Big Chefs, Belçika'daki şubesini kapattı: 'Kayyım atanacak'

Big Chefs’in Belçika Antwerpen’de bulunan şubesi, geçtiğimiz aylarda kapandı. Şubede çalışan 30 işçi 3 aydır maaşlarını alamıyor. Ortaklar ise birbirini suçluyor.

Gazete Duvar
Google Haberlere Abone ol

İSTANBUL - Türkiye'de 27 şehirde 120 şube, yurt dışında 9 ülkede 12 şubesi olan Türkiye merkezli restoran zinciri Big Chefs, Belçika Antwerpen’de Mart 2023'te açtığı şubesini 18 Haziran 2024'te kapattı. Restoranda çalışan 30 işçi, 3 aydır maaşlarını alamıyor. Şube ortakları ise birbirini suçluyor.

'KAYYIM ATANACAK'

Belçika'daki restoranın 4 hissedarından biri olan Sedat Maksutoğulları, "Hissenin yüzde 25'i benim, yüzde 25'i Ertan Torunoğlulları'nın, yüzde 25'i ise Hollandalı birinin. Herkes birer milyon lira koydu" dedi.

Restoranın kapatılmasına ilişkin konuşan Maksutoğulları, şunları anlattı: "Restoran açılınca 70-80 eleman aldılar. Gelirler ile giderler birbirini karşılamadı. Türkiye'ye geldik. Big Chefs yöneticileri ile konuştuk. Çalışan sayısını 30'a düşürdük. Ancak zarar devam etti. Ben 300 bin lira ek sermaye koydum. Buna rağmen bize zarar ettirdiler. Big Chefs yöneticilerin kaçacak yerleri yok. Şimdi buradaki restoran için kayyım atanacak. İşçilerin borçlarını tahsil edecek."

'SÜKSE YARATTI, MOBBİNG UYGULADI'

Haklarının verilmesini isteyen Big Chefs Antwerpen işçileri ise yöneticilerinden yanıt alamıyor. Sigorta çıkışı yapılmadığını, bu nedenle başka işlere giremediğini belirten işçiler, açıklama yaptı. Açıklamada, "2023'ün Mart ayında açılan restoran ilk 6 ayda 1 milyon Euro ciroyu geçerek Belçika’da büyük bir sükse yaratmış ve bir Türk markası burada tanınır hale gelmiştir. Fakat 2024 yılının başından itibaren personelin çalışma saatleri kasıtlı olarak düşürülmüş, bu sayede tazminat ödemeden kendi istekleriyle çıkmaları için mobbing uygulanmıştır" denildi.

'USÜLSÜZLÜK YAPILDI'

Vergi borcundan dolayı restorana haciz geldiğini belirten işçiler, açıklamada şunlara yer verdi: "İş saatleri ve iş sözleşmeleri konusunda yapılan usulsüzlükler, maaşların sürekli geç ödenmesi ve devlete oluşan vergi borcundan dolayı restorana haciz gelmiş ve yöneticiler bir anda ortadan kaybolmuştur. Şu anda 30 işçi 3 aylık maaşlarını ve primlerini alamamış, insanlar ev kiralarını ve faturalarını ödeyemeyecek hale gelmiştir. Üstelik işçilerin iş çıkış evrakları dahi verilmemiş bu yüzden farklı bir işe girmeleri de imkansız hale gelmiştir. İşten çıkış evrakı veya başka bir talep için hiçbir yöneticiye ulaşılamamıştır. İşçiler adeta kaderine terk edilmiştir. Borsaya açılan ve 100'den fazla şubesiyle 'Türkiye’nin en büyük restoran markası' olarak adlandırılan Big Chefs aralarında Ukraynalı mültecilerin de bulunduğu 30 işçiyi mağdur etmiştir. Ortalama her ay Türkiye’nin veya dünyanın bir şehrinde şube açan ve bu büyük ekonomik güce sahip Big Chefs 30 işçisinin bu kadar mağdur olmasına göz yummaktadır. Buradan Big Chefs yönetimine sesleniyoruz lütfen alacaklarımızı verin. Aksi taktirde hak arayışımıza her türlü platformda devam edeceğiz."

ŞİRKET YANIT VERMEDİ

Açıklamalardan sonra aradığımız Big Chefs'in Yurt Dışı Büyüme Direktörü Abdurrahman Özsavaş, şirket yetkilileriyle görüşeceklerini, konuyla ilgili açıklama yapacaklarını söyledi. Ancak yetkililer sorularımıza bir haftadır yanıt vermiyor.

ŞİRKETTEN AÇIKLAMA: SÜREÇ BİZLERİ ÜZMÜŞTÜR

Big Chefs'ten konuya ilişkin yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"Belçika’nın Antwerpen şehrinde 2023 yılı Mart ayında açılan BigChefs şubesi, Almanya’da yerleşik BigChefs Germany GmbH’nin %50 ve Orka Homes BV’nin %50 yatırımıyla ve Orka Homes BV’nin %100 yönetim hakimiyetine dayalı ortaklık anlaşması ile kurulan bir şirket üzerinden işletilmektedir.
Orka Homes BV, %50 Yusuf Maksutoğulları ve %50 Icon Food BV'ye aittir. Dolayısıyla, söz konusu şubenin isim hakkı dışında yönetimi, istihdamı ve  ticari faaliyetleri de doğrudan BigChefs Türkiye kapsamında değildir. Bu nedenle BigChefs Türkiye, bu şirketin alacaklarının tahsilinde veya borçlarının ödenmesinde tek başına yetki ve sorumluluk sahibi değildir.

BigChefs olarak, büyüme yolculuğumuzun en önemli yapı taşlarından biri olan çalışanlarımız bizim önceliğimizdir. Bu nedenle, ilgili şubenin ticari sorumluluklarını yerine getirmemesi sonucunda yaşanan süreç bizleri de üzmüştür. Konuya ilişkin başlatılan hukuki süreci BigChefs Türkiye olarak yakından takip etmekteyiz."