Bayramiç Barajı’nda su bitmek üzere: Çeşmelerden balçık kokusu geliyor

Bayramiç Barajı’nın doluluk oranı yüzde 10’a düştü. Bayramiç Belediye Başkanı Uygun ve CHP’li İl Genel Meclis üyesi Göğüsgeren, bunun sebebinin fazla çeltik ekimi olduğunu söyledi.

Bayramiç Barajı
Google Haberlere Abone ol

Seçkin Sağlam

ÇANAKKALE - Bayramiç’in içme ve sulama suyu ihtiyacının karşılandığı Bayramiç Barajı’ndaki su seviyesi yüzde 10’lara kadar geriledi. Yetkililere göre bunun en büyük sebeplerinden biri aşırı çeltik ekimi… Bu nedenle yetkililer, çeltik ekiminin sınırlandırılması gerektiğini düşünüyor.

Ayrıca azalan baraj suyu nedeniyle çeşme sularından balçık kokusu geliyor.

‘SAĞLIK ANALİZİ YAPIYORUZ AMA KOKUYU GİDEREMİYORUZ’

Bayramiç halkının içme suyu ihtiyacının karşılandığı Bayramiç Barajı, Ezine Ovası’nın ve ‘Batak Ovası’ olarak bilinen Kumkale Ovası’nın sulama suyunun tedarik edildiği tek su kaynağı konumunda. Her yıl 170 bin dönüm alanın suluma ihtiyacının karşılandığı Bayramiç Barajı, son birkaç yıldır su sorunu yaşıyor.

Bayramiç Belediye Başkanı Mert Uygun, çeşme sularında koku olduğunu ifade ederek Bayramiç Barajı’nın dip seviyelere indiğini söyledi. Uygun, “Biz depolarımızı, hem dağdan gelen suyla hem de Bayramiç Barajı’ndan akan Karamenderes Akarsuyu’nun su kuyularından pompayla çektiğimiz suyla dolduruyoruz. Bayramiç Barajı’nın suyu çok alt seviyelere indiği için dipteki balçık kokusu da geliyor. Sağlık analizini yapıyoruz, bir sıkıntı olmadığı görülüyor, klorunu falan veriyoruz ama kokuyu gideremiyoruz” dedi.

‘ÇELTİK ÜRETİMİNE DİKKAT ETMELİYİZ’

Uygun, Çanakkale Valiliği ve Bayramiç Kaymakamlığı’na resmi yazı gönderdiklerini, destek istediklerini belirtti. Barajdaki su seviyesinin yüzde 10 seviyelerine yaklaştığını söyleyen Uygun, su seviyesinin azalmasındaki en önemli etkenin çeltik ekiminin yoğunlaşması olduğunu ifade etti. Uygun, “Geçen yıl da bu seviyelere düşmüştü ancak böyle bir koku yoktu. Belli ki, yıllar geçtikçe bu sorunu ve devamında kötü kokuyu yaşamaya devam edeceğiz. O nedenle su kaynaklarımızı korumalı, planlı tarımsal üretim yapmalıyız. Özellikle çeltik üretimine dikkat etmemiz gerekiyor” diye konuştu.  

‘SEZON BAŞINDA YÜZDE 82 DOLULUK ORANI VARDI’

CHP’li İl Genel Meclis üyesi Sadık Göğüsgeren, Çanakkale’nin en önemli domates üretim merkezlerinden biri olan Kumkale Ovası (Batak Ovası) üzerinde 14 bin dönüm çeltik ekimi olduğunu söyledi. Göğüsgeren, “Fazla çeltik ekiminden kaynaklanan bir su problemi yaşıyoruz. Bu yıl 14 bin dönüm çeltik ekim alanını suladı Bayramiç Barajı. Sezona girdiğimizde su seviyesi yüzde 82’lerdeydi. Ancak son birkaç yıldır çeltik ekimi işin içine girdiği için su problemi yaşıyoruz” dedi.

Çeltiğin bölgenin üretimi olmadığını söyleyen Göğüsgeren, şunları dile getirdi: “Çok su tükettiği için su kaynağı olarak yetersiz kalıyoruz. Çeltik, ekimi yapanın dışında kimseye faydası yok. Yövmiyeci de çalıştırmıyor, dolayısıyla ekenin dışında kimseye katma değeri yok çeltik ekiminin. Gelecek yıl buna mutlaka önlem alınmalı. Sulama suyumuzdaki problem devam ediyor, bahçeler kurumuyor ama çiftçi sulama yapmakta zorlanıyor. Önümüzdeki sene çeltik ekiminin 8 bin dönümle sınırlandırılması gerekiyor.”