Beştaş: Çiftçi kendi toprağında vasıfsız eleman haline gelecek

DEM Parti Milletvekili Meral Danış Beştaş, 2 yıl üst üste ekilmeyen arazilerin kiralanabilmesinin çiftçiyi yok olmaya mahkum edeceğini söyledi ve konuyu Meclis gündemine taşıdı.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - DEM Parti Erzurum Milletvekili Meral Danış Beştaş, 2 yıl üst üste ekilmeyen tarım arazilerinin kiralanabilmesine ilişkin düzenlemeyi Meclis gündemine taşıdı. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi sunan ve konunun Meclis tarafından araştırılması için Araştırma Önergesi hazırladı.

'Miras kavgaları' ya da 'kişisel tercih' gibi sebeplerle arazilerin ekilmemesinin uygulamaya gerekçe olarak gösterildiğini ifade eden Beştaş, bu gerekçelerin gerçeği yansıtmadığını söyledi. Çiftçilerin ekolojik kırım, ekonomik kriz, vergi adaletsizlikleri, artan girdi maliyetlerinin karşılanamaması gibi sebeplerle üretimden çekilmek zorunda bırakıldığını ve ekemediğini belirten Beştaş, şunları kaydetti:

"Mülkiyet sahibi çiftçilerin arazilerinin başka gerçek kişi  ya tüzel kişiliğe haiz kurumlara kiralanacak olması; mevcut anlamda yapısal sorunlardan ve ekonomik sıkıntılardan muzdarip olduğu için üretimden çekilen sınıfı üretimden uzaklaştırarak kendi toprağında vasıfsız bir eleman haline getirecektir."

Beştaş'ın Bakan Yumaklı'ya yönelttiği sorulardan bazıları şöyle:

"Ekilmeyen arazilerin kiraya verilmesi uygulamasının üretimi arttıracağını düşünüyor musunuz?

 Ekonomik koşullar sebebiyle üretim yapamayan çiftçiler, hiçbir ekonomik koşul değişmeden ve desteklerde artış söz konusu değilken nasıl üretimi nasıl arttıracaktır?

İşlenmeyen tarım arazilerinde ekim yapılmama sebeplerini araştırdınız mı? Araştırdıysanız bu sebepler nelerdir?

Yönetmelikte yer alan düzenlemede; arazi sahiplerinin rızası alınmaksızın mallarında yapılacak olan tasarrufun mülkiyet hakkı ihlali teşkil etmediği hususundaki savununuz nedir?

Gelir sıkıntısı ile boğuşan küçük çaplı üreticinin, çiftçinin bir diğer çiftçinin arazisini kiralayıp ekebilmesi ve bu yolla üretimin artabilmesi mümkün müdür?

Bu anlamda; küçük alanda üretim yapan çiftçinin, daha büyük çaplı üretim yapan şirket/işletme/kuruluşlar karşısında üretime devam edebileceğini düşünüyor musunuz?"