Belediyelerin borçları: Cezalandırılan başkanlar değil vatandaş olacak

CHP Genel Başkan Yardımcısı Burhanettin Bulut, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın belediyelerin SGK borçlarının tahsil edileceğine ilişkin açıklaması ve gündemdeki diğer konulara ilişkin konuştu.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dünkü grup toplantısında belediyelerin SGK borçlarının tahsilatı ile ilgili harekete geçileceğini söylemesi ve “Şu anda belediyelerin borçlarıyla ilgili Hazine ve Maliye Bakanlığımız, kaynağında bu borçların tahsiline başlayacaktır. Öyle 25 kuruşa simit yok. Milletin varlığını değişik yerlerde harcamaya müsaade yok. Dolayısıyla Hazine ve Maliye Bakanlığı artık bunun tahsilini kaynağında yapacaktır, bunu böyle bilesiniz” ifadelerini kullanması üzerine CHP, belediyelerin mevcut SGK borçlarına ilişkin tabloyu açıkladı.

BORÇLAR AK PARTİ’DEN ALINAN BELEDİYELERİN: 790 MİLYON LİRA

CHP Genel Başkan Yardımcısı Burhanettin Bulut, yerel seçimlerle birlikte AK Parti’den devraldıkları belediyelerin Sosyal Güvenlik Kurumu’na borcu olduğunu ifade ederek AK Parti’den devraldıkları üç büyükşehrin SGK borçlarını açıkladı. Bulut’un açıklamalarına göre bu belediyeler ve SGK borçları şöyle:

* Bursa Büyükşehir Belediyesi – 670 milyon 252 bin 930 TL
* Balıkesir Büyükşehir Belediyesi – 90 milyon 855 bin 852 TL
* Denizli Büyükşehir Belediyesi – 28 milyon 726 bin 324 TL

Bulut, sadece bu üç büyükşehir belediyesinin toplam SGK borcunun 789 milyon 835 bin 106 TL olduğunu açıkladı.

AK PARTİLİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYELERİNİN TOPLAM SGK BORCU: 304 MİLYON LİRA

CHP’nin konuya ilişkin çalışmasına göre hali hazırda AK Parti’nin yönettiği büyükşehir belediyelerin de yüksek miktarda SGK borucu gözüküyor. Buna göre AK Partili büyükşehir belediyelerinin SGK borç tablosu şöyle:
* Sakarya Büyükşehir Belediyesi – 171 milyon 492 bin 530 TL
* Erzurum Büyükşehir Belediyesi – 92 milyon 289 bin 899 TL
* Kayseri Büyükşehir Belediyesi – 38 milyon 223 bin 823 TL
* Samsun Büyükşehir Belediyesi – 2 milyon 277 bin 765 TL
* Malatya Büyükşehir Belediyesi – 279 bin 756 TL


Toplam: 304 milyon 563 bin 773 TL

‘KAYNAKLARI KESTİLER, KREDİLERİ ENGELLEDİLER, PROJELERİ İMZALAMADILAR’

Erdoğan’ın bir önceki yerel seçimlerde İstanbul’u CHP’nin kazanması üzerine ‘topal ördek’ örneğini verdiğini hatırlatan CHP Genel Başkan Yardımcısı Burhanettin Bulut, “O tarihten bu yana AK Parti’nin hazmedemeyen anlayışıyla sürekli kaynakları kestiler, kredileri engellediler ve projeleri imzalamadılar. Bunun üzerine deprem ve pandemi yaşadı bu belediyeler. Ekonomik olarak daha da zor bir duruma geldiler” diye konuştu.

‘İKTİDAR KÖRELMİŞ BİR SİYASET UYGULUYOR’

Bulut, “Belli ki gene belediyelerin kaynaklarını kesmeye çalışacaklar. Körelmiş bir siyaset uyguluyor iktidar. Geçen dönem de aynı şeyi yapmalarına rağmen oylarımız arttı. Çünkü hizmetler aksatılmadı ve yolsuzluk azaldı. Belediyelerin harcamaları belediyenin kaynaklarıyla yapıldı, kredisiz olarak. Çünkü kaynakları doğru kullandık” dedi.

‘AK PARTİ HALKI CEZALANDIRIYOR’

AK Parti iktidarının bu yöntemle halkı cezalandırdığını söyleyen Bulut, “Belediyelere mevcut kaynaklar zaten yetmiyor. Yeni kaynaklar aktarılması lazım. Pandemi sonrası nüfus artışları oldu örneğin. Oralarda hizmet üretmekte çok zorlanıyor belediyeler” diye konuştu.

‘BELEDİYELER YANGIN SÖNDÜRMEK İÇİN SU TANKERİ ALAMIYOR, YANDAŞLARA 61 MİLYARLIK İHALE VERİLİYOR’

Bulut, belediyelerin merkezi yönetim tarafından engellendiğine ve kaynakların adaletsiz dağıtıldığına dair şu örneği verdi: “Mesela Ege’deki belediyeler yangınlar için su tankeri almak istiyor, tasarruf tedbirleri gerekçe gösterilerek su tankeri alınması engelleniyor. alması. Ama Saray harcamaları hiç tasarruf tedbirlerine takılmıyor. Geçen ay Kocaeli Hafif Raylı Sistem ihalesi açıldı örneğin; 61 milyarlık. Bildiğiniz yandaş müteahhitlere verildi bu ihale. Bir yandan su tankerini aldırmıyorsunuz bir yandan teklif usulü 61 milyarlık ihale veriyorsunuz.”

