Batman’da kafasına poşet geçirilen kişi ‘can güvenliğim yok’ dedi

Batman Kozluk'ta gözaltına alınırken başına poşet geçirilerek darp edildiği öne sürülen Yahya Karabaş, İHD’ye başvurarak can güvenliğinin olmadığını söyledi.

Yahya Karabaş, İHD Batman Şubesi temsilcileri ile yaşadıklarını anlattı.
Google Haberlere Abone ol

Metin Yoksu

BATMAN - Batman'ın Kozluk ilçesine bağlı Tımok (Gümüşörgü) Köyü’nde 31 Mart'ta Gümüşörgü Jandarma Karakolu'nda görevli askerlerin yaptığı ev baskınlarında gözaltına alınan ve askerlerce başına poşet geçirilerek işkence edildiği öne sürülen Yahya Karabaş, İnsan Hakları Derneği (İHD) Batman Şubesi’ne başvuruda bulundu.

Başvuru sonrası İHD Batman Şubesi’nin Kültür Mahallesi’ndeki binasında basın açıklaması düzenledi. Açıklamada ölüm tehditlerine maruz kaldığını, köyde tek yaşadığını, can güvenliğinin olmadığını dile getiren Karabaş, insan hakları savunucularından yaşananların takipçisi olmalarını istedi.

‘MERMİYİ NAMLUYA SÜRME SESİNİ DUYDUM’

Açıklamada konuşan Karabaş, yaşadıklarını şöyle anlattı: "Sivil giyimli askeri personeller, köyde hiçbir şey sormadan bana saldırmaya başladı. Ne olduğunu anlamadan arkadan yüzünü görmediğim bir kişi başıma çuval geçirdi. Beni araca bindirip götürdüler. Beni nereye götürdüklerini bilmiyorum. Beni yaklaşık iki saat araçla gezdirdiler. Bulunduğum araçtaki şahıslar tarafından sürekli hakaretlere maruz kaldım. Beni araçtan indirdiler ama gözlerim kapalı olduğu için nerde olduğumu bilmiyordum. Doğa sesinden ormanlık alanda olduğumu anlayabiliyordum. Beni indirdikten sonra kafamı suya batırıp çıkarıyorlardı. Beni çamurlu ve bataklık gibi bir yere götürmüşlerdi. Aynı zamanda çamura da batırıp çıkarıyorlardı. Başıma silah dayayıp mermiyi namluya sürme sesini duydum. Seni burada öldürürüz. Kimsenin de haberi olmaz. O esnada bana işkence yapmaya devam ediyorlardı. Beni orada yaklaşık üç saat beklettiler. Bu süre zarfında sürekli işkenceye ve hakaretlere maruz bırakıldım.”

Yahya Karabaş, darp nedeniyle gözünün kanlandığını söyledi. 


'DARP RAPORU ALMASI ENGELLENDİ'

Serbest bırakılmasının ardından hastaneye gittiğini de dile getiren Karabaş, kendisine darp raporu verilmediğini belirtti. Hastanede şahitlerinin de olduğunu ifade eden Karabaş, polislerin darp raporu almasına engel olduğunu öne sürdü. Ölüm tehditleri karşısında tedirgin olduğunu vurgulayan Karabaş, "Bana karşı yapılan işkence ve kötü muameleye karşı suç duyurusunda bulunmak istiyorum. Ben köyde tek başıma yaşamaktayım. Hayatımdan şüphe ediyorum. Başıma bir şey gelirse devlet yetkilileri sorumludur" diye konuştu.

Karabaş’ın ardından İHD Batman Şube Eş Başkanı Devran Yıldız, "Yapılan bu uygulamalar sebebiyle devletin yetkili organlarını sorumluluk alma bilici ile hareket etmeye ve bir daha böylesi olayların yaşanmaması için gerekli işlemleri almaya çağırıyoruz" dedi.