Ölümden sonra yaşamaya devam eden genler bulundu

Mikrobiyolog Noble'nin araştırmasına göre, biyolojik ölüm gerçekleştikten sonra yaşam bir açıdan devam ediyor. Hayvanlar öldükten sonra genleri günler sonra bile çalışır (on) durumlarını koruyabiliyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD’deki University of Washington’da mikrobiyolog Peter Noble, keşifleri üzerinden çalışmalarının ana temasını, “yaşam hakkında daha detaylı bilgilere ölüm üzerinde çalışarak ulaşılabileceği’ olarak belirtiyor. Noble ve ekip arkadaşları sistematik olarak 1000’den fazla genin aktivitesini değerlendirerek ilk parametrik çalışmayı gerçekleştirdi. Araştırmacılar, kısa süre ölü fare ve zebra balıklarında bu genlerden hangilerinin dokularda işlevlerine devam ettiğini ölçümledi. Genlerin birçoğunun, ölümden sonraki ilk 24 saatte aktivitelerini artırırken daha sonraki süreçte durdukları ve "off (kapalı)" durumuna geçtikleri kaydedildi. Balıklarda ise bazı genlerin 4 gün süre ile "on (çalışır)" konumda kalabildikleri belirtildi.

ÖLEN BEDEN, EMBRİYO GİBİ OLUYOR

Bilimfili.com'un ScienceMag dergisinden aktardığı araştırmaya göre, bu ölüm-sonrası (postmortem) genleri, bağışıklık sistemini harekete geçirme ve strese karşı işlev görme gibi, acil sağlık durumlarında da son derece yararlı fonksiyonlar gösteriyor. Bunlar dışındaki aktifleşen genler ise biraz beklenmedik işlevlere sahip denebilir. Bunlar, doğumdan sonra ihtiyaç duyulmayan yani aktivitesi duran, embriyonun şeklini belirleyen genler. Bu durum için araştırmacıların öne sürdüğü muhtemel açıklamaya göre, ölüm sonrası hücresel koşullar embriyonunkine benzediği için bu aktivite tekrar ortaya çıkıyor olabilir. Araştırma ekibinin diğer bulgusuna göre, ölüm sonrasında kanseri teşvik eden, kansere yol açan genler daha aktif hale geliyor. Bu sonuç da başlı başına, ölen insanlardan organ alan insanların neden daha yüksek kanser riski taşıdığını açıklayabilir.