Bergama'da çam ağaçları taş ve mermer ocakları için mi kesildi?
Sık sık taş ve mermer ocağı projeleri ve kapasite artışları ile gündeme gelen Bergama'da bu kez de Cevaplı Köyü mevkii başta olmak üzere beş köyde çam ağaçları 'gençleştirme' adı altında kesildi. Bölgede yeni taş ve mermer ocağı projelerinin gündeme getirileceği tartışmaları başladı. Bergama Çevre Platformu Sözcüsü Erol Engel "Köylerin ciğerleri sökülüyor" diyerek tepki gösterdi. CHP Milletvekili Mahir Polat da konuyu meclise taşıdı.
Cihan Başakçıoğlu
İZMİR - Fıstık çamı ile dünyaca ünlü İzmir'in Bergama ilçesinin Cevaplı Köyü mevkiinde yüzlerce çam ağacı kesildi. Bölgede Bergama Orman İşletmesi’nin 'gençleştirme' amacıyla bu işlemi yaptığı ifade edilirken, kesimlerin Karahıdırlı, Eğrigöl, Bozköy, Armağanlar ve Gaylan köylerinde de gerçekleştirildiği öğrenildi. Yaşanan durum bölge halkı başta olmak üzere birçok çevrenin tepkisine neden olurken, taş ve mermer ocaklarının gündemden düşmediği bölgede ağaçların bu projelerin önünü açmak için kesildiği yönünde iddialar mevcut.
MUHTAR: DAĞIN DÖRT BİR YANINDA KESİM OLDU
Cevaplı Köyü Muhtarı Mithat Durmaz, bölgede düz kesim yapıldığını, dağın dört bir yanında gençleştirme ve kesim olduğunu söyledi. Kesimlerin Orman Dairesi'nin talimatıyla yapıldığını ve yetkililerin de orada bulunduğunu ifade eden Durmaz, "Biri kaçak kesim yapıyor olsa engel olursunuz ancak devlet izniyle kesim yapılıyor. Ben nasıl engel olayım? Devlet izin vermiş. Devlet buna izin veriyorsa benim de yapabileceğim birşey yok. Kaçak bir durum olmuş olsa ilk ben engel olurum" dedi.
Ulaştığımız Bergama Orman İşletmesi ise yetkili kimse olmadığı gerekçesiyle sorularımızı cevapsız bıraktı. Orman İşletme Müdürlüğü'nden daha önce konu ile ilgili yazılı veya sözlü herhangi bir açıklamanın da yapılmadığı görüldü.
'YÖREYE SAHİP ÇIKILSIN'
Bergama Çevre Platformu Sözcüsü Erol Engel ise bölgede yapılan kesimlerle köylerin ciğerlerinin söküldüğünü ve yaban hayatının bitirildiğini söyledi. Engel, Bergama Orman İşletmesi'nin, gençleştirme adı altında düz kesim yaparak ve yüzlerce ağacı keserek bölgedeki taş ve mermer firmasına adeta ocak açtığını belirtti. Yörede zeytincilik yasası ihlal edilerek iki firma için beş köyün tarımının ve geleceğinin yok edildiğini de belirten Engel, aynı zamanda bölge itibariyle Kadı Dağı’nın etrafında bulunan bu çam ormanlarının yok edildiğini de kaydetti. Bergama'ya yalnızca 13 km mesafede yaşanan durumun kabul edilemez olduğunu vurgulayan Engel, bölge milletvekillerini yöreye ve yöre halkına sahip çıkmaya davet etti.
CHP MECLİSE TAŞIDI: BİRBİRİNE YAKIN BEŞ KÖYDE DE AĞAÇAR KESİLİYOR
Yaşanan durumu Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Çevre Komisyonu Üyesi Mahir Polat meclise taşıdı. Tarım ve Ormanı Bakanı Bekir Pakdemirli’ye, “Yeni taş ve mermer ocağı için hazırlık mı yapılıyor?” diye soran Polat, şunları söyledi: “Köylerimizin etrafında bulunan taş ocağı işletmeleri var. Köylülerimiz 5 yıldır bu taş ocaklarına karşı mücadele ediyorlar. Şu an taş ocağının kapasite artırımı yapacağı iddiası var. Kesilen ağaçlar yeni taş ocağı ya da mermer ocağı için hazırlık mı? Bunu zaman bize gösterecek. Çünkü ‘gençleştirme çalışmaları’ adı altında yapılıyor. Zaten Bergama’nın doğası sermayeye terk edildi ve köylülerin ekonomik ve sosyal yaşantıları bu süreçten olumsuz etkilendi. Birbirine yakın beş köyde de ağaçlar kesiliyor."
CHP’li Polat’ın Tarım ve Orman Bakanlığı’na yönelttiği sorular şu şekilde:
1) Orman İşletmeleri tarafından ‘gençleştirme’ çalışmaları yapılacak bölgeler belirlenirken nasıl bir prosedür izlenmektedir? Yapılacak gençleştirme çalışmasına ne kadar zaman önce karar verilmektedir?
2) İzmir ili Bergama ilçesine bağlı Cevaplı, Karahıdırlı, Eğrigöl, Bozköy, Armağanlar ve Gaylan mahallelerinde yapılan orman gençleştirme çalışmalarında silvikültürel ve hukuki prosedür doğru şekilde izlenmiş midir?
3) Yapılan çalışmalarda Bergama ilçesi Cevaplı Mahallesi sınırlarında bulunan taş ve mermer ocaklarının kapasite artırımına yer açmak için ağaç kesildiği iddiası doğru mudur?
4) Bergama ilçesi Cevaplı Mahallesi sınırlarında bulunan taş ve mermer ocaklarının bölge tarımına ve zeytinciliğine etkisi üzerine Bakanlığınızca yapılan bir çalışma var mıdır?
5) Bergama’ya bağlı Cevaplı, Karahıdırlı, Eğrigöl, Bozköy, Armağanlar ve Gaylan mahallelerinde yapılan orman gençleştirme çalışmalarında yaban hayatını korumak adına alınan tedbirler var mıdır? Varsa bu ek tedbirler nelerdir?