Batman'da kayıp yakınları Mehmet Şirin Maltu’nun akıbetini sordu

Batman’da bir araya gelen kayıp yakınları, 31 Ocak 1995 tarihinde gözaltına alındıktan sonra kaybedilen Mehmet Şirin Maltu’nun akıbetini sordu.

Kayıp yakınları, 565. kez bir araya geldi.
Google Haberlere Abone ol

BATMAN - Batman'da kayıp yakınları İHD Batman Şubesi öncülüğünde 565. kez bir araya geldi. Gülistan Caddesi'ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde açıklama yapan kayıp yakınları, bu hafta 1995 yılında gözaltına alındıktan sonra kaybedilen Mehmet Şirin Maltu için adalet istedi. 

'MALTU'NUN ÇIĞLIKLARI DUYULDU'

Bu haftaki açıklamayı İHD Batman Şube Yöneticilerinden Gülbahar Kaya gerçekleştirdi. Kaya, "Bu hafta 31 Ocak 1995 yılında Batman ili Kozluk ilçesi Zediya mezrasında gözaltına alındıktan sonra kendisinden bir daha haber alınamayan Mehmet Şirin Maltu’nun akıbetini sormak için toplandık" dedi. Ardından Maltu'nun kaybedilme öyküsünü anlatan Kaya şunları söyledi: “17 yaşındaki Mehmet Şirin Maltu’nun evine 31 Ocak 1995 gecesi, aralarında asker, özel tim ve köy korucularının da bulunduğu güvenlik güçleri, panzerler eşliğinde baskın yaptı. Kimlik kontrolü yapan askerler, Maltu’yu dışarı çıkardı. Sabah saat 04.00’e kadar açık alanda işkence gören Maltu’nun çığlıkları duyuldu. Ardından, Maltu’yu alıp götürdüler. Ertesi gün saat 12.00 civarı dört araç eşliğinde elleri, ayakları bağlı ve kafasına çuval geçirilmiş halde köye geri getirildi. PKK sığınaklarını ve silahlarını göstermesi istendi.”

‘OĞLUMA NE OLDUĞUNU BİLMEK İSTİYORUM’

Köylülerin tanıklıklarını aktaran Kaya, "Köylüler, Maltu’ya işkence yapıldığını, ayakta duramayacak durumda olduğunu, Maltu’nun PKK ile ilgisinin olmadığını ve sürekli 'bilmiyorum' dediğini belirtti. Daha sonra askerler, Maltu’yu araca bindirip götürdü. Aile, baskına katılan Bekirhan Jandarma Karakolu ve Kozluk Jandarma Bölük Komutanlığına başvurdu. Aileye, çocuklarının gözaltında olmadığı söylendi. Aynı tarihlerde Batman Komando Taburu’nda gözaltında tutulan bir kişi serbest bırakılınca Maltu Ailesi’ne, Mehmet Şirin’i taburda gördüğünü ve altı gün boyunca beraber gözaltında tutulduklarını anlattı" diye konuştu.

Savcılığa tanıkların olduğunu söylemelerine rağmen ailenin yaptığı tüm başvuruların sonuçsuz kaldığını söyleyen Kaya, anne Sabriye Maltu'nun geçmiş yıllarda yaptığı konuşmaları da aktardı. Kaya sözlerine anne Sabriye Maltu'nun geçmişte oğlu için söyledi şu cümlelerle son verdi: “Oğluma ne olduğunu bilmek istiyorum. Başında dua edeceğim bir mezarım olsun istiyorum. Onu kaybedenlerin bize yaşattıkları bu zulmün hesabını vermesini istiyorum. Adalet istiyorum. Barış istiyorum. Hiçbir anne evlat acısı yaşamasın istiyorum.” (DUVAR)