Biden: Ukrayna'da işler kötüleşirse ne pahasına olursa olsun hazırız

ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna-Rusya krizine ilişkin "ABD, diplomasiye istekli ama Ukrayna'da işler kötüleşirse ne pahasına olursa olsun hazır" ifadelerini kullandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Başkanı Joe Biden, Washington'un Rusya ile diplomasi yürütme konusunda istekli olduğunu ancak Ukrayna'da işlerin kötüye gitmesi durumunda 'ne pahasına olursa olsun hazır' olduğunu söyledi.

ABD Başkanı Joe Biden, Katar Emiri Tamim bin Hamad es-Sani ile Beyaz Saray'da gerçekleştireceği görüşme öncesi Beyaz Saray'da açıklamalarda bulundu.

Ukrayna krizine değinen Biden, "ABD, diplomasiye istekli ama Ukrayna'da işler kötüleşirse ne pahasına olursa olsun hazır" ifadelerini kullandı.

Biden ayrıca Katar'ı "NATO üyesi olmayan önemli müttefik" statüsüne dahil etme planı konusunda Kongreyi bilgilendirdiklerini söyledi.

'RUSYA HER AN İŞGAL EDEBİLİR'

Bu arada Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, Rusya'nın Ukrayna'yı her an işgal edebileceğini savundu.

Psaki, Beyaz Saray'da düzenlediği günlük basın toplantısında, gündemi değerlendirdi ve gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Ukrayna-Rusya krizine işaret eden Psaki, "Rusya'nın tehdidi konusunda tetikte olmalıyız" uyarısında bulundu.

Psaki, Rusya'nın hem Ukrayna-Rusya sınırına hem de Belarus-Ukrayna sınırına yaptığı askeri yığınağa dikkati çekerek "Bir haftadan fazladır söylediğimiz bir şeyi tekrar ediyorum. Rusya, her an Ukrayna'yı işgal edebilir" ifadesini kullandı.

Bir işgal durumunda Rusya'ya uygulanacak yaptırımlar konusunda Kongre ile yakından çalıştıklarını aktaran Psaki, caydırıcılık anlamında yaptırımların önemli bir rolü olacağına inandıklarını söyledi.

Biden yönetiminin 'Kremlin'e yakın elitlere ve ailelerine' yaptırım hazırlığında olduğu iddialarını da doğrulayan Psaki, bu konuda ortak ve müttefik ülkelerle temas halinde olduklarını kaydetti.

Psaki, yaptırım uygulayacakları kişilerin, Kremlin'in "istikrarı bozucu" kararlar almasında etkili olduğunu savunarak "Listede yer alan isimlerin birçoğunun Batı ile derin finansal bağlantıları var. Uygulayacağımız yaptırımlar, bu kişilerin uluslararası finansal sistemler ile bağlantısını kesebilir" diye konuştu.

RUSYA: KENDİ YARATTIĞI SAHTE GERİLİM

Biden'ın açıklamasından önce ABD'nin BM Büyükelçisi Linda Thomas Greenfield, Rusya'nın, Ukrayna-Belarus sınırındaki asker sayısını 30 bine çıkarmayı planladığını öne sürmüştü.

ABD'li Büyükelçi'ye cevap veren Rus Büyükelçi Nebenzia, ülkesinin Ukrayna'yı işgal edeceğine dair suçlamaları reddetmişti.

İşgale dair hiçbir kanıt olmadığını ve Batı'nın gerilimi tırmandığını savunan Nebenzia, ABD'nin Rusya-Ukrayna sınırında "kendi yarattığı sahte gerilime" dahil olduğunu söylemişti. (AA)

.