Beykoz Tokatköy'e sabah baskını: Önce polis müdahalesi, sonra yıkım

Beykoz'un Tokatköy Mahallesi'nde sabah saatlerinde polis baskını yaşandı. Mahallede çok sayıda ev zorla tahliye edildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul'da, kentsel dönüşüm projesi kapsamında yıkım işlemlerinin devam ettiği Beykoz'un Tokatköy Mahallesi'nde sabah saatlerinde polis baskını yaşandı. TOMA’ların girdiği mahallede, yıkımı engellemeye çalışan mahalleliden 16 kişi gözaltına alındı. Mahallelinin, engelleme çabasına rağmen Tokatköy'de yıkım başladı.   

Tokatköy Mahallesi’nde kentsel dönüşüm kapsamında yıkımı planlanan yapıların yetkili ekipler tarafından elektrik, su ve doğalgazı kesilmeye devam edildi. AK Partili Beykoz Belediyesi ekipleri dün sabah saatlerinde mahalleye gelerek bazı evleri yıkmak istedi. Mahalleli ise belediye ekiplerini engellemeye çalıştı. Mahalleli ve polis arasında gerginlik yaşandı. Bir genç polis tarafından darp edildi.

Mahalleli yıkıma engel olmak için bir binanın çatısına çıktılar. Çatıya çıkan bina sahiplerinden bir kişi baygınlık geçirdi. Mahallelinin tüm çabasına rağmen öğleden sonra ekipler yıkıma başladı. Hacer Foggo, yıkımın başladığına dair bir videoyu Twitter hesabından paylaşarak şu notu düştü:

"Ev sahibi ve direnen komşuları gözaltında. Evdeki eşyaları belediye görevlileri çıkartıyor. Bir taraftan yıkım bu nasıl dönüşüm @Beykoz_Bld başkasının özel eşyalarını nasıl sizin görevlilerinin dokunabilir. #Tokatköy"

HALK BELEDİYE ÖNÜNDE TOPLANDI

Polisin sert müdahalesinin ardından Tokatköy halkı AK Partili Beykoz Belediyesi’nin önünde toplandı. Beykoz Belediye Başkanı Murat Aydın ile görüşmek için belediyeye girmeye çalışan Tokatköylüler, kapıda zabıta ve polisin engeliyle karşılaştı.

'KİRA YARDIMIYLA EV BULAMAM'

BirGün'den İsmail Arı'nın haberine göre, yaşananlara tepki gösteren bir mahalleli şunları söyledi: "Evimizi savunduk, biber gazı sıktılar. Bu belediye başkanını kovacağız. Ayıptır bu... Bize reva görülen bu mu? 2,5 aydır evimizde elektrik, su yok. Böyle kentsel dönüşüm olmaz."

20 senedir tapu almak için uğraştıklarını aktaran bir başka mahalleli ise "Her gelen tapunuzu vereceğiz diyor. Bana evini boşalt, yapılırken sana 3 bin 500 TL kira yardımı yapacağız diyorlar. 5 bin TL’den aşağı kira yok. Ben nasıl öderim üstünü. 40 yıldır burada otuyorum" dedi. 

BELEDİYE’YE GÖRE HALK EVLERİNDEN 'ZORLA' ÇIKARILMIYOR

Öte yandan AK Partili Beykoz Belediyesi de bir açıklama yaptı. Twitter'dan yapılan açıklamada, “Tokatköy kentsel dönüşüm projemiz çeşitli odaklar tarafından kışkırtılmaktadır” denilerek “İnsanlar evlerinden çıkmak istemediğinin” doğru olmadığı iddia edildi. Ayrıca projenin zorla dayatılmadığı öne sürüldü.

Belediye yıkımların hukuki dayanağını ise şöyle açıkladı: “Projede hukuka aykırı hiçbir uygulama yoktur. Uygulamaya geçilen bölgelerin hiçbirinde yürütme durdurma veya benzeri kararlar bulunmamaktadır.”

NE YAPILMAK İSTENİYOR?

Beykoz iskelesine iki kilometre mesafede bulunan ve yaklaşık 15 bin 367 kişinin yaşadığı Tokatköy Mahallesi’nde bir ‘dönüşüm’ projesi uygulanmak isteniyor. Boğaz'a nazır mahallede bir süre önce Beykoz Belediyesi, Emlak Konut ortaklığıyla ‘dönüşüm projesi’ gerçekleştirileceğini duyurdu. Tanıtım dosyasına göre proje 9,1 hektarlık alanda gerçekleşecek.

Bölgede 238 yapı yıkılıp, yerine 776 konut ile 47 işyeri inşa edilecek. Bu sayı bile planın olası hedefini açıklamaya yetiyor. Belediye, 238 yapının tamamının ruhsatsız ve imar durumuna aykırı olduğunu ileri sürüyor.

TOKATKÖYLÜ NEYE KARŞI?

Mahallelinin 40-45 yıldır yaşadığı konutların çoğu tapu tahsis belgeli. Bölge halkı her seçim döneminde tapu vaat edildiğini ancak bunun gerçekleşmediğini söylüyor. 

BUGÜNE KADAR NE OLDU?

Anlaşmayı kabul etmeyen mahallelinin su, elektrik ve doğalgaz bağlantıları 22 Haziran’da kesildi. İstanbul 13. İdare Mahkemesi, imar planının parsel bazında yürütmesini durdurdu.

Mahkeme, söz konusu planın şehircilik ilkelerine aykırı olduğuna vurgu yaparak ‘telafisi güç zararlar doğabileceğine’ dikkat çekti. Ne var ki belediye bu karara uymadı.

SAYILARLA TOKATKÖY

Yıkılacak konut sayısı: 238

Şu ana kadar yıkılan konut sayısı: 110

Yapılacak konut sayısı: 776

Yapılacak işyeri sayısı: 47

Proje maliyeti: 376 milyon 429 bin 500 TL

Projeden etkilenecek nüfus: Bin 715

Dönüşüm sonrası olası nüfus: 2 bin 950. 

Etiketler tokatköy beykoz