Beştaş'tan kayyım açıklaması: Çamoluk ve Pozantı örneği

DEM Parti Erzurum Milletvekili Meral Danış Beştaş, haklarında Gülen cemaati üyeliği soruşturması yürütülen iki belediyedeki uygulamayı anlattı.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

ANKARA - DEM Parti Erzurum Milletvekili Meral Danış Beştaş, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında Hakkari'ye kayyım atanmasının hukuki boyutuna ilişkin bilgilendirme yaptı.

Her mecrada kayyım uygulamasının yasal bir zorunluluk olduğundan bahsedildiğini ifade eden Beştaş, kayyım atamalarının Anayasa'nın 127'nci maddesi dayanak gösterilerek yapıldığını ancak bu maddeye göre belediye başkanının geçici bir tedbir olarak ve en fazla dava sonuçlanana kadar görevden uzaklaştırılabileceğini söyledi.

'KHK İLE EKLENEN EK MADDE 'SEÇİM YAPILINCAYA KADAR ATAMA' DER'

OHAL sürecinde Anayasa’ya aykırı KHK düzenlemelerinin hayata geçtiğini ve kayyıma dayanak yapıldığını belirten Beştaş, “Bunlardan biri de 674 sayılı KHK. Bu KHK ile Belediyeler Kanunu’na hukuksuzluklarına kılıf uydurmak halkın iradesini gasp edebilmek adına bir ek madde getiriyorlar ve 'Belediye başkanlığının herhangi bir nedenle boşalması ve yeni belediye başkanı veya başkan vekili seçiminin yapılamaması durumunda, seçim yapılıncaya kadar belediye başkanlığına büyükşehir ve il belediyelerinde İçişleri Bakanı, diğer belediyelerde vali tarafından görevlendirme yapılır' diyorlar. Bakın altını çizmek istiyorum yeni belediye başkanı veya vekilinin seçilememesi durumunda ve seçim yapılıncaya kadar atama yapılır diyor” diye konuştu.

Ek maddedeki “yeni belediye başkanı veya vekilinin seçilememesi durumunda ve seçim yapılıncaya kadar atama yapılır” ifadesinin altını çizen Beştaş, “Soruyorum seçim yapılamıyor muydu da direkt atama yapıldı?” diye sordu.

ÇAMOLUK VE POZANTI ÖRNEĞİ

Beştaş bazı örnekler de sıraladı:

"4 Eylül’de yani hukuksuzluğunuza gerekçe gösterdiğiniz KHK yürürlükte iken AKP’li Giresun - Çamoluk Belediye Başkanı FETÖ soruşturması ile uzaklaştırılınca yerine belediye meclisi seçim yapmış.

Adana’nın Pozantı İlçe Belediye Başkanı Mustafa Çay’ın FETÖ soruşturmasında tutuklanmasının ardından yapılan seçimde başkanvekili seçilen MHP’li Mahmut Sami Baysal, İçişleri Bakanlığı tarafından kayyım olarak atandı.”

“Belediye sizlerin olunca kanunun kıyısınan köşesinden dolanıp istediğinizi yapabilmişsiniz” diyen Beştaş, Belediye başkanlığının herhangi bir nedenle boşalması durumunda belediye meclisi içinden seçim yapılması gerektiğini hatırlattı.

'BELEDİYE SİZE AİT OLUNCA HUKUKİ İMKANSIZLIKLAR ORTADAN KALKIYOR'

Beştaş sözlerini şöyle sonlandırdı: “Yani özetle yasa zaten hukuka aykırı, ama siz yasanın el verdiği biçimi de uygulamayarak seçim yapılabileceği halde atama yaparak ayrıca bir hukuka aykırılığa imza atıyorsunuz. Ha bir de belediye sizin olunca hukuki imkansızlıklar ortadan kalkıyor seçim yapabiliyorsunuz. Ne kadar uğraşsanız da kayyım uygulamasını tek çare olduğu hukuki olduğu hukuken başka çare olmadığı konusunda bizleri bu halkı kandıramazsınız.”

 

(HABER MERKEZİ)