Beşiktaş'taki yangının ön bilirkişi raporunda ölen işçiler de suçlandı
29 kişinin hayatını kaybettiği yangınla ilgili hazırlanan ön raporda, çalışanların çok kısa sürede yayılan yangını önemsemediği öne sürüldü ve güvenlik önlemlerinde eksikliklerin olduğu belirtildi.
DUVAR - İstanbul Beşiktaş'taki gece kulübünde tadilat sırasında çıkan ve 29 kişinin ölümüne neden olan yangına ilişkin bilirkişi ön raporunun detaylarına ulaşıldı. Raporda, yangının geç fark edilmesi, çalışanlarca "yeni başlamıştır, küçüktür" düşüncesiyle önemsenmemesi, hızla yayılarak çıkış kapılarının alevle kesilmesi ve kaçış yollarının kapanması, çalışanların üst asma katlara çıkarak mahsur kalmalarının ölüm ve yaralama olayının çok olmasına sebep olduğu anlatıldı.
Gayrettepe'de bulunan 'Masquerade' isimli gece kulübünde, 2 Nisan 2024 günü, saat 12.35 sıralarında çıkan yangında, 29 kişi hayatını kaybetmişti. Soruşturma kapsamında, Elektrik Mühendisi/ A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Vasfi Seber, Emekli İtfaiye Müdür Yardımcısı Abdullah Akıncı ve Kimya Mühendisi/ B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Raşit Oruç tarafından hazırlanan 5 Nisan tarihli bilirkişi heyeti ön raporu savcılık dosyasına girdi.
AYNI ANDA BİRDEN FAZLA TADİLAT YAPILDI
DHA'nın haberine göre raporda, yangın tarihi itibari ile ilgili iş yeri içerisinde geniş çaplı tamirat tadilat yapıldığı, iş yeri içerisindeki 4 taşeron firmanın çalışanlarının dekor, demir doğrama, mobilya işleri, elektrik işlerini yaptıkları anlatıldı. Yangın esnasında 30'dan fazla çalışanın içeride olduğu, kulübün iç kısmının yaklaşık 1000 kişi ve üzeri insanı alacak kadar büyük olduğu, mekanın oval şekilde ve localarla çevrilmiş 750 metrekare civarında alan olduğu kaydedildi. Eğlence merkezi salon, idari birimler, kostüm değiştirme odaları, malzeme depoları dahil toplam 2 bin metrekarelik kapalı bir alan olduğu, iç tadilatların tüm mekanlarda aynı anda birden yapıldığının anlaşıldığı ve bu nedenle çalışan sayısının bu kadar çok olduğunun anlaşıldığı vurgulandı.
POLİÜRETAN MALZEMELERİN OLDUĞU KISIMDA YANGIN BAŞLADI
Raporda tüm çalışmaların ana salonda yapıldığı, bu kısmın tamirat, tadilat monte yapma yeri olarak kullanıldığı, demir doğrama, ekleme, kaynak, birleştirmenin bu kısımda yapıldığı vurgulandı. Kaynak yapılan yerde zemin seviyesinde çok miktarda, tahta kırıntıları, tahta talaş ve tozları, izolasyon malzemeleri, duvar kaplama dekor malzemeleri, strafor kırıntıları, poliüretan malzemeler, koltuk süngerlerinin olduğu kısımda, yangının başlamış olduğu, bu kısımdaki kaynak makinesinin aktif vaziyette olduğu, diğer tarafta görülen kaynak makine ve aletlerinin kapalı olduğu tespit edildi.