Belediye açıkladı: 5 ilçenin kanalizasyonu İstanbul'a su sağlayan Melen Çayı'na akıyor

Düzce Belediyesi, başkan Özlü'nün dile getirdiği ve İSKİ'nin yalanladığı 'kanalizasyon' iddiasını bir adım ileri taşıdı: Sadece Düzce merkezin değil 5 ilçenin daha kanalizasyonu Melen'e akıyor...

Fotoğraf: Düzce Belediyesi
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Düzce Belediyesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve İSKİ'yle aralarında polemik konusu olan Melen Çayı'na ilişkin yeni bir açıklama yaptı.  

Düzce Belediyesi daha önce başkan Faruk Özlü'nün açıkladığı kent merkezinin yanı sıra 5 ilçedeki altyapı sistemlerinin, İstanbul'a su sağlayan Melen Çayı ve kollarına aktığının belirlendiğini duyurdu.

Belediyeden fotoğraflarla birlikte yapılan açıklamada, Özlü'nün, İstanbul'a giden ham içme suyuna kanalizasyon karıştığı açıklaması sonrası sadece merkezde değil diğer ilçelerde durumun daha kötü olduğunun kayda geçen görüntülerle kanıtlandığı belirtildi.

'MELEN'İN SORUMLULUĞU İBB VE İSKİ'DE'

Cumayeri, Gümüşova, Kaynaşlı, Yığılca ve Gölyaka’da altyapı sistemlerinin açık şekilde Melen Çayı ve kollarına aktığının tespit edildiği aktarılan açıklamada, "Başkan Özlü'nün, merkez ilçede sahaya çıkarak Konuralp Tabakhane Deresi’nde yaptığı, 'Düzce’nin Melen Havzası içinde yer alan ilçelerinde de kanalizasyon sistemlerinin Melen Çayı ve kollarına bağlandığı' açıklaması üzerine araştırma yapılarak güncel durum gözler önüne serildi" ifadeleri kullanıldı.

İstanbul’a giden ham içme suyunun yüzde 36’sını sağlayan Melen Havzası’nın özel hükümlerle korunması gerektiği, altyapı, donanım, denetim gibi sorumlulukların ise 2008'den bu yana İBB ve İSKİ’ye ait olduğunun her kesim tarafından bilindiği anlatılan açıklamada, şu ifadeler yer aldı: 

"Buna rağmen, özel hükümlerin sadece denetim ve yaptırım kısmında faal olan İSKİ, sınırlar içinde yer alan çiftçi ve hayvancılıkla uğraşan vatandaşlar için adeta aşılmaz engel olarak görülüyor. İSKİ’nin sert kuralları sebebiyle tarım, sanayi ve turizm başta olmak üzere çeşitli iş kollarında yatırımlar da sekteye uğruyor. Öyle ki arıtma taahhüdünde bulunan teşvikli girişimler dahi İSKİ’nin yaptırımları karşısında ruhsat alamıyor, faaliyetlerine başlayamıyor. Hal böyle iken Düzce merkezde şahit olunan kanalizasyonların durumu aynı şekilde Melen Havzası içindeki ilçelerde de tespit edildi. Ocak 2025 tarihli görüntüler tek tek incelendiğinde Cumayeri, Gümüşova, Kaynaşlı, Yığılca ve Gölyaka’da kanalizasyon sistemlerinin Melen Çayı ya da ona ulaşan kollarına bağlandığı kayda geçirildi."

Açıklamada ayrıca, Özlü'nün, meselenin münferit vidanjör olayından çok daha ciddi boyutta olduğunu tekrarladığı, İSKİ ve İBB’nin sorumluluklarını hiç vakit kaybetmeden en kısa süre içinde tamamlaması gerektiğini vurguladığı aktarıldı.

İBB YALANLAMIŞTI: İSTİSNASIZ HER DAMLASI ARITILIYOR 

Özlü, daha yaptığı açıklamada, İstanbul'a içme suyu sağlayan Melen Havzası'nın bakımından sorumlu İSKİ ile İBB'ye "yatırımlarını tamamlama" çağrısında bulunmuştu.

İSKİ ise Özlü'nün iddiasının gerçeği yansıtmadığını belirterek, "İçme suyunun istisnasız her damlası arıtılarak  şebekeye verilmektedir" açıklaması yapmıştı: 

"Vatandaşımıza sunduğumuz içme suyunun istisnasız her damlası, modern içme suyu arıtma tesislerimizde arıtılarak yerli ve yabancı tüm standartları sağlayarak şebekeye verilmektedir. Su kalitesi ile ilgili veriler iski.istanbul adresinde yer almaktadır.İçme suyunun kalitesi, tesis çıkışlarında 24 saat online, depo ve şebekelerden ise İdaremiz ekiplerince günlük numuneler alınarak izlenmekte, Sağlık Bakanlığı’nca düzenli olarak denetimleri yapılmaktadır.

Ham su kalitemizin bozulmaması ve iyileştirilmesi için içme suyu havzalarımızda gerekli denetimler ve yatırımlar da aralıksız devam etmektedir. İSKİ olarak gerçekleştirdiğimiz çalışmalarla temiz suyun ve çevrenin güvencesi olmaya devam ediyoruz. Vatandaşlarımızın asılsız, siyasi söylemlerle kamuoyunu yanıltmaya yönelik açıklamalara itibar etmemesini temenni ederiz."

 

(HABER MERKEZİ)