Biden: Çin ve Rusya'yla nükleer silah kontrol çerçevesini müzakere etmeye hazırız

ABD Başkanı Biden, Rusya ve Çin'in taraf olduğu nükleer silah kontrol çerçevesini müzakere etmeye hazır olduklarını duyurdu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Başkanı Joe Biden, Rusya ve Çin'le yeni nükleer silah kontrolü çerçevesini  müzakerelere hazır olduklarını söyledi. New York'ta Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Konferansı'nda konuşan Biden, "Yeni bir silah kontrol çerçevesini süratle müzakere etmeye hazırız. Ancak müzakere, iyi niyetle çalışan bir isteklilik gerektirir" dedi. 

ABD basınının Beyaz Saray'dan aktardığına göre, "nükleer silahların olmadığı bir dünya hedefindeki taahhüttünü koruduğunu" savunan Biden, "Kariyerimin ilk günlerinden beri silah kontrolü üzerinde çalıştım ve Nükleer Silahların Önlenmesi (NPT) her zaman ABD ile Rusya arasındaki anlamlı, karşılıklı silah sınırlamalarına dayandı. Soğuk Savaş'ın zirvesinde bile, ABD ve Sovyetler Birliği, söz konusu stratejik istikrarı sürdürmek için için ortak sorumlulukla birlikte çalışabildi. Bugün, yönetimim 2026'da sona ermeden önce yeni bir silah kontrol çerçevesini süratle müzakere etmeye hazır" açıklaması yaptı.

'RUSYA, HAZIR OLDUĞUNU GÖSTERMELİDİR'

"Ancak müzakere, iyi niyetle çalışan istekli bir ortak gerektirir" diyen Biden, konuşmasında, "Rusya'nın Ukrayna'daki vahşi saldırganlığı Avrupa'da barışı paramparça etti ve uluslararası düzenin temel ilkelerine bir saldırı teşkil ediyor. Bu bağlamda Rusya, ABD ile nükleer silahların kontrolüne yönelik çalışmalara yeniden başlamaya hazır olduğunu göstermelidir. Çin'in aynı zamanda bir NPT ve P5 tarafı olarak, istikrarı bozan askeri dinamikleri ele alacak müzakerelere girme sorumluluğu da var. Silahların kontrolü ve nükleer silahların yayılmasının önlenmesi konularında kritik angajmanlara direnmenin dünyaya hiçbir faydası yoktur" ifadelerini kullandı.

İRAN'LA NÜKLEER MÜZAKERELER: 'EK PROTOKOL OLUŞTURULABİLİR'

Konuşmasında, İran'la nükleer silah müzakerelerine de değinen Biden, "İran'ın nükleer bir silah edinmemesini sağlamak için Kapsamlı Ortak Eylem Planı'nın tam olarak uygulanmasına karşılıklı dönüşü güvence altına almak için bir teklif geliştirdik. Avustralya, Birleşik Krallık ve ABD arasındaki AUKUS ortaklığının nükleer silahların yayılmasını önleme standartlarını karşılamasını sağlamak için Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA) ile yakın bir şekilde çalışıyoruz. Ve hem uluslararası güvenlik önlemleri hem de nükleer tedarik düzenlemeleri için evrensel bir standart olarak 'IAEA ek protokolü' oluşturmaya çalışmak da dahil olmak üzere, nükleer enerjinin barışçıl kullanımının sağlanmasındaki taahhütümüzü koruyoruz" dedi.

Biden, "Küresel belirsizlik ve kargaşa ortamında, küresel silahsızlanmanın temel ilkelerine olan ortak bağlılığımızı yeniden teyit etmek hiç bu kadar önemli olmamıştı. NPT'yi desteklemeye devam edeceğimizden ve her yerde insanları koruyan nükleer silahların yayılmasını önleme çerçevesini güçlendirmeye çalışacağımızdan emin olabilirler" diye konuştu. (DIŞ HABERLER)