Beslenme şekli beyni nasıl etkiliyor: Unutkanlığın nedeni hangi yemek?
Uzmanlar, Doğru beslenme ve metabolizma düzenlemesi, iltihaplanma, uyku kalitesi, beyin sağlığı ve ruhsal hastalıkların önlenmesi için hayati öneme sahip olduğunu söylüyor.
DUVAR - Yenilen yiyeceklerin kalitesi ve çeşitliliği; genel beyin performansı, hafıza ve ruh hali üzerinde büyük bir önem taşıyor. Zihin-beden bağlantısı gerçektir; peki bu ne demek? Yani mideye ne konuluyorsa, beyin de o doğrultuda etkileniyor.
Habertürk'e konuşan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Şirin Seçkin, beyin sağlığını korumanın ve geliştirebilmenin en etkili yollarından birinin doğru beslenme olduğunu belirtiyor.
Dr. Seçkin, Batı usulü beslenmenin beyin üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceğini vurguladı ve şöyle devam etti: "Şekerle birlikte yenilen doymuş yağlar, beynin çalışmasını yavaşlatıyor. Kızarmış patates, kremalı pasta, çikolata gibi yiyeceklerle birlikte alınan şeker, bu olumsuz etkiyi daha da artırıyor. Bu durum uzun vadede beyin fonksiyonlarını zayıflatarak, zihinsel performansı düşürüyor."
Dr. Seçkin, doğru beslenmenin beyin sağlığı üzerindeki kritik rolünü bir kez daha hatırlatarak, "Beyin uykuda bile enerji harcıyor. Beynin en temel yakıtı ise şekerdir. Ancak kan şekerinin dengede tutulması şart. Beslenme alışkanlıklarını düzenleyerek, metabolizmayı ve beyin sağlığını korumak mümkündür. Çocukluk çağında sağlıklı beyin gelişimi için doğru beslenmek çok önemli. Yanlış beslenme alışkanlıkları insülin direncine yol açabiliyor. Erken yaşlarda karbonhidratlardan zengin bir beslenme, insülin direncine neden olarak beyin fonksiyonlarını olumsuz etkiliyor. İnsülin direnci, dikkat dağınıklığı, öğrenme güçlüğü ve unutkanlığa yol açıyor" dedi.