‘CEZALANDIRILAN BELEDİYE BAŞKANI DEĞİL VATANDAŞ OLACAK’

Bu yöntemin 'belediye başkanlarının değil vatandaşın cezalandırması' olduğunu ifade eden Bulut, bu konuda CHP’nin hangi adımları atacağına ilişkin soruya “Zaten merkezden belediyelere aktarılacak kaynaktan kesecekler, bizim o konuda çok yapabileceğimiz bir şey yok. Burada cezalandırılan vatandaş olacak, belediye başkanı değil. Hizmetler halka ulaşamayacaksa bunun sebebi merkezi hükümet olacak” dedi.

‘MECLİS’TE ŞİDDETE BAŞVURULACAK YÖNTEMLER’

Meclis’in rutin ara verme tarihinin geçmesi ve son derece kritik yasa tekliflerinin sınırlı sürede yasalaştırılmak istenmesine ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Burhanettin Bulut, Meclis’teki şiddet görüntülerine gönderme yaparak şunları söyledi: “Meclis insani olmayan koşullarda çalıştırılıyor. Dün akşam da bunun emarelerini gördük, şiddete başvurulacak yöntemlere gidiyorlar. Meclis’in örnek olması gerekiyor. Bu koşullarda kaliteli bir yasama yürütmek mümkün değil. Kaliteli yasama için daha çağdaş normlarda çalışma yapılması lazım.”

‘TOPLUMUN YÜZDE 85’İ KÖPEKLERİN ÖLDÜRÜLMESİNE KARŞI’

Sokak hayvanlarının öldürülmesinin önünü açan kanun teklifine ilişkin de konuşan Bulut, toplumun yüzde 85’inin bu düzenlemeye karşı olduğunu söyledi. Bulut, “Bu kadar alelacele çıkarılması, iktidarın toplumdan ne kadar uzaklaştığının göstergesi” dedi.

‘MECLİS’TE DİRENÇ GÖSTERECEĞİZ’

Bulut, komisyonda kabul edilen sokak hayvanlarına ilişkin teklifin Genel Kurul görüşmelerindeki tutumlarının nasıl olacağını şöyle açıkladı: “Biz bu yasa tekliflerinin çıkmaması için uğraş vereceğiz. Bu işler müzakere ile olur. Sadece çoğunlukçu bir anlayışla bu yasaları çıkarmaya çalışanlara karşı iç tüzükten gelen haklarımızı kullanacağız. Bir nevi direnç göstereceğiz.”

‘TOPLUMUN KABUL ETMEDİĞİ BİR TEKLİFİ YASALAŞTIRMAK DOĞRU DEĞİL’

Hayvan hakları ile ilgili Meclis’te daha önce yapılan bir çalışma olduğunu ve bir rapor hazırlandığını hatırlatan Bulut, “O raporun tek sayfası bile açılmamış. İktidar o raporda konu edilen maddeleri hayata geçirebilecekken bunu yapmadı. Zoraki, sadece çoğunluğumuz var üzerinden toplumun kabul etmediği bir teklifi yasalaştırmak doğru değil” diye konuştu.

BUNCA SUÇ VARKEN SOKAK KÖPEKLERİ DÜZENLEMESİ SEBEBİYLE BELEDİYE BAŞKANLARINI HAPSE Mİ ATACAKLAR?

Teklifin yasalaşması halinde belediyelere ve belediye başkanlarına cezalar verilebileceğinin hatırlatılması üzerine Bulut, “Böyle bir katliama taraf olmadığımız gibi içinde de olmayız. O kadar suç varken Türkiye’de bu sebeple mi hapse atacaklarmış? Belediyelerimiz bir ceza alma korkusuyla hareket etmeyecek. Doğru neyse onu uygulayacaklar. Böyle bir korkuyla bu ülke yönetilemez. Tarafımız belli. Biz buna katliam yasası diyoruz ve buna karşıyız. Evet bir sorun var ama çözümü var. Çözüm katliam değil, ölüm değil” yanıtını verdi.

‘BİZ BU KATLİAMIN BİR PARÇASI OLMAYACAĞIZ’

Teklifin Genel Kurul’dan nasıl geçeceğini görmek gerektiğini de ekleyen Bulut, “Biz direnmeye devam edeceğiz. Yasa çıktıktan sonra net olarak tutumumuz şu olacak: Biz bu katliamın parçası olmayacağız” dedi.

‘İKTİDAR SINIFLARI KARŞI KARŞIYA GETİRMEK İÇİN TEKLİFİN ÜZERİNDE TEPİNİYOR’

Bulut, sözlerini şöyle sürdürdü: “İktidar bunu kullanmak istiyor. CHP tüm eleştirilere rağmen birinci parti. AK Parti’ye oy veren seçmenlerin de desteğini alıyor. İktidar sınıfları tekrar karşı karşıya getirmek için bu yasa teklifinin üzerinde tepiniyor.”

