Bergama'da köylüleri sevindiren karar: 'Aileleri perişan edecekti'

Bergama'da meraların organize sanayi bölgesi projesine tahsis edilmesi kararına karşı açılan davada köylülerin lehine karar verildi.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR- Uzun süredir talan projeleri ile gündeme gelen Kuzey Ege'de, Ege İhracatçılar Birliği (EİB), İzmir Ticaret Borsası (İTB), Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO), İzmir Valiliği, İzmir Ticaret Odası (İZTO), Dikili Belediyesi ve Bergama Ticaret Odası tarafından yapılmak istenen, “Tarıma Dayalı İhtisas Sera Organize Sanayi Bölgesi (TDİOSB)” projesi tepkilere neden oldu.

Dikili ve Bergama'nın köylerini de kapsayan toplam 3 milyon metrekare büyüklüğündeki alanda yapılmak istenen proje için bölgedeki birçok köyün merasının projeye tahsisi istendi. Bu köylerden biri olan Bergama'ya bağlı Alibeyli Köyü'nde ise bölge halkı meralarının işgaline karşı dava açtı. İzmir 3'üncü İdare Mahkemesi'ne açılan davada mahkeme gerekçeli kararını açıkladı.

MAHKEME İPTAL ETTİ

Açılan davada Alibeyli Mahallesi'nde 124, 125,126, 127 ve 128 parsellerde kayıtlı mera vasıflı taşınmazların tahsisi sonucu mahallenin mevcut mera varlığının neredeyse yarısını kaybedeceği ifade edildi. Mera vasfının değiştirilmesi yönünde karar alınan komisyona muhtarın dahil edilmemesinin usul ve yasaya aykırı olduğu da belirtilen davada, meraların projeye tahsis edilmesi işleminin iptali istendi. Köylülerin talebini haklı bulan mahkeme, söz konusu işlemin iptaline hükmetti.

'KÖYLÜLERİN KOLEKTİF KULLANIM ALANI KURBAN EDİLEMEZDİ'

Alibeylili avukat Muradiye Kavut da köyüne sahip çıkarak ve davayı üstlendi. Kavut, mahkemenin verdiği kararı Gazete Duvar'a değerlendirdi.

Kavut, “Yapılan işlemde usul konusunda bir eksiklik var. Meraların tahsisi yöre halkının dahil edilmediği bir komisyon kararıydı. Bu kararı da haklı olarak mahkeme iptal etti. Bu bizim için bir başlangıç. Milli Emlak Müdürlüğü usule aykırı alınan kararın iptalini dahi beklemeden tapu kaydında meraların vasıflarını değiştirmiş. Son mahkeme kararının ardından biz de tekrar değişiklik isteyeceğiz. Eğer yapmazlarsa da tapu iptal tescil davası açacağız” dedi.

Kararın bölgede sevinçle karşılandığını söyleyen Kavut, “Genellikle bu tip mücadelelerde dışarıdan köye giden insanların mücadeleyi ateşlediği var sayılır. Ama Alibeyli'de köylünün talebi üzerine mücadele edildi. Davalar açıldı. Ben de oralıyım. Benim için hem asaleten hem de vekaleten bir dosyadır. Ben de bu karara çok sevindim. Köy halkı da çok mutlu. Köylülerin kolektif kullanım alanının bu projeye kurban edilmesi kabul edilebilir değildi” diye konuştu.

'MERALAR BİZİM ATA TOPRAĞIMIZ, KARARDAN MEMNUNUZ'

Alibeyli Muhtarı Mehmet Karagöz de köylünün karardan memnun olduğunu ifade etti. Söz konusu meralarda köylülerin tarım ve hayvancılık yaptığını belirten Karagöz, “Köylü çok yerinde bir karar olduğunu düşünüyor. Meralarımızı vermek istemiyorduk. Zamanında bizim atalarımız bir şahıstan bu merayı satın alıyorlar. Bu meralar sanıldığı gibi bizlere devletten falan kalmadı. Bizim ata toprağımız yani burası. O kadar yıldır burada tarım yapılıyor, hayvancılık yapılıyor. İnsanlar geçimini sağlıyor. Projenin önce köye faydalı olacağı söylendi ancak sonradan böyle bir durum olmadığı anlaşıldı. Mahkemenin kararından memnunuz” dedi.

'DAYATMA USULÜYLE YAPILAN BİR PROJEYDİ'

Hukuki süreci en başından beri takip eden Bergama Çevre Platformu Sözcüsü Erol Engel de meraların köylünün ata yadigarı olduğunu belirterek, “Bu değeri sermayenin hizmetine sunmak öncelikle o köyde yaşayan ve geçimini hayvancılıkla sağlayan aileleri perişan edecekti” dedi. Bir süredir tarıma dayalı organize sanayi projeleri ile 'ülkenin en gözde yerlerinin, tarım alanları ve meraların bir şekilde sermayeye peşkeş çekilmek istendiğini' söyleyen Engel, Mera Yönetmeliği'nin 5'inci maddesi gereği mera vasfının değiştirilmesi için muhtarın da oluşturulan komisyona alması gerektiğini ancak Alibeyli Muhtarı'na haber dahi verilmediğini söyledi. Engel, “Yöre köylüsü bu kadar mı insan yerine konmuyor? Resmen 'Biz ne istersek o olur' diyorlar. Dayatma usulüyle yapılan bir projeydi” dedi.

'KÖYDE BİR BAYRAM HAVASI VAR'

Mahkemenin kararı ile köylülerin kendilerine ait olan meraları yeniden kazandığını söyleyen Engel, şöyle devam etti;

“Yapılan yanlış yargıdan döndü. Mahkeme vermiş olduğu kararla köylüyü mutlu etti. Şu an köyde bir bayram havası ve sevinç var. Özellikle o meradan yararlanan bölge insanının mutluluğu tarif edilecek gibi değil. İnsanlar kendi meralarına tekrar kavuşmanın sevinci içerisinde. Bu olay ortaya çıktığı günden beri ortak bir mücadele yürütüldü. TMMOB'a bağlı odalar, EGEÇEP, Bergama'dan demokrasi güçleri bir araya gelerek köylünün dik duruşuna destek verdi. Asıl her şey bundan sonra başlıyor. Merayı ıslah projeleri ile daha çok ailenin yararlanacağı şekilde iyileştirmek için yeni bir sürece girildi.”

Etiketler izmir bergama dava