Bel fıtığında dikkat edilmesi gerekenler
Uzman Fizyoterapist Elif Uzun, bel fıtığı rehabilitasyonunda dikkat edilmesi gerekenleri anlattı. Uzun, önceliğin 'bilinçli aktif hareket' olduğunu söyledi.
DUVAR - Bel fıtığı, günümüzün en önemli sağlık problemleri arasında yer alıyor. İzmir Kavram Meslek Yüksekokulu Fizyoterapi Programı Öğretim Görevlisi Elif Uzun, günlük hayatı büyük oranda olumsuz etkileyen ve insan bedeninde ciddi boyutta hareket kaybına neden olabilen bel fıtığı rahatsızlığına, omurlar arasındaki diski zorlayıcı hareketlerin dışında fazla kilonun da neden olabileceğini belirterek, yapılması gerekenleri anlattı.
Uzun, bel fıtığı rehabilitasyonunda öncelikle yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:
Fazla kilolar verilmeli, sigaradan uzak durulmalı, dönme-burgu gibi rotasyonel hareketlerden kaçınılmalı, düzenli ve bilinçli egzersiz yapılmalı, ağır yük kaldırmaktan kaçınılmalı, toplumda yaygın olan inanışın aksine sert veya tahta zemine yatılmamalı ve ortopedik yataklar tercih edilmelidir.
Bel rahatsızlığı yaşayan ya da bel fıtığı teşhisi konan bazı kişilerin yetkisi ve bilgisi olmayan kişilere bel çektirme gibi işlemler yaptırmasının çeşitli rahatsızlıklara sebebiyet verebileceğinin altını çizen Uzman Fizyoterapist Elif Uzun, “Eskiden belimiz ağrıdığında sürekli yatmanın belimize iyi geleceği söylenirdi. Ancak sürekli yatmak kasları zayıflatır. Onun yerine bilinçli olarak egzersiz yapıp, hareket edin. Böylece kan dolaşımınız artacak, kas spazmlarınız azalacak, kas erimelerinin önüne geçerek iyileşme süreci hızlanacak” diye konuştu.
Uzun, rehabilitasyonla tedavi edilebilecek seviyede bir disk dejenerasyonu durumunda hastanın ağrıları geçene ve ağrısız egzersiz yapacak seviyeye gelene kadar manuel tedavi ile bazı özel tekniklerle spazmda olan kasların gevşetilmesi gerektiğini söyledi.