Bayraklı'da dere yatağına toprak döküldü: Sel felaketine davetiye
Bayraklı'da bulunan Yamanlar Deresi'nin aktığı bölgeye bir hafriyat şirketi tarafından toprak döküldü. Bölgede incelemede bulunan Doğal ve Kültürel Yaşam Girişimi Sözcüsü Tuncay Karaçorlu, bölgede 1995 yılında derelerin taşması sonucu yaşanan seli hatırlatarak, Bayraklı'nın depremden sonra bu kez de sel tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu vurguladı.
Cihan Başakçıoğlu
İZMİR - İzmir'in Bayraklı ilçesinde Doğançay'dan gelen Yamanlar Deresi'nin aktığı bölgeye bir hafriyat şirketi tarafından Bayraklı Belediyesi Fen İşleri'nden izin alındığı iddia edilerek toprak döküldü. Yaşanan durumu değerlendiren çevre eylemcileri ise toprağın inşaat kazılarında ortaya çıktığını ifade ederken, İzmir'de 1995 yılında Yamanlar, Örnekköy ve Çiğli’de dere yataklarının taşması sonucu meydana gelen ve 61 can kaybı ile sonuçlanan sel felaketini hatırlattı.
'KENT SUÇU İŞLENİYOR'
Bölgede incelemede bulunan Doğal ve Kültürel Yaşam Girişimi Sözcüsü Tuncay Karaçorlu, "Yapılacak çok katlı bir binanın inşaatı için kazıları sırasında oluşan hafriyat, Bayraklı'da derenin aktığı vadi yatağına bırakılıyor. Bundan yıllar önce sel sırasında en çok etkilenen bölgelerden birisi de Yamanlar bölgesiydi. Bu sel felaketi sırasında Yamanlar bölgesinde derenin taşması sonucunda onlarca yurttaşımızı kaybetmiştik. Daha yeni deprem felaketini atlatmışken, yine aynı belediyenin sınırları içerisinde kalan Doğançay bölgemizde bir kent suçu daha işleniyor" diyerek tepki gösterdi.
'FELAKETLERİN ÖN HABERCİSİDİR'
Vadi yatağına boşaltılan toprağın kuvvetli yağacak ilk yağmurda Yamanlar bölgesinde taşmalara neden olacağını söyleyen Karaçorlu, "İnşaat yapabilmek için tahrip edilen vadiye dökülen kum, felaketlerin ön habercisidir" dedi. Bölgenin doğal yapısına da dikkat çeken Karaçorlu, "İçinden dere akan bir vadi düşünün. Bu vadi zaten kendi doğal teraslamasıyla görsel değer yaratırken aynı zamanda oluşmuş olan tabiat dokusu ve ağaçların kökleri ile vadinin toprağını tutuyor. Bir anlamda vadiyi koruyor. Şimdi vadinin bütün doğal dengeleri bozuluyor. İnşaat şirketlerinin yanlış ve haksız uygulamaları sonucu yerleşim için değer olabilecek bölge, bir felaket noktasına dönüşüyor. Bir kez daha hatırlatıyor ve söylüyoruz; Doğançay bölgemiz, Yamanlar bölgemiz bir jeopark özelliğindedir. Bu özelliği bütün İzmir'e bir doğal değer olarak, tıpkı kuş cenneti gibi kazandırılması gerekirken yanlış ve haksız inşaat rantları uğruna bölge hızla kaybediliyor. Bu aynı zamanda İzmir'in kaybıdır" diye konuştu.
Yetkililere çağrıda bulunan Karaçorlu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın da bu konuda taraf olması ve bu işlemi derhal durması gerektiğini ifade etti.
BELEDİYE BİR AÇIKLAMADA BULUNMADI
Konu ile ilgili ulaştığımız Bayraklı Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü ise yetkili kimse olmadığı gerekçesiyle herhangi bir açıklamada bulunmadı. Belediye çalışanları, konu ile ilgileneceklerini ve tarafımıza dönüş yapacaklarını söyledi ancak herhangi bir dönüş yapılmadı.