Biden'dan Ukrayna'ya izin: 'ABD silahlarıyla Rusya'daki bazı hedefler vurulabilir'
ABD'li yetkililer, ilk kez Ukrayna'ya sadece Harkiv cephesinde olmak üzere Rusya toprakları içindeki askeri hedeflere karşı ABD silahlarını kullanma izni verildiğini bildirdi.
DUVAR - Rusya-Ukrayna savaşı iki yılı aşkın süredir devam ederken, ABD'li yetkililer, Başkan Joe Biden'ın ilk kez Ukrayna'ya sadece Harkiv cephesinde olmak üzere Rusya toprakları içindeki askeri hedeflere karşı ABD silahlarını kullanma izni verdiğini söyledi. Silahlar, Rusya birliklerine, topçularına ve savaş uçaklarına karşı kullanılabilecek.
BBC Türkçe'nin aktardığına göre, bir yetkili BBC’ye yaptığı açıklamada, ekibine Ukrayna'nın ABD silahlarını 'karşı ateş amacıyla' ve 'kendilerini vuran ya da vurmaya hazırlanan Rus güçlerine karşılık vermek' için kullanabilmesini sağlama talimatı verildiğini söyledi.
'ATACMS'IN KULLANIMINA İLİŞKİN POLİTİKAMIZ DEĞİŞMEDİ'
Rusya kuvvetleri, son haftalarda Rusya sınırına yakın Ukrayna'nın ikinci büyük şehri Harkiv bölgesinde yapılan sürpriz taarruzlar sonucunda kazanımlar elde etti. Cuma günü Ukraynalı yetkililer Rusya'nın Harkiv'in bir banliyösündeki bir konutu bombalaması sonucu üç kişinin hayatını kaybettiğini ve 16 kişinin yaralandığını açıkladı.
Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy, daha önce Rusya’nın Harkiv'de elde ettikleri son kazanımların ardından ülkesinin kuzey doğusuna yönelik saldırılarını daha da artırabileceğini söylemişti. BBC’ye konuşan ABD'li yetkili, “Ordu Taktik Füze Sistemi’nin (ATACMS) kullanımının ya da Rusya içinde uzun menzilli saldırıların yasaklanmasına ilişkin politikamız değişmedi” ifadelerini kullandı.
BLINKEN: YOL BOYUNCA GEREKTİĞİ ŞEKİLDE UYUM SAĞLADIK
ATACMS (Army Tactical Missile System), ABD yapımı bir taktik balistik füze sistemi. Bu sistem, kara kuvvetleri tarafından düşman hedeflerini yüksek hassasiyetle vurma amacıyla kullanılıyor. Beyaz Saray ve Dışişleri Bakanlığı konuyla ilgili yorum yapmadı.
İngiltere daha önce Ukrayna'nın Batı tarafından tedarik edilen silahları nasıl kullanacağına ilişkin kısıtlamaların hafifletilmesi konusuna açık olduğunun sinyalini vermişti. Böyle bir gelişmenin çatışmaları daha da tırmandırabileceğinden endişe ediliyordu. Ancak bazı Avrupalı liderler de kısa süre önce bu tür silahların kullanımına ilişkin kısıtlamaların gevşetilmesi çağrısında bulundu.
Ukrayna’nın silah yükünün büyük bir kısmını karşılayan Washington ise çatışmaların tırmanması endişesi nedeniyle kısıtlamaların hafifletilmesine direnmişti. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken çarşamba günü Moldova'ya yaptığı ziyarette bu değişimin ilk sinyallerini verdi. “Yol boyunca her adımda, gerektiği şekilde uyum sağladık” diyen ABD Dışişleri Bakanı Blinken, bunun bundan sonra da değişmeyeceğini söyledi.
PUTİN: NEYLE KARŞI KARŞIYA OLDUKLARININ FARKINDA OLMALI
Moskova ise Batı silahlarının Rusya topraklarındaki hedeflere karşı kullanılması ihtimaline karşı tehditkar açıklamalar yapmıştı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, "Avrupa'daki, özellikle küçük ülkeler, neyle karşı karşıya olduklarının farkında olmalılar" açıklamasını yapmıştı. Putin, böylesi bir saldırıyı Ukrayna güçleri gerçekleştirse bile sorumluluğunun Batılı silah tedarikçilerine ait olacağını savunmuştu.
Bazı NATO ülkeleri bu gelişmeler karşısında tedirginliğini koruyor. İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, perşembe günü Rus askeri üslerini vurmanın gerekli olmadığını düşündüğünü söylemişti. Reuters haber ajansının aktardığına göre, İtalya Dışişleri Bakanı Antonio Tajani de RAI'ye verdiği röportajda, "İtalya'dan Ukrayna'ya gönderilen tüm silahlar Ukrayna içinde kullanılmalıdır" ifadelerini kullanmıştı. Kiev yönetimi bir süredir Batı’ya daha fazla silaha ihtiyaç duyduğu konusundaki ısrarlı tutumunu sürdürdü.
(DIŞ HABERLER SERVİSİ)