Beslenme uzmanı cevapladı: Neden sürekli aç hissediyorsunuz?
Beslenme biyoloğu Dr. Christopher Rhodes, uyku kalitesinin açlığı etkilediğini söyledi. Uzman, uykusuz kalan vücudun gıda yoluyla enerji aradığını söyledi.
DUVAR - ABD'nin Kaliforniya eyaletinden beslenme biyoloğu Dr. Christopher Rhodes, sürekli aç hissetmenin nedenlerini ve bununla baş etmenin yöntemlerini anlattı. Açlığın sirkadiyen ritimle ilişkili olduğunu belirten Rhodes, bu hissin uykusuzlukla da bağlantılı olduğunu dile getirdi. Fox News Digital ile yaptığı söyleşide, 'uykusuz akalan bir vücudun gıda yoluyla enerji aradığını' söyleyen uzman, "Uyku ve yemek, hem metabolik sinyallere hem de vücudunuzun sirkadiyen ritimlerine ortak katılımları nedeniyle yakından bağlantılıdır" dedi.
Yetersiz uykunun hormonal düzeni bozduğunu belirten Rhodes, en fazla kortizol seviyesinin etkilendiğini aktardı. Rhodes, şöyle devam etti:
“Vücudumuzu ne zaman uyku bekleyeceğimiz konusunda eğittiğimiz gibi, aynı zamanda günlük sirkadiyen döngülerimizin bir parçası haline gelen tipik öğün zamanlarımıza ve beslenme düzenlerimize göre ne zaman yiyecek bekleyeceğimiz konusunda da eğitiyoruz.”
Uykusuzluğun 'doğal ritimleri' bozduğunu dile getiren Rhodes, "Bu, hormon düzeylerindeki değişikliklerde, kimyasal sinyallemede ve nöronal fonksiyonumuzda sorunlara neden olabilir" dedi:
"Bu tür dengesizlikler, uykunun enerji verici etkilerinden yoksun kalan vücudumuzun, yiyeceklerden daha fazla enerji alarak bunu telafi etmeye çalışması nedeniyle aşırı açlığa neden olabilir."
Uzman, düşük kaliteli uykunun aynı zamanda bilişsel özelliklerin zayıflamasına ve beyin fonksiyonlarının azalmasına da sebep olabileceğini aktardı. Rhodes, bu etkiler artan iştahla birleştiğinde 'vücudun umutsuzca kendine yakıt sağlamanın yollarını aradığını' söyledi ve bunun aşırı gıda tüketimine yol açabileceği konusunda uyardı.