Batı Şeria'ya giden Blinken, protestolarla karşılandı: 'Soykırımı durdurun'

Orta Doğu ziyareti kapsamında Batı Şeria'ya giden Anthony Blinken, "Soykırımı durdurun" sloganı ile karşılandı. Blinken, Ramallah'ta Mahmud Abbas ile görüştü.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, Orta Doğu ziyareti kapsamında Batı Şeria'da Filistin Yönetimi lideri Mahmud Abbas ile bir araya geldi. Geçtiğimiz saatlerde İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile görüşen Blinken, Batı Şeria'da protesto edildi. 

Blinken'ın konvoyu sıkı güvenlik önlemleri ile Ramallah kentine ulaşırken, düzinelerce protestocu "Soykırımı durdurun" ve "Filistin'i özgürleştirin" sloganları attı. 

HAMAS'TAN TEPKİ

Öte yandan Hamas, Güney Afrika'nın İsrail'in Uluslararası Adalet Divanı'nda (UAD) yargılanması için açtığı davaya ilişkin ABD'nin tutumunun uluslararası hukuku "küçümseme" anlamına geldiğini belirtti. Hamas'tan yapılan açıklamada, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın dün İsrailli yetkililerle görüşmesinin ardından konuya ilişkin sarf ettiği ifadelerine tepki gösterildi.

Blinken'in Güney Afrika'nın İsrail'e karşı UAD'a açtığı davaya ilişkin sözlerinin, uluslararası hukuku "küçümseme" anlamına geldiği kaydedilen açıklamada, ABD'nin bu tutumunun uluslararası adalet mekanizmalarının görevlerini yerine getirmesini engelleme girişimi niteliğinde olduğu belirtildi.

Açıklamada ayrıca, ABD yönetimine Gazze'de işlenen soykırım suçunu destekleyen politikasına son vermesi çağrısı yapıldı. ABD Dışişleri Bakanı Blinken, dün İsrailli yetkililerle görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, "Güney Afrika'nın İsrail'e karşı Uluslararası Adalet Divanında dava açmasının Gazze Şeridi'ndeki tırmanışı kontrol altına alma çabalarını dağıttığını" savunmuştu.

İSRAİL ALEYHİNE DAVA

Güney Afrika Cumhuriyeti, İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze'de işlediği fiillerle Soykırımın Sözleşmesi'ni ihlal ettiği gerekçesiyle 29 Aralık'ta UAD'de dava açarak İsrail aleyhine ihtiyati tedbir kararı alınmasını talep etmişti. Güney Afrika, durumun aciliyeti sebebiyle UAD'den tedbir kararına hükmetmesini talep ederken 11 Ocak'taki duruşmada Güney Afrika avukatlarının, 12 Ocak'ta ise İsrail avukatlarının Divan hakimlerine ihtiyati tedbirlerin gerekliliğine ilişkin sunumlarını yapması bekleniyor. 1948 tarihli BM Soykırımın Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi'nin 9. maddesi uyarınca, bir devletin sözleşmenin maddelerini ihlal etmesi durumunda, sözleşmeye taraf herhangi bir devlet, ihlalci devlet aleyhine UAD'de dava açabiliyor. (DIŞ HABERLER)