Çernobil'de güneş enerjisi çiftliği kurulacak
20. yüzyılın ilk büyük nükleer kazası olarak tarihe geçen Çernobil Reaktör Kazası'nın 26 Nisan 1986'da gerçekleşmesinden bu yana kapalı durumda olan şehirde tekrar enerji üretimi için Ukrayna hükümeti çalışmalara başladı.
Erdal Kaplanseren @Kaplanseren
DUVAR - Yaklaşık 30 yıl önce büyük bir felaketin yaşandığı Çernobil kenti, yenilenebilir enerji ile tekrar hayata dönebilir. Geçtiğimiz aylarda Ukrayna hükümetinin önerisiyle gündeme taşınan plana göre, Çernobil'deki kullanıma kapalı bölgede 60 kilometrekarelik güner enerjisi parkı kurulacak.
Yapılacak yatırımla birlikte 1400MW enerji üretmesi beklenen merkez, oradaki eski santralin kapasitesinin üçte biri kadar enerji üretebilecek. Yaklaşık 1000 kilometrekarelik alanda 30 yıldan beri herhangi bir faaliyette bulunulamıyor. Tamamen faydasız biçimde bekleyen arazide yapılabilecek 500 milyon dolarlık yatırımla kurulacak enerji tarlası, geçmişin kötü izlerini silmek için de esile olacak. Bölgedeki elektrik altyapısının sağlam durumda olması maliyetleri bir miktar düşürecek olsa da, Avrupa Yatırım ve Kalkınma Bankası'nın projeye tam olarak destek verdiği söylenemez. Ukrayna hükümeti bu konuda gerekli desteği alabilirse, 2020 yılına kadar tesisi kurulu hale getirmek istiyor.
2020'YE KADAR 3 MİLYAR DOLAR YATIRIM
Öte yandan ABD ve Kanada merkezli bazı yatırımcıların 1,1 milyar dolar gibi bir yatırımı bölge için çıkarabilecekleri de kulislerde konuşuluyor. "Çernobil bölgesi yenilenebilir enerji için gerçekten iyi bir potansiyele sahip" diyen Ukrayna Çevre Bakanı Ostap Semerak, verdiği bir röportajda "Daha önce nükleer istasyon için kullanılan yüksek gerilim iletim hatları mevcut, arazi çok düşük fiyata sahip ve elimizde çok sayıda kalifiye eleman var. Yatırım için tüm koşullar mevcut" diye konuştu.
Rusya ile doğalgaz üzerinden bağımlılığını azaltmak adına da bu projeyi fırsat gören Ukrayna, 2020 yılına kadar ülke genelinde güneş enerjisi çiftlikleri kurmak için 3 milyar dolarlık bir yatırım paketi ayırmayı planlıyor.