Bilim insanları fareleri gıdıkladı: Tehlike ve kahkaha aynı merkezde
Fareleri gıdıklayarak davranışlarını inceleyen bilim insanları şaşırtıcı verilere ulaştı. Beynin ağrıya ve tehditlere tepki veren bölümü ile kahkahada rol oynayan bölümü aynı.
DUVAR - Bilim insanları, farelerin oyunlarına ilişkin yeni bir deneyde kemirgenleri gıdıklayarak davranışlarını ve beyinlerini gözlemledi.
Independent Türkçe'de yer alan habere göre, hayvanları açık bir kafesin etrafında gıdıklayıp kovaladıklarında beyinlerinin periakuaduktal gri madde (PAG) diye bilinen bölümünün özellikle aktifleştiği saptandı.
Üstelik bu bölge, hayvan beyninin en eski bölgelerinden.
Memeliler, sürüngenler, balıklar ve böceklerin beyninde var olduğu bilinen PAG bölgesi, genellikle ağrıya ve tehditlere verilen tepkide ve seslendirmede rol oynuyor.
Yeni araştırma bu bölgenin aynı zamanda kahkaha atmada da rol oynadığını gösterdi.
Oyun, insanlarda ve diğer hayvanlarda gelişim göstermek ve başka bireylerle bağlantı kurmak için gerekli. Buna rağmen, oyun davranışını beyindeki hangi nöral yolların kontrol ettiğine dair halen epey az bilgi var.
Almanya'daki Humboldt Üniversitesi'nden sinirbilimci Michael Brecht, "Kahkaha gibi seslendirmelerin oyunda çok önemli olduğunu biliyoruz, bu da beyinde bu davranışı düzenleyen bir tür organizasyon sinyali olduğu fikrini destekliyor" diye konuştu.
Örneğin çocuklar birbirleriyle oynarken ve boğuşurken kahkahalarını kontrol ederler. Oyun arkadaşları artık gülmüyorsa, boğuşmayı bırakırlar.