'Belaruslu muhalif gazeteci itirafa zorlandı'

Belarus'un bir yolcu uçağını zorla indirmesinin ardından gözaltına alınan muhalif gazeteci Protasevich'in, 'itirafa zorlandığı' savunuldu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Belarus'un bir yolcu uçağını zorla Minsk'e indirmesinin ardından gözaltına alınan muhalif gazeteci Roman Protasevich'in kendisine yöneltilen suçlamaları 'itiraf ettiği' röportajı Belarus devlet televizyonunda yayınlandı. Protasevich'in ailesi ve muhalefet liderleri, gazetecinin 'itirafa zorlandığını' savundu.

Perşembe akşamı yayınlanan röportajda Nexta editörü Protasevich, Belarus'ta geçtiğimiz yıl düzenlenen seçimlerde zaferini ilan eden Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko'yu 'devirmeye çalıştığını' ve hükümet karşıtı protestoları organize ettiğini söylüyor. Videonun sonuna doğru ağladığı görülen Protasevich, röportajda Lukaşenko'yu överek 'onun doğru olanı yaptığını ve kendisine saygı duyduğunu' da belirtiyor.

'AİLESİ, İŞKENCE GÖRDÜĞÜNÜ DÜŞÜNÜYOR'

Protasevich'in itirafa zorlandığını söyleyen muhalefet lideri Sviatlana Tikhanovskaya'nın danışmanı Franak Viacorka, "Protasevich'in 'itiraflarını' görmek acı verici. Ailesi, işkence gördüğünü düşünüyor" ifadelerini kullandı. Twitter paylaşımında, "Bu benim bildiğim Roman değil" diyen Viacorka, Belarus'ta siyasi tutukların serbest bırakılması için çağrıda bulundu.

'BU BİR DEVLET TERÖRÜDÜR'

Gözaltında bulunan gazetecinin babası ise "Oğlumu çok iyi tanıyorum ve asla böyle şeyler söylemeyeceğini biliyorum. Ona baskı uyguladılar ve ihtiyaç duydukları şeyleri söylemeye zorladılar" dedi. AFP'ye konuşan Protasevich'in babası, sözlerine şöyle devam etti: "21'inci yüzyılda, Avrupa'nın ortasında o bir uçaktan kaçırıldı, bu bir devlet terörüdür. Ona işkence ediyorlar ve siyasi oyunlarında kullanıyorlar."

'İŞKENCE VE KÖTÜ MUAMELENİN ÖRNEĞİ'

Protasevich'in babasının işkence iddialarını yineleyen İnsan Hakları İzleme Örgütü Direktörü Kenneth Roth da perşembe akşamı yayınlanan röportajın 'vahşetin kanıtı' olduğunu söyledi. Roth, "Bu, Başkan Lukaşenko yönetiminde işkence ve kötü muamelenin bir örneğidir" dedi. (DIŞ HABERLER)