Biden: Ukrayna'yı işgal ederse Putin'in şahsına yaptırım uygularız
ABD Başkanı Joe Biden, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesi halinde Amerikan askeri göndermeyi düşünmediğini ama Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e doğrudan yaptırım uygulayabileceğini söyledi.
DUVAR - ABD Başkanı Joe Biden, Rusya'nın NATO üyesi olmayan Ukrayna’yı olası işgali halinde Amerikan askeri göndermeyi planlamadığını ancak böyle bir senaryoda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e doğrudan yaptırım uygulamayı değerlendireceğini söyledi. Biden, 'bunun çok ağır sonuçları olacağını' belirtti.
Biden, “Rusya tüm askerleriyle Ukrayna’ya girerse bu İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana görülen en büyük işgal olur ve bu durum dünyayı değiştirir” dedi. Gazetecilerin Putin’e yaptırım uygular mıydınız?” sorusuna da, “Uygulardım” yanıtını verdi.
LİDERLERE DOĞRUDAN YAPTIRIMIN ÖRNEĞİ AZ
Yabancı liderlere doğrudan yaptırım uygulanması, nadir görülen ancak örneği olan bir durum. Yaptırım uygulanan dünya liderleri arasında Venezuela lideri Nicolas Maduro, Suriye lideri Beşar Esad ve Libya’nın eski lideri Muammer Kaddafi yer alıyor.
ABD Savunma Bakanlığı Pazartesi günü 8 bin 500 ABD askerine NATO’nun doğu kanadının güçlendirilmesine hızla dahil olabilmeleri için teyakkuz emir vermişti. Öte yandan ABD Kiev’e 200 milyon dolarlık güvenlik anlaşmasının üçüncü sevkiyatı kapsamında askeri malzeme ve mühimmat taşıyan bir uçak gönderdi. ABD, geçen yıl Ukrayna'ya 650 milyon dolardan fazla yardım ve Rusya'nın Ukrayna’ya ait Kırım’ı ilhak ettiği 2014 yılından bu yana toplamda 2,7 milyar dolardan fazla güvenlik yardımı yaptı.
NATO'nun şimdiye kadar Estonya, Litvanya, Letonya ve Polonya'da tanklar, hava savunma sistemleri, istihbarat ve gözetleme birimleri tarafından desteklenen çok uluslu birliklerde yaklaşık 4 bin askeri bulunuyor.
'ABD ENERJİ TEDARİKÇİLERİYLE GÖRÜŞÜYOR'
İşgal kaygısı, Avrupa’ya enerji tedarikinin aksaması kaygılarını da beraberinde getiriyor. Biden yönetiminden üst düzey bir yetkili ABD’nin dünya genelinde büyük enerji üreticisi ülkeler ve şirketlerle Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesi durumunda enerji arzında olası yön değişikliklerini ele almak için görüştüğünü söyledi.
Yetkili, ABD’nin görüştüğü ülkelerin ya da şirketlerin adını vermedi ancak görüşmelere aralarında sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) satıcılarının da olduğu çok sayıda tedarikçinin dahil edildiğini belirtti.
Reuters haber ajansı, Rusya ile Ukrayna arasındaki çatışmanın Rus enerji arzını kesintiye uğratması durumunda Avrupa'ya doğal gaz tedarikine yönelik acil durum planlarını daha önce haber yapmıştı.
Ajansa konuşan bir yetkili, Kuzey Afrika, Ortadoğu, Asya ve ABD gibi Rusya dışındaki doğalgaz kaynaklarının ek hacmini incelediklerini belirtmişti. Yetkili, "Buna paralel olarak, doğal gaz üretimini geçici olarak arttırma ve bu hacimleri Avrupalı alıcılara tahsis etme kapasitelerini ve isteklerini anlamak için dünyanın dört bir yanındaki büyük doğal gaz üreticileriyle görüşmeler halindeyiz" demişti. Ancak Reuters’a göre ABD yönetiminin görüştüğü şirketler doğalgaz kaynaklarının az olduğunu ve Rusya’dan gaz akışını karşılayacak ölçüde olmadığını belirtmişti.
AB'YE GİDEN GAZIN ÜÇTE BİRİ RUSYA'DAN
Avrupa Birliği doğalgaz tedarikinin üçte birini Rusya’dan sağlıyor. Rus doğalgazının Avrupa’ya erişiminin aksaması bir enerji krizine yol açabilir. Yetkili, Rusya'nın normalde Ukrayna üzerinden Avrupa'ya yılda 40 milyar metreküp (bcm) gaz tedarik ettiğini, ancak bu yolla gönderdiği doğalgaz miktarını şimdiden yarı yarıya azalttığını kaydetti. (Amerika'nın Sesi)