Beştaş: İktidar, halkın kaynaklarını lüks ve şatafat için kullanıyor

DEM Partili Beştaş, iktidarın olup el değiştiren belediyelerdeki borçlarla ilgili, "Bu aslında iktidarın, halkın kaynaklarını kendi lüksü ve şatafatı için kullandığını da ortaya koyuyor" dedi. 

Fotoğraf: Emrullah Bayrak
Google Haberlere Abone ol

ERZURUM - DEM Parti, 31 Mart'ta yapılan yerel seçimlerde Erzurum'da Karayazı, Karaçoban ve Tekman ilçe belediyelerini kazandı. Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminde ise yüzde 7,80 oy aldı.

Ziyaretler için Erzurum'da olan ve seçim sonuçlarını değerlendiren DEM Parti Erzurum Milletvekili Meral Danış Beştaş, 'Türkiye genelinde olduğu gibi Erzurum'da da iktidarın kaybettiğini' söyledi. Yerel seçimler sonrası el değiştiren belediyelerde ortaya çıkan borçlar hakkında konuşan Beştaş, bunun Türkiye'de yerel yönetimlerin temel problemi olduğuna dikkat çekti.

'HİZMET YAPILMAMIŞ AMA DEVASA BORÇLAR VAR'

Seçimler sonrası el değiştiren pek çok belediye başkanın ilk işi, belediyenin borçlarının yazdığı pankartları binalara asmak ya da bunları sosyal medyadan açıklamak oldu.

Beştaş da konuyla ilgili, "Özellikle iktidarın olup el değiştiren belediyelerde ve kayyım atanıp geri alınan belediyelerde devasa borçlar var. Burada normalde Sayıştay'ın denetimi oluyor. İçişleri Bakanlığı ayrıca bu alandan sorumlu. Bizim de bu konuda meclise sunduğumuz sayısız önerge var, geçmişte de kayyım dönemine ilişkin de... Bu dönemde tabi bu hazırlıkları yapıyoruz ve vereceğiz. Araştırılmasını istiyoruz" dedi.

"Bu borçların tek tek, kalem kalem nereye harcandığı, gerçekten harcanıp harcanmadığı, kişisel olarak fayda sağlanıp sağlanmadığı, birilerinin zenginleşip zenginleşmediği gibi birçok sorun alanı var" diyen Beştaş, şunları söyledi: "İhalelerin nasıl yapıldığını biliyorsunuz, kapalı yapılıyor ve genelde usulsüz yapılıyor. Bu aslında iktidarın siyaset yapma tarzının ne kadar halktan koptuğunu, halkın yararına değil halkın kaynaklarını kendi bekası için, kendi lüksü, şatafatı için kullandığını da ortaya koyuyor. Bu iktidar için çok büyük bir ibretlik durum. Sanırım kendileri de tartışıyordur. Herkes kendisini kurtarmaya çalışmış ve borç edinmiş. Bunun peşini tabi ki muhalefet bırakmaz genel olarak. Bu borçların özellikle kaynaklar ve nereye harcandığı çok önemli. Hizmet yapılmamış ama devasa borçlar var. Diğer yandan para dağıtan adaylar var. Kendi yakınlarını işe almadan tutalım yakınlarına taşeron firmalar açan, şirketler açan, ihaleler veren sayısız örnekler var. Bunu ayrıca değerlendirmek lazım."

'HORASAN'IN BİR NUMARALI SORUNU SU'

Beştaş, sık sık ilçe ziyaretlerinde bulunuyor. Horasan ziyaretini de anlatan Beştaş, şu bilgileri verdi: "Horasan'ın şu an bir numaralı sorunu su. Görüştüğümüz herkes ilk olarak su sorununu söyledi. Çok büyük bir problem ve ben yerinde tespit ettim. Suları denedim. Su içilemiyor, yemek yapılamıyor, çay yapılamıyor. Hatta söylenene göre doktorlar, 'elinizi ve yüzünüzü bile yıkamayın' diyor. Bu kadar riskli bir durum var. Horasan merkez ilçelerden sonra en büyük ilçe. Koca bir ilçede musluktan akan su kullanılamıyor. Ve bu suyun parası veriliyor. Ayrıca insanlar kullanılacak suyu köylerden taşıyorlar. Büyük paralar ödüyorlar.

Diğer bir temel problem ise organize sanayi bölgesinin olmayışı. Horasan'a bu nedenle yatırım yapılamıyor. İlçe halkına bu reva görülüyor. Horasan'da organize sanayi bölgesinin bir an evvel kurulması gerekiyor. Her yerde gördüğümüz ekonomik kriz, yoksulluk, emeklilerin sorunları, belediye hizmetleri gibi sorunlar yığınla önümüze çıktı. Ekonomik buhran her yerde varlığını ağır bir şekilde sürdürüyor."

'DEM PARTİLİLERİ DEĞİL ERZURUMLULARI ZİYARET EDİYORUM'

Erzurum merkezde de Taşhan, Tebrizkapı ve Kuyumcular Çarşısı'na gittiğini anlatan Beştaş, "Hastaneleri ziyaret ettik. Halk, sorunlarına çözüm aranmasını çok büyük bir takdirle karşılıyor. İlk günde söylemiştim; sadece bana oy verenlerin değil bütün Erzurum'un vekili olacağım demiştim. Bunun için elimden gelen gayreti gösteriyorum. Her fırsatta gelip sorunları tespit edip çözüm yollarını bulmaya çalışıyorum. Mücadele ediyoruz. Ziyaretlerimiz çok sıcak ve samimi bir ortamda geçti. Biz DEM Partililere gitmedik, Erzurumluları ziyaret ediyorum. Bu böyle algılanmasın. 'Sadece kendi mahallesine gidiyor' gibi bir yaklaşım asla yok. Engelliler Derneği'ni de ziyaret ettik. Biz Erzurum'da her yere ulaşmak istiyoruz. Taşhan çok önemli bir merkez ama çok bomboştu, nerdeyse alışveriş yok denecek kadar. Bu üzücüydü. Oltu taşı çok değerli bir taş. Taşhan'da bilinen bir merkez. İç turizm daha çok burayı hareketlendiriyor. Bu nedenle turizme yönelik daha ciddi bir yatırım ve yaklaşım gerektiği açık" diye konuştu.