Mars koşullarında yetişen sebze sağlıklı çıktı

Mars toprağı taklit edilerek yetiştirilen domates, pırasa, ıspanak, roka, bezelye gibi sebzelerin sağlıklı olduğu kanıtlandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Bilim insanları taklit edilmiş Mars toprağında ürün yetiştirmeyi başardı. Mars toprağının kimyasının taklit edilmesi için NASA tarafından sağlanan ve Hawaii volkanlarından çıkarılan toprak kullanıldı. Bu toprağın bileşenlerinin Mars toprağı ile benzer özellikler taşıdığı tespit edilince süreci başladı. Domates, çavdar, turp, bezelye, pırasa, ıspanak, roka, tere, kinoa ve Frenk soğanı üretiminde başarıyla ulaşıldı.

SAĞLIKSIZ DEĞİL

Hollandalı araştırmacılar daha sonra bu ürünlerin insan sağlığına zararlı olup olmadığını test etti. Çünkü Mars toprağında yetiştirilen ürünlerin, tüketmek için sağlıklı olmayacağı düşünülüyordu. Mars toprağı içerisinde ciddi miktarlarda, kurşun ve arsenik gibi, ağır metaller bulunuyordu. Araştırmacılar Nisan 2016’da başlattıkları yeni deney ile rünleri bu ağır metallerden arındırmanın yolunu buldu. Son testler üretilen sebzelerin tüketime elverişli olduğunu ve insan sağlığına olumsuz bir etkisi bulunmadığını gösterdi.

Etiketler mars sebze toprak