‘ÜLKEDE ANNORMALLİKLER NORMALLEŞTİ, CHP ADİM ATTI VE DEVAM EDECEK’

CHP Genel Başkanı Özgür Özel ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Kuzey Kıbrıs’taki sohbeti ve sonrasında Erdoğan’ın ‘normalleşme’ ile çelişkili olduğu iddia edilen açıklama ve uygulamaları da sorulan Bulut, şu değerlendirmeleri yaptı:

“Ülkede uzun zamandır ayrıştırıcı bir siyaset var ve bundan nasiplenen bir iktidar partisi var. Ama bunun topluma faydası yok. Ekonominin, gelir adaletsizliğinin geldiği durum ortada. Toplumun bir yarısı diğer yarısına düşman gözüyle bakıyor. Ve süreç iyiye girmiyor. O yüzden bir normalleşme ihtiyacı var. CHP bu konuda adım attı çünkü CHP birinci parti çıktı. Biz ‘Cumhurbaşkanı herkesin Cumhurbaşkanı olmalı’ dedik. Adam o öyle bakmıyor, gittiği yerde tokalaşmıyor. Biz bir adım attık. Çünkü Türkiye’de anormallikler normalleşmişti. Buradan AKP normalleşecek diye bir sonuç çıkar mı? Hayır. Ama küçük de olsa bir adım atılmasını olumlu buluyoruz ve buna devam edeceğiz. Gölge kabinimizle görüşmelere, bilgi almaya devam edeceğiz.”

‘MHP’NİN TUTUMU ÖNEMLİ, MHP MUHALEFET EDERSE İKTİDAR ‘BEN BİLİRİM’ ANLAYIŞINDAN UZAKLAŞIR’

Gelecek Partisi’nden bazı milletvekillerinin AK Parti’ye, İYİ Parti’den bazı milletvekillerinin CHP’ye geçeceğine dair iddiaların sorulduğu Bulut, “Bizim kapımız herkese açık. İYİ Partililere de. ‘Baba ocağı’ dedik biz. Saadet’ten, Gelecek’ten AK Parti’ye gitme ihtimali olanlar konuşulur. Ama önemli olan MHP’nin durumu. Örneğin Hayvan Hakları Yasa Teklifinde MHP bu konudaki hassasiyetin iletti. Kamuoyunda ‘Herhalde MHP karşı çıkacak’ diye bir algı oluştu. Ama pratik öyle olmadı. Komisyonda ya da Meclis’te MHP muhalefete döndüğünde iktidar zaten ‘ben bilirim’ anlayışından uzaklaşacaktır” değerlendirmesini yaptı.

BELEDİYELER BİRLİĞİNDE TORPİL İDDİASI

CHP’nin çoğunluğa geçtiği Türkiye Belediyeler Birliği’nde ‘torpil listesi’ olduğuna dair iddialar sorulan Bulut, ilgili haberi görmediğini söyleyerek şu cevabı verdi:

“Belediyeler Birliğinde korkunç bir eşitsizlik vardı. Tüm yardımlar iktidar belediyelerine yapılıyordu. Bu dönem Belediyeler Birliği seçimlerinde yönetimlere AK Parti’ye ve diğer partilere teklif götürdük yönetimde yer almaları için. Sonuçta nüfusa ya da bütçeye göre paylaşım yapılacak. Hiçbir parti ayrılmadan yapılacak. Bunun aksi vatandaşın verdiği oya saygısızlık olur. Bu anlayışın kadrolarda da olmasında sorun yok. Çok garipsenecek bir durum yok. Eş dost akraba niteliğinde bir atama olmaz zaten, bunu genel başkanımız söyledi.”

‘TÜZÜK KURULTAYI İLE İLGİLİ FARKLI GÖRÜŞLER VAR’

Eylül’de gerçekleşecek Tüzük Kurultayı’nın erteleneceği iddialarına ilişkin de konuşan Bulut, Tüzük Kurultayı’nın takvimiyle ilgili farklı fikirler ifade edildiğini söyledi. Bulut, “Örgütlerde ‘Biz kendimizi iktidar hazırlığına saklayalım, enerjimizi oraya verelim’ diyenler var. ‘Mevcut tüzükle her şeyi yapabiliriz’ diyenler var. Ama fikrimiz kurultayın yapılması yönünde. Bu hafta Tüzük Kurultayına ilişkin toplantılara başlayacağız. Haftaya gündemimiz tüzük olacak” diye konuştu.

‘ESAD GÖRÜŞMESİ TEMMUZDA OLASI GÖZÜKMÜYOR’

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’dan istenen randevuya ilişkin de bilgi veren Bulut, “Takvim netleşmedi. Bir talep oluştu. O talebe karşılık bir cevap bekleniyor. Bu işler ‘şu tarihte, bu tarihte’ demekle olmuyor. Oradan bekliyoruz ama temmuz olası gözükmüyor” dedi.

Etiketler chp belediye borç