Bergamalılar tarım arazilerinin satılmasına karşı: Köylünün ekmeğiyle oynuyorlar
Bergama'da Belediye Meclisi kararıyla 16 köyde 261 stadyum büyüklüğünde tarım arazisinin satışa çıkarılmasına tepki sürüyor. Bölge halkı köylünün ekmeğiyle oynandığını belirterek satışa karşı çıkıyor.
Cihan Başakçıoğlu
İZMİR - İzmir'in Bergama ilçesinde bulunan Ahmetbeyler, Alibeyli, Doğancı, Eğrigöl, Aziziye, Çitköy, Ferizler, Zağnos, Kurfallı, Aşağıkırıklar, Tekkedere, Kadıköy, Ayasköy, Bölcek, Göçbeyli ve Zafer mahallerindeki tarım arazileri, Belediye Meclisi'nde alınan kararla satışa çıkarıldı. Toplam 1 milyon 835 bin metrekare yani 261 stadyum büyüklüğündeki arazilere ilişkin karar AK Parti ve MHP'li üyelerin oylarıyla kabul edildi.
Kararın alındığı meclis toplantısında muhtarların tepkisi üzerine salon karıştı. Polisin salondan attığı muhtarlar, belediye önünde kararı “Bu verimli tarım arazileri Bergamalıların, satılamaz”, “Atalarımızın bize miras topraklarını satmayın” ve “Sat sat sat nereye kadar” yazılı dövizlerle protesto etti. Muhtarlara bazı belediye meclis üyeleri de destek verdi.
'KÖYLÜNÜN EKMEĞİ İLE OYNUYORLAR'
Bölgede en fazla tarım arazisinin satıldığı mahalelerden biri Kadıköy. Gazete Duvar'a konuşan Kadıköy muhtarı Orhan Tural, 600 dekarın üzerinde tarım arazisinin satılmak istendiğini söyledi. Kendilerine herhangi bir açıklama yapılmadığını ifade eden Tural, “Bize bir açıklama yapmıyorlar. Sorduğunuzda 'Biz hizmet etmeye geldik' deyip geçiştiriyorlar. Köylüler de duruma tepkili. Meclis toplantılarında itiraz ettik. Mahkemeye de verdik ancak henüz bir sonuç çıkmış değil” dedi.
Köylülerin ekip biçtiği tarım arazilerinin satılmak istendiğini vurgulayan Muhtar Tural şöyle devam etti: “Bu topraklar verimli topraklar. Ne ekersen ek biçilir. Hangi mahsul olursa olsun. Su sıkıntımız da yok. Köylüler bu arazileri kiralayıp ekip biçiyorlar, geçimlerini buralardan sağlıyorlardı. Köylünün ekmeğiyle de oynadılar. Bize 1 lira yatırım yok. Sadece çöplerimizi topluyorlar. Satacağız diyorlar başka da bişey demiyorlar.”
CAMİYE BAĞIŞLANAN ARAZİ DE SATILACAK
Ahmetbeyler Köyü Muhtarı Turgut Yavaş ise arazilerin belediyenin bütçesine katkı yapmak amacıyla satıldığını söyledi. Buna karşı olduklarını vurgulayan Yavaş, “Bizim bölgemizde ovanın en muhteşem yeri satılacak. Hep sulu araziler. Zeytinlik ekilen bölgeler de var ancak genellikle ova bölgesinde tarım yapılan araziler satılıyor. Bunlar eskiden köyün meralarıydı. Büyükşehir yasası ile birlikte belediyelere geçti. Bütün mülkiyet belediyeye ait. Köylü satılmasını istemiyor. Köyüme ait 131 dekar arazi gidecek. 49 dekarı Balıkesir yoluna yakın zeytinlik araziler. Bu 49 dekarlık alanın bir vatandaş tarafından camiye bağışlandığı da söyleniyor. Ancak belediyeye geçtiği için satacaklar” ifadelerini kullandı.
'1800'LÜ YILLARDAN KALAN ATA TOPRAĞI'
Tekkedere köyünden Emin Öz de arazilerin ata toprağı olduğunu vurgulayarak, satış kararının karşısında olduklarını söyledi. Öz, şunları söyledi: “İnsanlar arazilerin satılmasını istemiyorlar. 1800'lü yıllardan kalan ata toprağı bu araziler. İnsanlar muhtarlığa da gelip şikayette bulunuyorlar.Arazilerin hepsinde tarım yapılıyor. Üstelik normal standartların üzerinde verim alınıyor. Bizim bu bölgede genellikle pamuk ekiliyor. Biz satılmasından yana değiliz. Bu araziler kıtlık yıllarında bile satılmadı. Atalarımız buğdayın olmadığı yıllarda bile satmamış buraları. Şu an kıtlık yok toprak da verimli. Şu an satmamız çok saçma. Buraları satıp Bergama'ya yatırım yapacaklarmış. Kararın karşısındayız satılmasını istemiyoruz”
'MİRASYEDİ ANLAYIŞI'
Bergama Çevre Platformu Sözcüsü Erol Engel ise belediyelerin “miras yedi” anlayışıyla hareket ettiğinin altını çizdi: “Sadece Bergama'nın değil ülkenin bir çok yerinde yaşanan bir dram. Bu köylerdeki tarım arazileri köylülerin ata yadigarı diye nitelendirdikleri topraklar. O köydeki yoksul insanların sebeplenmesi için ya da köyün okulunun, camisinin, yolunun, suyunun düzgün olması için geçmişte hayırsever insanların bağışlarıyla köylere kazandırılmış araziler. Büyükşehir Yasası çıkınca bunların hepsi belediyelere aktarıldı. Belediyeler de tam bir miras yedi anlayışıyla buraları satma yarışına girdiler. AKP'li Bergama Belediyesi'nde bunlar olurken CHP'li Dikili Belediyesi'nde de benzer şeyler oluyor. Durum çok farklı değil.”
'AKP'YE OY VEREN KÖYLÜLER ARTIK SORGULUYOR'
Belediye Meclisi toplantısında, satış kararı sonrası tepki gösteren muhtarların salondan zorla çıkarıldığı dramatik sahneler yaşandığını söyleyen Engel, “Burada 'AKP'li Bergama Belediyesi ne kadar yerel?' sorusunu sormak gerekiyor. Ülke çapında ormanlarımızı, tarım alanlarını talan ederken gösterdiği marifeti yerelde de belediyeler yapıyor. Bu köylerde geçmişte AKP'ye oy verenler vardı. Şimdi köylüler arasında ciddi sorgulama var. Geçmişte oy verdikleri partinin bugün bunları yapmasını artık cidden sorguluyorlar” diye konuştu.
Köylülerin haklı mücadelesinin yanında olduklarını vurgulayan Engel şöyle devam etti: “Bu satışlar köylünün vicdanını kanatarak yapılmıştır. Buralar birilerine peşkeş çekilecek. Önümüzdeki süreçte kimlere peşkeş çekileceğini de göreceğiz. Bölge halkının yanındayız.”