Belediye, DSİ'nin sulama projesine karşı çıkıyor
Elazığ’ın Arıcak ilçesinde Deştek Regülatörü Sulama Projesi'nin ihalesi gerçekleştirildi. Belediye ve bölge halkı, birçok köyün susuz kalmasına neden olacağını söyledikleri projeye karşı tepkili.
ELAZIĞ - Geçtiğimiz mart ayında DSİ 9. Bölge Müdürlüğü ile yüklenici firma arasında Elazığ Arıcak Deştek Regülatörü ve Sulaması İnşaatı işine yönelik imzalanan sözleşme ile 6 bin 280 dekarlık bir arazinin sulanması hedefleniyor. Söz konusu proje ile köylüler için hayati önem taşıyan Mirvan Çayı'nın kuruyacağını belirten bölge halkı projeye tepkili.
Bölgede bulunan Yoğunbilek, Küplüce köyleri ile Üçocak beldesinin içme suyunu ve tarım arazilerinin sulama ihtiyacını karşılayan Mirvan Çayı’nın, bu proje nedeniyle kuruma tehlikesi ile karşı karşıya olduğu belirtiliyor.
Üçocak Belde Belediye Başkanı Yılmaz Yegül de proje gerçekleşirse beldenin susuz kalacağını ve projenin köyler için tehdit oluşturduğunu söyledi.
‘SADECE ARICAK FAYDALANMIYOR’
Başkan Yegül, Mirvan Çayı’nın kapalı sistem borular ile iletilmeyecek kadar az aktığını ve bu kaynaktan beslenen köylerin içme suyu, tarımsal arazileri sulama gibi konularda olumsuzluklarla karşı karşıya bırakıldığını belirtti.
Aynı zamanda suyun kuruması ile orda yaşayan canlıların da yok olacağını belirten Yegül şunları söyledi: “Deştek Sulaması denilen bir proje var. Bölgedeki tarım arazisi şu ana kadar normal kanallarla sulanıyordu. Bu Deştek Sulaması Arıcak’ın en üst kotunda. Su oradan akıyor. Arıcak merkezin nüfusu 3 bin. Aşağıda yaşayan 10 bin nüfus da bu sudan besleniyor. Orada yaşayanlar hem sulamada hem hayvanlarında hem de bağ bahçesinde bu suyu kullanıyorlar. Bu suyun zaman zaman kuraklık geçirildiğinde kuruduğu görülmüştür. 1-2 kez kurudu ve vatandaşların tarlaları susuz kaldı. Yağışın olduğu yıllarda sıkıntı olmuyor. Ancak bu çayın suyu böyle bir projeyi kaldıramaz’’ dedi.
’BU PROJE HAYATA GEÇERSE YALNIZCA MİRVAN ÇAYI DEĞİL, KAYNAKLARI DA KURUYACAK’
Çayı besleyen kaynakların da kuruyacağını iddia eden Yegül şöyle devam etti:
"Yaptıkları proje ile mevcut arazinin dört mislini daha sulamak amacındalar. Bu proje için Mirvan Çayı’nın suyundan faydalanılması planlanıyor. Suyu kapalı sistem olarak götürüyorlar. Bunların ana merkeze alacağı su, binlik borularla ve saniyede bin litre olarak planlanmış. Ancak bu su yazın bu kadar olmaz. Suyu tamamen alıyorlar. Tamamen aldıkları zaman bu su tamamen kuruyor. Aşağıda canlılar falan hiçbir şey yaşamayacak. Sadece Arıcak merkezine verilecek. Orada geride kalan köylerden Küplüce köyü, Yoğunbilek, Üçocak, Karakaş’ın bir kısmı sudan mahrum bırakılacak. Beş seneye bunlar tamamen kuruyacak. Bölgedeki canlılar ve balık türleri onların hepsi de gidecek. Bir de suyun alt tarafında, sağında solunda kaynaklar var. Bölge halkının içme suyunun büyük kısmı bu kaynaklardan karşılanıyor. Yani bu su kuruduğu zaman ister istemez o kaynaklar da kuruyacak."
’BAĞ-BAHÇELER KURUYACAK, İÇME SUYU DAHİ KALMAYACAK’
Arıcak ilçesi ve çevresindeki arazilerin sulama sorununu gidermek amacı ile yapılan bu projenin bir bölgeyi düşünürken diğer bölgeleri mağdur edecek sonuçlar doğuracağını belirten Yegül, köylerin ve beldenin böyle bir mağduriyet yaşamamaları için projeye karşı olduklarını belirtti:
“Arıcak en üst tarafta, oradan bu su akıyor. Sırasıyla Küplüce, Yoğunbilek, Üçocak böylece Dicle Barajı'na gidiyor. Ama bu suyu aldıkları zaman onlar dolaştırıyorlar. Su merkeze gelene kadar kuruyacak. Yani bize kalmayacak zaten yazın akışı bayağı bir düşüyor. Böylece kuruduğu zaman da birçok köy, beldemiz ve arazileri, bağ bahçeleri kuruyacak ve içme suları da içilmeyecektir.”
’BU PROJE DAHA ÖNCE HALK KARŞI ÇIKTIĞI İÇİN İPTAL EDİLDİ’
Yegül, “Belirli kişiler kendi arazilerini sulayabilmek için bu kadar köyün susuz kalmasına neden oluyor" diyerek, söz konusu projenin daha önce de gündeme getirildiğini ve gelen tepkiler üzerine askıya alındığını söyledi.
Proje daha önce gündeme getirildiğinde yaşanan süreci anlatan Yegül, "DSİ bundan 2 yıl önce yine yapma aşamasına geldi. Ben o zaman yine belediye başkanıydım. Girişimlerimiz sonucunda projeyi askıya aldılar. Bu seçim arifesinde herkes seçim telaşına düşünce fark etmedik. Bunlar ihale de yaptılar. Şu anda yer teslimi de yaptılar. Yüklenici firma gelip başlayacak. Yani biz de buna karşı çıkıyoruz" diye konuştu.
‘BU PROJEYE ARICAK DA DAHİL BÖLGE NÜFUSUNUN YÜZDE 80’İ KARŞIDIR’
Arıcak ilçesine su götürmek için yapılması planlanan projenin Arıcak Merkez’deki ihtiyacı kısmen karşılayacak olsa bile genel olarak tüm bölgeyi mağdur edeceğini ifade eden Yılmaz Yegül, bölgede yaşayanların taleplerinin göz önünde tutulmasını istedi. Yegül, sözlerini şu ifadelerle tamamladı:
‘’Şimdi Arıcak’ın bu bahsettiğim köyleri ve Arıcak merkezinin yarısından fazlası bu projeye karşı. Arıcak’ın nüfusunun yüzde 50'sinden fazlası bu projeye karşıdır. Belirli birkaç insanın kendisine ormanda yeni açtığı yerler var. Orman Müdürlüğü'nden kiralamaya gitmişler. Kendi özel arazilerini sulamak için o kadar insanı mağdur edecekler. Ondan dolayı bizler bu projeye karşıyız. Ben Üçocak Belediye Başkanı olarak bu projeye karşıyım. Ayrıca Arıcak merkezdeki arkadaşlar da, genel meclis üyeleri de, muhtarlar da, vatandaşlar da, bahsettiğim köylerle beraber merkezle beraber yüzde 80 bu projeye karşı. İsteyenlerde kendi menfaatleri doğrultusunda istiyorlar."