Belgeler yayınlandı: Epstein'in cinsel istismarı anlaşmadan 2 yıl önce biliniyormuş

Yayınlanan yaklaşık 150 sayfalık mahkeme belgelerine göre, Epstein savcılar ile 'itiraf anlaşması' yapmadan iki yıl önce kız çocuklara cinsel istismarda bulunduğuna ilişkin beyanlar dinlenmişti.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR -ABD'de kız çocuklara yönelik cinsel istismar, pedofili ve fuhuş ağı oluşturmaktan gözaltında tutulurken hapishanede ölü bulunan ABD'li milyarder Jeffrey Epstein'in davasına ilişkin yeni kaset dökümleri kamuoyu ile paylaşıldı. Kayıtlar, Florida eyaletindeki savcıların, Epstein'in kız çocuklara cinsel istismarda bulunduğunu, kendisiyle savcı-sanık savunma anlaşması yapılmadan iki yıl öncesinden bildiğini ortaya koydu. 

CNN International'ın aktardığına göre, yayınlanan yaklaşık 150 sayfalık belgelerde, 2006 yılında yürütülen büyük jüri soruşturmasında yapılan, Epstein'in kız çocuklara yönelik cinsel istismarı ile ilgili beyanlar yer alıyor. Belgelerin gösterdiği üzere, Florida'daki savcılar, Jeffrey Epstein'in çocuklara cinsel istismarda bulunduğuna ilişkin beyanları, kendisiyle bundan iki yıl sonra 'itiraf pazarlığı' yapılmadan önce dinlemişti. 

ÇOCUKLARIN İFADELERİ 2006'DA DİNLENDİ, ANLAŞMA 2008'DE YAPILDI

Florida'nın Cumhuriyetçi valisi Ron DeSantis, şubat ayında bir yasa tasarısına imza atarak söz konusu belgelerin yayınlanmasına giden yolu açmıştı. Söz konusu deşifre metinleri, büyük jürinin, o dönemde 40'lı yaşlarında olan Jeffrey Epstein'in Palm Beach'teki malikanesinde, en küçüğü 14 yaşında olan kız çocuklara cinsel istismarda bulunduğuna ilişkin beyanları dinlediğini gösterdi. Beyanda bulunan kız çocuklar, dedektiflere, kendilerine 'daha fazla kız çocuk bulmaları için' ödeme yapıldığını da anlatmıştı. 

2006 yılındaki bu soruşturmanın ardından, Jeffrey Epstein, 2008 yılında Güney Florida'daki savcılarla kendisine yöneltilebilecek pek çok federal suçlamadan kurtulmasını sağlayan bir savcı-sanık uzlaşmasını imzalamıştı. Bu anlaşma kapsamında Epstein, 18 yaşın altındaki kişilere yönelik 'fuhuş' ile bağlantılı eyalet suçlamalarını kabul etmişti. 1,5 yıl hapis cezası alan Jeffrey Epstein, bunun ardından bir yıl da ev hapsinde kalmıştı ve cinsel suçlu olarak da kayıt altına alınması gerekli görülmüştü. 

'İLK SORUŞTURMA MART 2005'TE BAŞLATILDI'

Söz konusu anlaşma ise çok 'hafif' olduğu gerekçesiyle o dönemde de eleştirilmişti. Bunun yanı sıra, dün yayınlanan belgelerde Temmuz 2006'da verdiği ifadeye yer verilen Palm Beach polisi Joe Recarey, ilk soruşturmanın Mart 2005'te başladığını, söz konusu soruşturmanın bir kadının, lise öğrencisi üvey kızının 'Palm Beach'teki bir adamla cinsel eylem' karşılığı 300 dolar aldığı ihbarında bulunması sonrasında açıldığını belirtmişti.

Belgelerde ifadesine yer verilen başka bir kız çocuk ise bir arkadaşının kendisine gelerek 'Epstein'in evinde masaj yaparak 200 dolar kazanabileceğini söylediğini' anlatmış, ardından evde yaşanan cinsel istismar da söz konusu mahkeme belgelerine yansımıştı.

Ne olmuştu?

En küçüğü 14 olmak üzere 18 yaş altındaki onlarca kız çocuğa cinsel istismarda bulunmak ve fuhuş ağı oluşturmaktan yargılanan Jeffrey Epstein, tutuklu bulunduğu New York Manhattan Metropolitan Merkez Hapishanesi'ndeki hücresinde 10 Ağustos 2019'da ölü bulunmuştu.

Epstein'in sevgilisi Ghislaine Maxwell, bazı zenginler, ünlüler ve devlet görevlileri için reşit olmayan kızların fuhuş tuzağına çekilmesi organizasyonunda Epstein'ın yasa dışı faaliyetlerine yardımcı olduğu iddiasıyla yargılandığı davada suçlu bulunmuştu.

Öte yandan, Epstein'ın mağdurlarından Virginia Giuffre, Prens Andrew'un New York ve Londra'da kendisini 17 yaşındayken taciz ettiğini söyleyerek 2021'de New York'ta dava açmıştı. Giuffre, Prens'in, reşit olmadığını bildiği halde rızası olmadan kendisine cinsel tacizde bulunduğunu belirtmişti.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)