Batman’da kayıp yakınları İsmail Bahçeci’nin akıbetini sordu

Batman'daki kayıp yakınları, 24 Aralık 1994 tarihinde İstanbul’da gözaltına alındıktan sonra kendisinden bir daha haber alınamayan İsmail Bahçeci’nin akıbetini sordu.

Bu haftaki açıklamayı, İHD Batman Şube yöneticilerinden Abdurrezak Katmaz okudu.
Google Haberlere Abone ol

BATMAN - Kayıp yakınları, İnsan Hakları Derneği Batman Şubesi öncülüğünde 561'inci kez Gülistan Caddesi'ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde bir araya geldi.

Burada yapılan açıklamada, 24 Aralık 1994 tarihinde İstanbul’da gözaltına alındıktan sonra kendisinden bir daha haber alınamayan İsmail Bahçeci’nin akıbeti soruldu.

'TARİHE NOT DÜŞMEYE DEVAM EDECEĞİZ'

Bu haftaki açıklamayı, İHD Batman Şube yöneticilerinden Abdurrezak Katmaz okudu. Katmaz, 2022 yılını geride bıraktıklarını ve 2023 yılında kayıpların akıbetini bulunmasını ve faillerin yargılanmasını istediklerini dile getirdi. Katmaz, "Bu ülkede genç, yaşlı demeden insanlar, evlerinden, iş yerlerinden, okullarından, sokaklardan, kahvehanelerden devlete bağlı bir takım karanlık güçler tarafından gözaltına alınarak kaybedildiler. Bu suçları işleyenlerden hiçbiri, kendilerinin suç işlediğine inanmadı ve halen inanmış değiller. İnsan hakları savunucuları ve kayıp yakınları olarak, gerçeklerin üzerini örtmeye çalışanlara izin vermeyeceğiz; açıklamalarımız ve haykırışlarımızla tarihe not düşmeye devam edeceğiz. Gerçeklerin gün yüzüne çıkması ve sorumlulardan hesap sorulmasındaki ısrarımızı sürdüreceğiz" dedi.

‘GÖZALTINA ALINDIĞI İNKÂR EDİLDİ’

Katmaz sözlerine İsmail Bahçeci’nin kaybedilme öykünü anlatarak devam etti. Katmaz, "Marmara Üniversitesi Basın Yayın Yüksek Okulu’nda öğrenci olan İsmail Bahçeci, Türkiye Öğrenci Dernekleri Federasyonu başkanıydı. Politik kimliği nedeniyle defalarca gözaltına alındı, ağır işkenceler gördü. 1993 yılında hakkında yakalama kararı çıkarıldı ve polis tarafından aranmaya başlandı. İsmail’i arayan polis, Bahçeci ailesinin Avcılar’daki evine defalarca baskın düzenledi. Bu nedenle İsmail evden ayrılmak zorunda kaldı. Kardeşi Metin, İsmail’e acil durumda haberleşmek için politikayla hiç ilgilenmeyen yakın bir arkadaşının telefon numarasını vermişti. 24 Aralık 1994 tarihinde Bahçeci ailesini telefonla arayan ve kendisini İsmail’in arkadaşı olarak tanıtan bir kişi, 'Oğlunuz gözaltında, ona sahip çıkın' dedi. Baba Şehmus Bahçeci, hemen Gayrettepe Emniyet Müdürlüğü’ne ve DGM İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvurdu. Ancak İsmail’in gözaltına alındığı inkâr edildi.”

'BAKANLIK BAŞTAN SAVMA CEVAP VERDİ'

Aynı günlerde polisin, İsmail Bahçeci’ye verilen telefon numarasının sahibi olan V.D.’in iş yerine baskın düzenlediğini anlatan Katmaz, "V.D., baskın sırasında iş yerinde olmadığı için V.D.'nin ağabeyi gözaltına alınarak İstanbul Terörle Mücadele Şubesi’ne götürüldü. Şubede kendisine kardeşinin telefon numarasının yakalanan bir 'örgüt mensubunun' üzerinde çıktığı söylendi. 1995 Ocak ayında Ankara’da gözaltına alınan bir kişi, sorguda kendisine, ‘Seni de İsmail Bahçeci gibi kaybederiz’ denildiğini kamuoyuna duyurdu. Ayrıca 24 Aralık 1994 tarihinden sonra Bahçeci ailesinin evine bir daha hiç polis baskını yapılmadı. İsmail’in arkadaşları, İnsan Hakları Derneği ve Uluslararası Af Örgütü düzenledikleri kampanyalarla konuyu ülke ve dünya kamuoyuna taşıdı. Ailenin emniyet, savcılık ve hükümet nezdinde yaptığı tüm başvurular sonuçsuz bırakıldı. Gözaltı işlemini reddeden devlet yetkilileri, İsmail Bahçeci’nin hayatını korumaya yönelik önlemleri almadı. Yargı makamları olayla ilgili delilleri toplamadan, tanıkları dinlemeden ve etkili soruşturma yapmadan dosyayı kapattı. Son olarak, 23 Mart 2019 tarihli soru önergesi ile Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a İsmail Bahçeci’nin akıbeti soruldu. Oktay adına Adalet Bakanlığı verdiği cevapta, 'Ne tür işlemler yapıldığına dair bakanlığımızda bilgi bulunmamaktadır' açıklamasını yaptı. Bu baştan savma cevap, dosya üzerindeki karartmanın yıllardır kesintisiz sürdüğüne de işarettir" diye konuştu. (DUVAR)