Belediye Başkanı Gençay: Didim '3T' ile hak ettiği yere gelecek

Didim Belediyesi'nin ilk kadın başkanı olan Hatice Gençay, Didim için tarım, turizm ve tarih odaklı '3T' planını hayata geçirdiklerini belirterek Didim'i hak ettikleri yere getireceklerini söyledi.

Hatice Gençay (Fotoğraf: Selçuk Arslan)
Google Haberlere Abone ol

DİDİM - Didim’in ilk kadın belediye başkanı olan Hatice Gençay, ilçede hedeflediği alanlarda atılım yapmak istiyor. 78 ülkeden ve 81 ilden insanların yaşadığı Didim’de kentin gündemi, ‘Üç T’ diye tanımlanan 'turizm, tarım ve tarih' alanlarında atılacak olan adımlar. Bu yönlü bir çalışma grubu kuran Gençay, kent halkı ve sivil toplum kuruluşlarıyla kararlar alıyor ve uygulamaya geçiyor.

Turizme yönelik artan talebi değerlendiren Didim Belediyesi, hayata geçirdiği turizm uygulamalarıyla sezonu uzattı. Avrupa merkezli yapılan görüşmeler neticesinde kışı boyu da uçuşların olacağı Didim’de 2025 sezonu da martta açılacak. Tarım konusunda çalışmalar yapan Didim Belediyesi, bölgenin ilk zeytinyağı tadım merkezini kurdu. Yine özel seralarda zeytin fideleri yetiştirilerek belediye tarafından halka ücretsiz dağıtılıyor.

Gençay ile 6 aylık çalışmalarını ve hedeflerini konuştuk. 

'MAAŞLARI ÖDEMEK İÇİN KONSERLERİ İPTAL ETTİM'

Didim’e dair nasıl bir tablo vardı göreve gelirken?

31 yıldır Didim’de yaşıyorum. Didim’de ilk kadın belediye başkanı olmanın gururunu da yaşıyorum. Didim turizm kenti olmasına rağmen hak ettiği değeri bulamamış ve bir şekilde bir elin değmesi gereken bir şehir. Göreve geldiğimde birçok sorunu olan ve bu sorunlarının da çözümü basit olan bir kent. Sorunlu bir kent aldım açıkçası.

Didim’de göreve gelince ne gibi zorluklarla karşılaştınız?

Bu süreç aslında benim için şans oldu. Didim halkı beni gerçekten kucakladı. 'Kadın eli değecek' diye yola çıkmıştık, halk da kadın eli değişin diye beni göreve seçti. Didim halkı çok sahiplendi beni. Sorunlarını anlatırken çözümleriyle beraber geliyorlar bana. Bu yöntem de sorunların çözüme katkı sunuyor. Göreve geldiğimde benden önceki yönetim personel maaşını ödemekte zorlanmış. Onların ödenmesi için çıktım dedim ki ‘çalışan arkadaşlarımın emeğini ödemeden Didim’de konser yapmayacağım' ve yapmadım. Didim halkı bunu çok sevdi ve Didim’de yaşayan sanatçılarla etkinliklerimizi yaptık. 6 aylık yönetimim sürecinde birlikte yönettik ve bazı sorunları aştık. Tabi sorunların çözümü için ekonomik altyapı lazım. Bu ekonominin sağlanması için de belediyenin gelirlerinin olması lazım. Belediye gelirlerinin az olması hatta olmaması bizi sorunların çözümünde zorladı. Bunların aşılması için çalışmalar yürütüyoruz.

Göreve gelirken sizin tespitini yaptığınız önemli sorunlar nelerdi? Nasıl aştınız bunları?

