Bilim insanları keşfetti: Güneş'ten bile daha sıcak gök cismi
Bilim insanları, ısısı 7 bin 730 santigrat dereceyi aşan bu gök cismine ‘WD0032-317B’ ismini verdi.
DUVAR - 1400 ışıkyılı mesafedeki bir yıldızın yörüngesinde dönen gök cismi, Evren’de neyin mümkün olabileceğine ilişkin düşüncelerimizle ciddi biçimde çelişiyor. O, gezegenler ve yıldızlar arasında kalan boşluğu dolduran ilgi çekici cisimler kategorisinde olan kahverengi bir cüce. Aşırı sıcak konakçı yıldızına o denli yakın bir yörüngede dönüyor ki, ısısı 7 bin 730 santigrat dereceyi aşıyor. Bu ısı, molekülleri parçalara ayıracak ve atmosferini oluşturan maddeleri atomlarına dönüştürecek kadar sıcak.
Bu, sıcaklıkların nispeten ılık olduğu ve 5 bin 505 derece civarında seyrettiği Güneş’in yüzey sıcaklığından çok daha yüksek. Aslında, bu kahverengi cüce bir sıcaklık rekortmeni; şu ana dek türünün keşfedilen en sıcak üyesi. Kahverengi cüceler gezegenlere kıyasla daha sıcak olma eğilimi sergileseler de, en soğuk kırmızı cüce yıldızlardan daha soğuk bir ısıda yanarlar ve kendi iç füzyon motorlarında hiçbir şekilde Güneş’e eşdeğer sıcaklıklara ulaşamazlar.
KURALLARA MEYDAN OKUYOR
İsrail’de bulunan Weizmann Bilim Enstitüsü’nde görevli astrofizikçi Na’ama Hallakoun öncülüğünde çalışan uluslararası bir ekip, gök cismine ‘WD0032-317B’ ismini verdi. Yaptıkları keşif, Nature Astronomy dergisine kabul edilen ve ön baskı sunucusu arXiv adlı sitede yayınlanan bir makalede ayrıntılı biçimde paylaşıldı. Ekip, keşfin son derece sıcak ve devasa yıldızların çevresinde dönen Jüpiter benzeri gaz devlerine ne olduğunu anlamamıza yardımcı olabileceğini, ayrıca, yıldızların aktiviteleri ve dönme hızları gibi özellikleri nedeniyle gözlem yapmanın güç olduğunu belirtiyor.
Yıldızlarına yakın bir yörüngede yol alan gezegenler aşırı miktarda ultraviyole ışıkla parlar. Bu durum, atmosferlerinin buharlaşmasına ve barındırdıkları moleküllerin parçalanmasına, yani ‘termal ayrışma’ diye bilinen bir süreçte ayrışmasına yol açabilir. Ne var ki bu aşırı uçlardaki ortam hakkında pek bir bilgimiz yok. Aşırı parlak bir yıldıza bu kadar yakın bir yerde, yörüngede dönen bir ötegezegenden gelen sinyalleri yıldız aktivitesinden ayırmak güç olabilir.