Beylerbeyi Sarayı'nın rıhtımı halka açıldı
Beylerbeyi Sarayı'nın 113 metrelik rıhtımı ziyarete açıldı. Milli Saraylar Anadolu Yakası Daire Başkanı Osman Celaleddin Urha: İstanbul'un en büyük manzarasal rıhtımı olduğunu söyleyebiliriz.
İstanbul'ün Üsküdar ilçesinin Beylerbeyi semtinde, yapımı Temmuz 1863'te başlayan Beylerbeyi Sarayı'nın resmi açılışı, 21 Nisan 1865'te Sultan Abdülaziz'in katılımıyla gerçekleştirildi. Yapıldığı dönemde çoğunlukla yazlık saray ve devlet konuk evi olarak kullanılan Beylerbeyi Sarayı, Fransız İmparatoru III. Napolyon'un eşi İmparatoriçe Eugenie, Alman İmparatoru II. Wilhelm gibi siyasi aktörleri ağırladı. 156 yaşındaki Beylerbeyi Sarayı'nın 113 metrelik rıhtımı bulunuyor.
Beylerbeyi Sarayı'nın rıhtımı ziyarete açıldı. Milli Saraylar Anadolu Yakası Daire Başkanı Osman Celaleddin Urhan, "Milli Saraylar Başkanlığımıza bağlı Anadolu Yakası'nın tek saray olma özelliğine sahip Beylerbeyi Sarayımız 1863 ve 1865 yılları arasında 32'nci Osmanlı Padişahı, Sultan Abdülhamid tarafından yaptırılmıştır. Bugün ziyarete açmış olduğumuz rıhtım özellikle yazlık saray olarak devlet adamlarının, yabancı konutların rıhtımdan rahat bir şekilde ulaşabilmesi için yaptırılmıştır. Biz de bu 113 metrelik rıhtımı ziyarete açarak İstanbulumuza bir teras kazandırdığımızı düşünüyoruz" dedi.
Urhan, sözlerine şu şekilde devam etti: "Bu rıhtımda özellikle gün batımı manzarası ve 15 Temmuz Şehitler Köprüsü ile beraber inanılmaz bir atmosfer oluşturmakta. Bu atmosferi yaşamak isteyen ziyaretçilerimiz pazartesi günleri hariç saat 22.30'a kadar restoran, kafeterya, bahçemiz ve rıhtımımızı ziyaret edebilir. Rıhtımın İstanbul'un en büyük manzarasal rıhtımı olduğunu söyleyebiliriz. Rıhtımı açarken, tarihi dokunun zarar görmemesine de önem verdik. Tarihi zemine mermerlere zarar verici objelerden uzak durmaya çalıştık."
Beylerbeyi Saray kompleksi içerisinde geniş bir bahçe, asıl saray olarak kullanılan yazlık saray, Mermer Köşk, Sarı Köşk, Ahır Köşk ve iki ayrı deniz köşkü bulunuyor. Sarayın en dikkat çekici yapısı olan yazlık yani asıl sarayda Rönesans Dönemi izleri görülüyor. Burada Barok Dönemi ve Doğu-Batı karakteristik özellikleri karma edilerek inşa edilmiştir. Asıl saray kısmı 2 kattan oluşuyor ve 3 ayrı girişi bulunuyor. Asıl sarayda harem ve Mabeyni Humayun bölümleri yer alıyor. Ayrıca asıl saray kısmında 6 adet büyük salon, 24 oda ve 1 hamam bulunuyor.