Beykoz’da dikkat çeken sit değişikliği: Yapılaşmanın önü açılıyor
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın Beykoz'da yaptığı değişiklik tepki çekti. TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Başkanı Esin Köymen, "Talan ediliyor" dedi.
DUVAR - Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Beykoz, 'Zerzevatçı Mahallesi Etabı Doğal Sit Alanı’nda değişikliğe gitti. Bakanlık dün aldığı kararla doğa harikası alanın bir kısmını ''sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanı''na aldı, bir kısmını ise ''nitelikli koruma alanı''na dönüştürdü. TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Başkanı Esin Köymen, bakanlığın kararını değerlendirerek ''Zerzevatçı mahallesinin tamamı orman alanıydı. 2B ilan edilerek orman dışına çıkarılan bölgelerde sit dereceleri de değiştirilerek (düşürülerek) yapılaşmanın önü açılıyor'' dedi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın doğal sit alanları için koruma ve kullanım koşullarını yeniden düzenleme kararı tepki çekmişti. Bakanlık bu karar kapsamında Boğaziçi Üniversitesi ve yakın çevresine ilişkin sit değişikliğine de gitmişti. Ayrıca yine bu karar kapsamında doğal sit alanı olan Kaşık Adası ve Sedef Adası’nın bir bölümü ile Beşiktaş'taki Yıldız Parkı da “Nitelikli Doğal Koruma Alanı” ve “Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı” olarak tescil edilmişti.
'TURİZM VE YERLEŞİME İZİN'
Bakanlık bu karar kapsamında İstanbul'un oksijen deposu Beykoz'un 'Zerzevatçı Mahallesi Etabı Doğal Sit Alanı'nda da değişikliğe gitti. Alanın bir kısmını “Doğal Sit-Nitelikli Doğal Koruma Alanı”na bir kısmını ise "Doğal Sit-Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı” olarak tescil etti. Resmi Gazete’de 2019 yılında yayımlanan doğal sit alanları koruma ve kullanma koşulları ilke kararına göre “Nitelikli Doğal Koruma Alanı’’na iskele, balıkçı barınağı ve bekçi kulübesi yapılabiliyor. Yine aynı karara göre “Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı’’na ise doğal ve kültürel bakımdan uyumlu düşük yoğunlukta faaliyetler, turizm ve yerleşimlere izin verilebiliyor. Aynı zamanda bu alanlara koruma amaçlı imar planına uygun olması koşulu ile turizm tesisleri yapılabiliyor. Bakanlık kararında bölgedeki “Doğal Sit-Kesin Korunacak Hassas Alan” tesciline yönelik yürütülen idari sürecin devam ettiğini de ifade etti.
TMMOB ŞUBE BAŞKANI KÖYMEN: TALAN EDİLİYOR
Kararı değerlendiren TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Başkanı Esin Köymen ''Türk Alman Üniversitesi, Nun okulları, kuzey -güney kirazlı özel orman alanlarında yapılan planlar, millet bahçesi vs. uygulamalarla beykoz ormanları göz göre göre talan ediliyor. İtirazlarımız ve davalarımız devam etmesine rağmen ısrarlı bir biçimde beykoz ormanlarını yok edecek sit derece değişiklikleri ve imar planları ısrarlı bir biçimde bakanlık tarafından yapılmaya devam ediliyor'' diye konuştu.