Batman’da kayıp yakınları Naif Demir'in akıbetini sordu

İnsan Hakları Batman Şubesi öncülüğünde 521. kez bir araya gelen kayıp yakınları, 6 Mart 1995 tarihinde Hakkari'de kaybedilen Naif Demir'in akıbetini sordu.

Kayıp yakınları 521. kez bir araya geldi.
Google Haberlere Abone ol

Metin Yoksu

BATMAN - İHD Batman Şubesi öncülüğünde 521'inci kez bir araya gelen kayıp yakınları, kaybedilme olaylarının açığa çıkartılarak faillerinin yargılanmasını talep etti.

‘ALACAK VERECEK MESELESİ YÜZÜNDEN ÖLDÜRÜLDÜ’

Demir ailesinin Hakkari'nin Çukurca Kayalık (Zavite) köyünde ikamet ettiğini dile getiren Akın, "Aile 1983 yılında köy kırsalında üç PKK militanı ile çatışmaya girdi. Çatışmada iki militan sağ olarak yakalandı ve güvenlik güçlerine teslim edildi. Bu olaydan dolayı PKK ile aile arasında sorunlar yaşanmaya başladı. Aile, askeri birimlerle daha fazla ilişkiye girdi. Ailenin köyden ayrılmasına güvenlik güçleri izin vermedi" dedi. Ardından Akın, Naif Demir'in askerler ile olan ilişkisini şöyle dile getirdi: “Askeri birimlerle geliştirilen ilişkiler üzerine, Naif Demir Çukurca İlçe Jandarma Karakol kantin ihalesini aldı. Ayrıca, dönemin Çukurca Jandarma Bölük Komutanı Yüzbaşı Bedrettin Kütük ile birlikte Federal Kürdistan Bölgesi üzerinden silah kaçaklığı işine girdi. Adı geçen bölük komutanı, silah kaçakçılığı sırasında kazandıkları paradan Naif Demir’in payına düşeni vermemeye başladı. Demir ısrarla parasını istedi. Parasını alabilmek için zaman zaman devreye aracılar soktu.”

Akın, tanık beyanları sonrası Demir'in öldürülmesini şu cümlelerle dile getirdi: “Yüzbaşı Bedrettin Kütük, 6 Mart 1995 günü akşam saat 21.30’da Naif Demir’i İlçe Jandarma Karakol Komutanlığı’nın hemen bitişiğinde olan PTT lojmanlarında misafir olarak kaldığı evden aldırdı. Karakolda astsubay Metin Koç ile birlikte telle boğduktan sonra cesedini Çukurca’ya 7-8 kilometre mesafedeki Zap Suyu’na attı. Karakolda olaya tanık olan askerlere, Naif’in PKK’ye yardım ettiği için cezalandırıldığı söylendi. Ancak bu askerler Demir’in para meselesi nedeniyle öldürüldüğünü biliyorlardı. Aradan geçen yıllarda ‘Yüksekova çetesi’ olarak bilinen ve bu grupta yer alan itirafçı Kahraman Bilgiç, itiraflarında Naif Demir’in Yüzbaşı Bedrettin Kütük tarafından alacak verecek için infaz ettirdiğini, savcılığa bu yönlü ifade verdiğini belirtti. Biz insan hakları savunucuları buradan bir kez daha yetkililere sesleniyoruz! Yıllardır iktidarlardan suçluların açığa çıkarılmasını ve yargılanmalarını talep ediyoruz.”