Belediyeden 'Tamince' savunması: Kazancı devlete verecek

Antalya Belediye Meclisi’nin, Tamince’nin rezidans inşaatına özel bir plan tadilatına onay verdiği iddialarına belediyeden, "Bir değer artışı ortaya çıkarsa bu kazanç devlete yatırılır" cevabı geldi.

Google Haberlere Abone ol

ANTALYA – Deprem felaketinden sonra, Rixos otellerinin sahibi Fettah Tamince’nin rezidans projesine, Antalya Büyükşehir Belediye Meclisi kararıyla ciddi bir değer artışı sağlandığı iddiaları, kamuoyunda tartışma yarattı. Düden Çayı’nın falezlere döküldüğü alanda yükselecek rezidansın plan notunda yer alan bina kotu ve yüksekliğiyle ilgili detaylar, değişikliğin Tamince’ye özel bir uygulama olduğuna yönelik itirazları da beraberinde getirdi.

Konuyla ilgili itiraz ve iddialara yanıt veren Antalya Büyükşehir Belediyesi Başdanışmanı ve Basın Sözcüsü Cem Oğuz, rezidans projesiyle ilgili plan değişikliğinde yatırımcıya kat artışı kaynaklı bir değer artışı sağlanmadığını söyledi. Geçmişte 7 kat imar izni olan planın, yine 7 kat izni olduğunu belirten Oğuz, Sembol İnşaat tarafından 9 katlı olarak satışa çıkarılan rezidans projesi ile ilgili ise "eğer bir değer artışı ortaya çıkarsa, bu kazancın yönetmelik gereği Tamince tarafından devlete yatırılacağını" söyledi.

Cem Oğuz

'GEÇMİŞİ 2004’E DAYANIYOR'

Büyükşehir Belediye Meclisi’ndeki tartışmalı plan tadilatı sürecinden bahseden Cem Oğuz, "2004 yılında bu alanla ilgili ‘turizm ve tercihli kentsel kullanış alanı’ diye 0.80 emsalle bir plan hazırlanmıştı. 2017 yılında bir plan değişikliğine gidildi. Bu değişiklikle birlikte alan, yine 0.80 emsalle özel hastane alanına dönüştürüldü. Sağlık tesislerinde kota uygulaması olduğundan ve mevcut plan uygulanamaz duruma düştüğünden yeniden bir plan değişikliğine gidildi. Şimdi tartışılan bu alan, 5 bin ölçekli nazım imar planında yine 0.80 emsalle turizm ve ticaret alanına çevriliyor. Yani söz konusu alanın, 2004 yılındaki hakları yeniden veriliyor" dedi.

OĞUZ: 7 KAT İZNİ ÇOK NET

Planda 7 kat izni olan projenin Tamince’ye ait Sembol İnşaat tarafından 9 kat şeklinde satışa çıkarıldığı eleştirisine yanıt veren Cem Oğuz, "2004 ve 2017 yıllarında bin ölçekli uygulama imar planlarında, bu alan emsali 0.80, yüksekliği 26 metre ve 7 kat olarak onaylanıyor. Büyükşehir Belediye Meclisi de 10 Ekim 2022 tarihinde yine 0.80 emsal, 7 kat ve birtakım plan notları ile hazırlanan yeni plana onay verdi. Bu, Muratpaşa Belediyesi tarafından da onaylanan bir plan. Son olarak 15 Şubat 2023’te oy birliğiyle karar alınarak süreç tamamlanıyor. Şu an plan 7 kat, bu çok net" ifadelerini kullandı.

Rezidans inşaatın başlayacağı alanın mevcut hali.


'SORULARIN MUHATABI MURATPAŞA BELEDİYESİ'

Rezidansı 9 kata çıkaracağı söylenen plan notunun daha önce Muratpaşa Belediye Meclisi tarafından iptal edilmesi konusuna da değinen Cem Oğuz, "Planın 30 günlük askı süreçleri sonunda 5 Ocak 2023’te ‘Su basman kotu, kuzeydeki yoldan alınacaktır’ notuna itiraz ediliyor. Muratpaşa Belediyesi de bu notu kaldırıyor. Bu plan notu hiçbir anlam içermiyor. Plana konmaması gereken bir şeydi. Neden kondu plana, neden kaldırıldı? Biz Muratpaşa Belediyesi’nden ne geldiyse onu onayladık. Ruhsat verecek olan Muratpaşa Belediyesi. Aslında şu an bütün bu soruların muhatabı Muratpaşa Belediyesi" savunmasını yaptı.

Fettah Tamince’ye ait Sembol İnşaat’ın rezidans konutları, imar izni 7 kat olarak açıklanmasına rağmen 9 katlı proje ile satışta.


'USÜL HATASI' TARTIŞMASI

Antalya Büyükşehir Belediye Meclisi’nin şubat ayı ana gündeminde olmayan bu rezidans projesi için yapılan plan tadilatının, devam meclisinde yer alması, bazı hukukçular tarafından usül hatası olarak yorumlandı. Devam meclisinde ele alınan bir konunun ya o ayın meclis gündeminde yer alması ya da bir kamu yararı olması gerektiği belirtiliyor. Cem Oğuz, plan değişikliğinde usül hatası tartışmasına ilişkin soruyu da, "Bu 1 yıldır devam eden bir planlama süreci. Bu alandaki planlamanın da 2004’e uzanan geçmişi var" diye yanıtladı.

Songül Başkaya

‘26 METRE’ NEDEN KALDIRILDI?

Meclis gündemlerinin yüzde 90’a yakınının şahsi imar plan tadilatlarıyla ilgili olduğunun altını çizen CHP’li eski Büyükşehir Belediye Meclisi Üyesi Songül Başkaya, "Bir arsa sahibi belediyeye başvurup kanunun el verdiği ölçüde değişiklikleri meclisten geçirebiliyor. Ancak bu şekilde alınan her karar, vicdani ve etik olmuyor. Burada herkesin sorumluluğu var. Birer yurttaş olarak imar rantları, öncelikli konumuz olmalı. Bu plan, ister eskiye dönsün, ister olmayan bir hakkı almış olsun, neticede ciddi bir rant sağlıyor. Bir büyükşehir meclisinin görevi, bir yatırımcının daha çok para kazanması için sürekli plan tadilatı yapmak değildir. Ayrıca burada yaşanan, eski hakka geri dönüş de değil. Madem planda yükseklik sınırı ile ilgili değişiklik yok, ‘yükseklik 26 metre’ ibaresi neden kaldırıldı? Yatırımcı, kottan artı bir kat farkı almayacaksa, bu bilgi neden kaldırıldı?" diye sordu.