Biden'dan 'NATO' yorumu: Herkes benim deli olduğumu düşündü, tahmin edin ne oldu?

Rusya-Ukrayna savaşının başlamasının ardından İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya katılmasındaki rolünü yorumlayan Biden, "Tahmin edin ne oldu? Bunu yaptım" diye konuştu.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Başkanı Joe Biden, ABD'nin Time dergisinden Massimo Calabresi'ye verdiği röportajda, ABD ve dünya gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Joe Biden, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıları ile Rusya-Ukrayna savaşının başlamasının ardından İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya üye olma süreçlerine de değindi. 

İsrail'in Gazze'de savaş suçları işlemiş olup olamayacağı ile ilgili soruyu yanıtlayan ABD Başkanı Biden, "Bu, belli değil" diye konuştu. Biden, İsrail Başbakanı Netanyahu'nun kendi politik sebeplerinden ötürü savaşı uzatıp uzatmadığı şeklindeki soruya, "İnsanların bu sonuca varması için her türlü sebep mevcut" sözleriyle yanıt verdi.

'HÂLÂ HAYATTA OLANLAR OLDUĞUNA İNANIYORUZ'

Reuters'ın haberine göre, İsrail hükümetinin yayınladığı bir belgede, İsrail'in Gazze'de rehin tutulan kişilerin üçte birinden fazlasının öldüğüne inandığı ifade edilmişti. Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları'nın 7 Ekim 2023 tarihinde düzenlediği 'Aksa Tufanı' saldırısı sırasında rehin alınan 240 rehinenin sekizinin ABD vatandaşı olduğu tahmin ediliyordu. Bu kişilerden üçünün öldüğü haberleri basına yansıdı. Biden, Time'a verdiği röportajda, "Hâlâ hayatta olanlar olduğuna inanıyoruz. Tüm ailelerle bir araya geldim. Ama tam olarak kimin hayatta olduğuna ilişkin nihai bir kanıtımız yok" dedi.

'"BUNU HALLETMEK İÇİN BİR YOL BULALIM' DEDİM'

ABD Başkanı Joe Biden, söyleşide, Rusya-Ukrayna savaşı ve İsveç'le Finlandiya'nın NATO'ya başvuru ve üyelik süreçleri hakkında da değerlendirmelerde bulundu. 

Time'ın haberine göre, Biden, Rusya-Ukrayna savaşının başlamasından günler sonra, 4 Mart 2022 tarihinde Finlandiya'nın o dönemdeki cumhurbaşkanı Sauli Niinistö ile Oval Ofis'te bir araya geldi. İki lider, birlikte, NATO'ya katılmaya karşı olan emin sosyal demokrat İsveç Başbakanı Magdalena Andersson'a telefon etti. Her iki ülke de Mayıs 2022'de NATO'ya katılmak için başvuru yaptıktan sonra Biden, diğer ülkelerin bu başvuruları kabul etmesi için çalışmalara başladı. Biden, haziran ayında Air Force One uçağında, NATO zirvesine katılmak üzere Madrid'e doğru giderken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a telefon etti.

Habere göre, bu görüşmenin amacı Erdoğan'ın NATO ittifakını genişletmek için desteğini almaktı. Beyaz Saray'a göre, birebir görüşme sırasında, Biden, Türkiye'nin F-16 savaş uçaklarını satın alma isteğiyle ilgili olarak "Bunu halletmek için bir yol bulalım" demişti.

'TAHMİN EDİN NE OLDU? BUN YAPTIM'

Mart 2024'te hem İsveç hem Finlandiya artık NATO üyesiydi. Biden, Rusya-Ukrayna savaşına ilişkin bir soruya verdiği yanıtta, NATO'nun kendisi göreve geldikten sonra daha güçlü bir hale geldiğini söyleyerek sadece 'NATO'nun yeniden dünya tarihindeki en güçlü ittifak olmasını sağlamadığını, aynı zamanda onu genişletebildiğini' de savundu.

Biden, şöyle konuştu: 

"Avrupa'da G7 toplantılarından birindeydim... Geri döndüğümde Finlandiya Cumhurbaşkanı'nı aradım çünkü o yıl daha önce (Rusya Devlet Başkanı Vladimir) Putin ile görüştüğümde, NATO'nun Finlandiyalaştığını görmek istediğini söylemişti. Ben de ona Finlandiyalaşma değil, Finlandiya'nın NATO'laşmasını göreceğini söyledim. Herkes, siz dahil, benim deli olduğumu düşündünüz. Tahmin edin ne oldu? Bunu yaptım. Bunu yaptım. Tüm Amerika'da, tüm tarihte en güçlü ittifaka sahibiz. O esnada ihmal etmeye devam ettiğimiz şey ise Rusya'nın Ukrayna'da başarılı olmasının sonuçlarının ne olacağıdır."

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)