askerlerinin 'uluslararası aktivist' Eygi'yi Nablus'un batısındaki Beita kasabasında başından vurarak ağır yaraladığını aktardı. WAFA, Eygi'nin, yasadışı yerleşimlere karşı haftalık protesto sırasında gerçek mermi ile yaralandığını yazdı. 

BAŞINDAN YARALANAN EYGİ, KALDIRILDIĞI HASTANEDE YAŞAMINI YİTİRDİ

Sağlık kaynakları da Eygi'nin Nablus'taki Rafidia Hastanesi'ne kaldırıldığını ve yoğun bakıma alındığını doğruladı. Eygi'nin kaldırıldığı hastanede öldüğü belirtildi. Yerel kaynaklar, İsrail güçlerinin protestoyu güç kullanarak bastırmaya çalışması sırasında eylemcilerle İsrail güçlerinin karşı karşıya geldiğini, İsrail güçlerinin gerçek mermi, sersemletici el bombası ve biber gazı kullandığını söyledi. Aynı olayda 18 yaşındaki bir Filistinli de bacağına şarapnel isabet ederek yaralandı. WAFA'nın haberinde Ayşenur Ezgi Eygi'nin Filistinli çiftçileri İsrail askerleri ve yerleşimcilerin şiddetinden korumak ve çiftçileri desteklemek için çalışmalarda bulunan Faz'a kampanyasının bir parçası olduğu bilgisi verildi. 

Reuters haber ajansı ise konuya ilişkin haberinde, İsrail ordusunun haberleri incelediğini söylediğini aktardı. ABD Büyükelçiliği'nden ise henüz bir yorum gelmediği belirtildi. Anadolu Ajansı'nın edindiği bilgilere göre Eygi'nin 1998 Antalya doğumlu olduğu ifade edildi.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI: NETANYAHU HÜKÜMETİ TARAFINDAN İŞLENEN BU CİNAYETİ LANETLİYORUZ

Konuya ilişkin olarak Dışişleri Bakanlığı'ndan yazılı bir açıklama yapıldı. "Batı Şeria’nın Nablus kentinde Ayşenur Ezgi Eygi adlı vatandaşımızın işgalci İsrail askerleri tarafından öldürüldüğü derin üzüntüyle öğrenilmiştir" denilen açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"Hayatını kaybeden vatandaşımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyoruz. Netanyahu Hükümeti tarafından işlenen bu cinayeti lanetliyoruz. İsrail, Filistinlilerin yardımına koşan ve soykırıma karşı barışçıl mücadele veren herkesi yıldırmaya çalışmaktadır. Bu şiddet politikası sonuç vermeyecektir. İnsanlığa karşı suç işleyen İsrail makamları ve onları kayıtsız şartsız destekleyenler, uluslararası mahkemeler önünde mutlaka hesap vereceklerdir."

ABD DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI: İVEDİ ŞEKİLDE DAHA FAZLA BİLGİ TOPLUYORUZ

AA'nın aktardığına göre, ABD Dışişleri Bakanlığı da Eygi'nin ölümü hakkında açıklama yaptı. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, "Ayşenur Eygi adlı Amerikan vatandaşının bugün Batı Şeria'da trajik ölümünün farkındayız. Ailesine ve sevdiklerine en derin taziyelerimizi sunuyoruz. Eygi'nin ölümüyle ilgili ivedi şekilde daha fazla bilgi topluyoruz. Amerikan vatandaşlarının güvenlik ve emniyetinden daha yüksek bir önceliğimiz yok" ifadeleri kullanıldı. 

BM: BATI ŞERİA'DA YAŞAYAN SİVİLLER İÇİN EN ÖLÜMCÜL HAFTAYDI

İşgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te de 7 Ekim 2023'ten bu yana İsrail askerleri ile Filistin topraklarındaki yasadışı İsrailli yerleşimcilerin saldırılarında 691 Filistinli hayatını kaybetti. Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) da geçen haftanın kasım ayından bu yana işgal altındaki Batı Şeria'da yaşayan siviller için en ölümcül hafta olduğunu bildirdi.

UNRWA'nın X (eski adıyla Twitter) sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, Gazze Şeridi'nde şiddetlenen savaşla birlikte Batı Şeria'da da şiddet ve yıkımın arttığına dikkat çekildi. Açıklamada, şu ifadelere yer verildi: "Geçen hafta, kasım ayından beri Batı Şeria'da yaşayan Filistinli siviller için en ölümcül hafta oldu. Aralarında 7 çocuğun da olduğu çok sayıda kişi öldürüldü. Bu kabul edilemez ve derhal durmalıdır."

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)