İsrail'den Beyrut'a saldırı: Hizbullah komutanı hedef alındı

Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta Hizbullah’ın kalesi olarak bilinen Dahiye'de bir binada şiddetli patlama meydana geldi. Saldırıyı İsrail üstlendi.

Google Haberlere Abone ol

DUVARİsrail ile Hizbullah arasındaki kriz sürerken, Lübnan’ın başkenti Beyrut’taki Dahiye bölgesinde şiddetli bir patlama meydana geldi.

Saldırıda Beyrut'ta Şii nüfusun yoğun olarak yaşadığı Dahiye'de 8 katlı bir bina vuruldu.

Saldırı sonucu meydana gelen patlama nedeniyle bölgeden dumanlar yükseldi. Olay bölgesinde büyük panik yaşandı.



BİR KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Bu arada Lübnan resmi haber ajansı NNA'da yer alan haberde, başkent Beyrut'un güney bölgesine yönelik düzenlenen İsrail saldırısında Hizbullah'ın Şura Meclisi'nin bulunduğu Huhreyk Mahallesi'nin hedef alındığı kaydedildi. Haberde, 1 kişinin öldüğü ve çok sayıda kişinin yaralandığı belirtilirken, ölen kişinin kimlik bilgisi hakkında detay verilmedi.

Söz konusu saldırının insansız hava araçlarından (İHA) fırlatılan 3 füzeyle gerçekleştiği vurgulanan haberde, Beyrut'ta er-Rabih ismindeki bir binanın vurulduğu ve 2 katının yıkıldığına işaret edildi.

İSRAİL DOĞRULADI

Öte yandan İsrail ordusu yaptığı açıklamayla Beyrut'taki saldırının arkasında olduğunu doğruladı.

İsrail Ordusundan yapılan ilk açıklama şöyle: 

"Beyrut'ta Mecdal Şems'teki çocukların öldürülmesinden ve çok sayıda İsrailli sivilin öldürülmesinden sorumlu komutana yönelik hedefli bir saldırı gerçekleştirdi. Şu anda Ana Cephe Komutanlığının savunma kurallarında herhangi bir değişiklik yok. Herhangi bir değişiklik yapılması durumunda güncelleme yayınlanacaktır. Takip edilecek detaylar."

İsrail Savunma Bakanı Yoav Galant ise X hesabından: "Hizbullah kırmızı çizgiyi aştı" paylaşımında bulundu. 

HEDEF ALINAN KOMUTAN NASRALLAH'IN ÜST DÜZEY DANIŞMANI

İsrail’in The Times of Israel haber sitesinin aktardığına göre, İsrail’in hedef aldığı Hizbullah komutanının Hajj Mohsin olarak da bilinen Fuad Şükür olduğu iddia edildi Şükür'ün Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ın üst düzey danışmanlarından olduğu belirtildi.
İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), yıllar önce Şükür Hizbullah’ın hassas füze projesinin komutanı olduğunu bildirmişti. Şükür, 1983 yılında Beyrut’ta deniz piyadelerinin karargahına yönelik bombalı saldırı dolayısıyla ABD tarafından da aranıyordu.

Şükür'ün Hizbullah'ın 2 numaralı ismi olduğu da iddia ediliyor. 

SALDIRIDAN SAĞ KURTULDU

Reuters haber ajansına konuşan iki üst düzey güvenlik kaynağı, İsrail’in saldırısında hedef alındığı iddia edilen Hizbullah komutanı Şükür'ün saldırıdan sağ kurtulduğunu söyledi.

İSRAL SALDIRIDAN ÖNCE ABD'Yİ BİLGİLENDİRMİŞ

CNN International’ın haberine göre, konuya aşina bir kaynak, İsrail’in saldırı öncesinde ABD’yi bilgilendirdiğini, bilgilendirmenin güvenlik kanalları üzerinden yapıldığını söyledi. Ancak bilgilendirmenin ne zaman yapıldığıyla ilgili bilgi verilmedi.

Öte yandan, CNN’e konuşan, ismi verilmeyen İsrailli bir yetkili de İsrail’in Fuad Şükür'ü hedef aldığını belirtti.

RUSYA VE İRAN'DAN TEPKİ

Rusya’nın TASS haber ajansının aktardığına göre, Rusya Dışişleri Bakanlığı, Beyrut’a düzenlenen ve İsrail’in üstlendiği saldırıyı ‘uluslararası hukukun aleni bir ihlali’ olarak nitelendirdi. İran’ın Lübnan’daki Büyükelçiliği de saldırıyı sert bir şekilde kınayarak bunun ‘günahkar ve korkakça bir İsrail saldırganlığı’ olduğunu belirtti.

BEYAZ SARAY: KAÇINILMAZ DEĞİL

Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre, Beyrut’a yönelik saldırıya ilişkin olarak, ABD’nin Hizbullah ve İsrail arasında savaşın kaçınılmaz olduğuna inanmadığını söyledi.

MİKATİ: BU BİR SUÇ EYLEMİ

İsrail’in Beyrut’a saldırısı hakkında açıklama yapan Lübnan Başbakanı Necip Mikati, saldırıyı kınayarak bir ‘suç eylemi’ olduğunu söyledi.

Saldırıya ilişkin Hamas ve Husilerden de açıklama yapıldı. Hamas, açıklamasında, saldırıyı ‘sert bir şekilde’ kınayarak bunu ‘tehlikeli bir tırmanış’ olarak değerlendirdiğini bildirdi. Yemen’deki Husilerden yapılan açıklamada da saldırı ‘sert bir şekilde’ kınanarak bunun Lübnan’ın egemenliğinin ‘bariz bir ihlalini’ teşkil ettiği belirtildi.

NETANYAHU'NUN FOTOĞRAFI PAYLAŞILDI

Beyrut'a düzenlenen saldırı sonrası İsrail Başbakanlık Basın Ofisi, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun fotoğrafını herhangi bir mesaj olmadan paylaştı.

Basın ofisinden paylaşılan fotoğrafta, Netanyahu'nun İsrail Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı Tzachi Hanegbi, askeri danışmanı Roman Gofman ve bazı yetkililerle toplantı halinde olduğu görülüyor.

Herhangi bir açıklama yapılmadan paylaşılan fotoğrafta, Netanyahu'nun kırmızı kablolu sabit telefonla konuştuğu fotoğrafta göze çarpıyor.

BAKANLARA KONUŞMA YASAĞI

Bu arada İsrail basını, Netanyahu'nun İsrailli bakanlara Beyrut'taki saldırıyla ilgili yorum yapmamalarını istediğini yazdı.

 

 

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)