Didim turizm kenti, Didim tarım kenti, Didim tarih kenti... Ben buna ‘3T’ diyorum. '3T’nin birleştiği bu kentte sahip çıktığımızda hak ettiği yere gelecektir. Kentimizin öncelikli sorunu istihdam. Bu konuda Didim’e gelen yatırımcıların bize kolaylıklar sunduğunu düşüyorum. Bu yaz bu konuda sorun yaşamadık. Var olan belediye işletmelerimizde Didimli arkadaşlarımızı çalıştırdık. Yani aracı olduk ve sorunu çözdük.
Didim’in tanıtım ile ilgili sorunu var. Didim’de işlerin başına liyakatli kişiler geldi. Böylelikle bu alandaki sorunları da çözmüş olduk. Didim’in önümüzdeki aylarda tanıtım süreci başlayacak. Diğer bir sorun ise belediyemizin kurumsal yapıda olmamasıydı. Bunu da liyakatli kadrolarla dayanışarak aştık.

Didim Belediye Başkanı Gençay, Didim ile ilgili kararları halkın katılımıyla aldıklarını söyledi. 

'HALKIN KATILIMIYLA KARARLAR ALINIYOR'

Karmaşık ve sorunlu bir kent tarifinde bulundunuz. Peki kente dair nasıl bir yönetim politika izliyorsunuz?

Evet, sorunları olan bir kent aynı zamanda da basit çözümlerle başa çıkabiliyorsunuz. Ben belediyenin karar alma mekanizmasının ana eksenine halkı koydum. Halk ile birlikte karar alıyoruz. Yapılacak yatırım, yapılacak hizmet, nerede, ne yapılacak, hangi bölgede ne eksik? Bu durumlarda halkın beklentisini ve talebini alıyoruz. Halkın içinde olduğu komisyonlar kurduk. Komisyonlar yapılacak faaliyetleri değerlendiriyor, sivil toplum kuruluşlarıyla bir araya geliyor. Görüş ve öneri alıyor ve daha sonra karar veriliyor. Yani başka bir ifade ile Didim için ortak yönetim aklı ve anlayışını hayata geçirmiş durumdayız. Bu yönetim politikası sayesinde daha güçlü bir yapıya kavuştuk.

'TURİZM SEZONUNU UZATTIK'

Bildiğiniz üzere son yıllarda Didim turizm destinasyonu olarak ilgi görmeye başladı. Didim Belediyesi nasıl bir turizm politikası izleyecek önümüzdeki dönem için?

Son dönemlerde destinasyon olarak Didim’e ilgi var, sizin de belirttiğiniz gibi. İngiliz acente firmaları belediyemizle bir görüşme gerçekleştirdiler. Birlikte iş birliği yaparak turizmi geliştirme noktasında bazı adımlar atıyoruz. Turizm sezonunu uzattık bu yıl, 15 Kasım'da bitecek. Yani o tarihe kadar turistler Didim’e gelmeye devam edecek. 2025 yılında da bir ay erken açılacak, yani Mart 15’te sezonu açmış olacağız. Bizden istenilen, altyapı ve üst yapıların bitirilmesi oldu. İnşaat çalışmalarının turizm aylarında turistleri rahatsız edecek bir boyuta geçmemesi için de adımlar atacağız. Didim, bu destinasyonun yeni trendi olacak. Bu konuda festivallerimiz de var. 78 ülkeden Didim’de yaşayan vatandaşlarımız var, 81 ilde vatandaşı var. Didim bu anlamıyla bir dünya kenti. Bu yönüyle başla bir turizm ilçesi yok. Biz bunlarla ön plana çıkmak zorundayız.

Didim’de fiyatlar diğer turizm bölgelerine göre nasıl?

Fiyat politikası diğer ilçelerimize oranla daha düşük. Bu da Didim’i tercih etmelerinde etkili oluyor. Daha önce emekli kenti görünümde olan ilçemiz şimdi turizm olarak daha farklı noktada. Fiyatlarımız bir çok yere oranla daha avantajlı. Fiyatlandırma yapılırken kaliteli hizmeti de esas alıyoruz. Önümüzdeki sezonda fiyat-kalite dengesiyle daha güçlü bir turizm hizmeti verecek noktaya geleceğiz.

