Belçika'da Hz. Muhammed karikatürü gösteren öğretmen açığa alındı

Belçika'da bir öğretmen, beşinci sınıf öğrencilerine Hz. Muhammed'in 'çıplak tasvir ettiği' belirtilen bir karikatürü gösterince, 'müstehcenlik suçu' işlediği için açığa alındı. Belediye Başkanı Catherine Moureaux "Bu müstehcen çizimin 10 yaşındaki çocuklara gösterilmemesi gerektiğini düşünüyoruz" derken, ifade özgürlüğünü kısıtlamanın mümkün olmayacağını söyledi.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Belçika'nın başkenti Brüksel'de sınıfta Hz. Muhammed karikatürlerinden birini gösteren ilkokul öğretmeni "müstehcenlik suçu işlediği" gerekçesiyle açığa alındı. Geçici olarak görevden uzaklaştırılan öğretmen hakkında disiplin soruşturması başlatıldı.

BBC Türkçe'nin Lahey muhabiri Yusuf Özkan'ın yerel basından aktardığına göre olay, göçmen nüfusun yoğun olduğu Sint-Jans-Molenbeek ilçesindeki "Aux sources du gai savoir" adlı ilkokulda yaşandı. Nieuwsblad gazetesi, öğretmenin güncel gelişmeleri anlatmak amacıyla beşinci sınıf öğrencilerine Fransız mizah ve hiciv dergisi Charlie Hebdo'da yayımlanan bir karikatürü gösterdiğini yazdı.

'İSTEYEN SINIFTAN ÇIKABİLİR' DEDİ

Öğretmen, Hz. Muhammed'in 'çıplak tasvir ettiği' belirtilen karikatüre bakmak istemeyen çocukların sınıftan çıkabileceğini söyledi. Velilerinin şikayeti üzerine Sint-Jans-Molenbeek Belediyesi ve okul yönetimi öğretmen hakkında disiplin soruşturması açtı.

'10 YAŞINDAKİ ÇOCUKLARA GÖSTERİLEMEZ'

Sint-Jans-Molenbeek Belediye Başkanı Catherine Moureaux, sınıfta gösterilen karikatürün "dini bir bir imge değil, müstehcen bir çalışma" olduğunu söyledi. Moreaux, "Bu müstehcen çizimin 10 yaşındaki çocuklara gösterilmemesi gerektiğini düşünüyoruz ve bu fikir okuldaki herkes tarafından paylaşılıyor" dedi. Moureaux, perşembe günü başlatılan disiplin soruşturması kapsamında ilkokul öğretmeninin sözleşmesinin askıya alındığını duyurdu.

'İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNÜ KISITLAMAK MÜMKÜN DEĞİL'

Belediye Başkanı, karikatürlerinin gösterilmesinin 'Hz. Muhammed'e küfür anlamına geldiği' görüşüne ise katılmadığını söyledi; ifade özgürlüğünü kısıtlamanın veya bu konunun tartışılmasını yasaklamanın mümkün olmayacağını vurguladı.

Fransa'nın başkenti Paris yakınlarındaki bir okulda, öğrencilere söz konusu karikatürleri gösteren Samuel Paty adlı öğretmen 16 Ekim'de başı kesilerek öldürülmüştü. (BBC Türkçe)