'ZEYTİNYAĞI TADIM MERKEZİ KURDUK'

'3T' olarak adlandırdığınız tarım ile ilgili yerel yönetim politikanız ne? Görev süreniz boyunca hangi yatırımlar yapıldı?

Didim tarihsel olarak pamuk ve türün ekim merkezi durumundaydı. Zamanla gelen kotalarla bu ürünler yok olma durumuna geldi. Bizim yatırım alanımız zeytin. Zeytincilik alanında Didim, Ege Bölgesi’nin parlayan yıldızı durumunda. Zeytin ve zeytinyağı konusunda üretim anlamında iyi durumunda olan bir ilçeyiz. Bunların korunup geliştirilmesi için kurumsal yapılanma içindeyiz. Bunun için belediye bünyesinde zeytinyağı tadım merkezi kurduk. Yakın bir tarihte faaliyete açacağız. Ege Bölgesi’nin tek tadım merkezi olacak. Yine tarım politikası konusunda seralar kurduk ve ata tohumlarını burada geliştirip, zeytin fideleri haline getirdikten sonra halka dağıtıyoruz. Yine farklı sebze üretimi yaparak halka dağıtıyoruz.

Didim Belediyesi’nin SGK ve vergi borçları var mı? Bu konuda hacizler yaşandı mı belediyenizde?

Tüm CHP’li belediyeler gibi biz de SGK ve vergi borçları olan bir kurumuz. Vergi borcu olmayan bir belediye yok. Biz kamu hizmeti yapıyoruz. Ticari amaç ile hizmet vermiyoruz. Kamuya hizmet ederken tabi ki de olacak. Bu borçlar alınırken hacizlerle veya iller bankasından gelen paraya el koyarak yapıyorlar. Zaten zorlu bir süreç yaşıyoruz. ‘Hizmet etmeyin, çalışmayın’ diyerek bu tip uygulamalarla üzerimize geliyorlar. Biz bunların hiçbirine boyun eğmiyoruz. Yapılandırma taleplerimiz var. Süreci yakından takip edeceğiz.

'MİLLİ EMLAK’TAN ARSA TAHSİSİ YAPILDI'

Kamuoyuna yansıyan bilgilere göre sokak hayvanları için barınak projeniz var. Nasıl bir proje olacak?

Biz dünyada tek başına yaşamıyoruz, yaşadığımız yeri can dostlarla paylaşıyoruz. Hiç kimsenin de hayatına kastetmeye niyetimiz yok. Can dostlarımızın daha iyi koşullarda yaşamaları için barınak projesini oluşturduk. Ankara’da yaptığım görüşmeler neticesinde arsa tahsisimizi de aldık. Projenin alanı için Milli Emlak tarafından 24 dönümlük bir alan belediyemize tahsil edildi. Barınak, projelendirme süreci aşamasındayız. Çok kısa sürede yapımına başlayacağız.

Didim’de sorunlu yapılaşmaya neden olan imar konusuna dair nasıl bir çalışma içindesiniz?

Didim’in imar planı sorunu yıllardan beri var. Didim’de 6 tane imar planı mevcut. Bunu tek başına ilçe belediyesi olarak çözmemiz zor görünüyor. İlk iş tek ve bütüncül bir plan yapmak. Biz bunu Aydın Büyükşehir Belediyesi ile çözme gayreti içindeyiz. Didim’in geleceği, vizyonu nitelikli yapılaşması buna bağlı. Planların uygulanır olması da lazım. Didim’de çok fazla Turizm Bakanlığı'na ait arsa var. Bu arsaların satışı Ankara’dan yapılıyor. Yapılacak tesislerin alt yapı hizmetleri bizden isteniyor. Biz bu konuda çok zorlanıyoruz. Yani bu durumdan dolayı alt yapı, yol gibi hizmetleri planlayamıyoruz. Bunların aşılması için bütüncül plana ihtiyaç var. Didim Belediyesi olarak buna özel çalışıyoruz.