Saman nezlesi artacak

Bilimcilerin yeni araştırmalarına göre, iklim değişimin olası zarlarından biri daha ortaya çıktı. Saman nezlesi hastalarının sayısını artma ihtimali üzerinde duruluyor.

Google Haberlere Abone ol

Erdal Kaplanseren @Kaplanseren

İklim değişimi ve istilacı kanarya otunun dönemsel alerji vakalarını Avrupa'da iki katına çıkarması bekleniyor. Elbette bu artış bugünden yarına gerçekleşmeyecek, 30 yıllık bir süreçte saman nezlesinden mağdur olan insan sayısının 33 milyondan 77 milyona çıkacağı öngörülüyor.

Environmental Health Perspectives'de yayınlanan makale kanarya otu polenlerine bağlı alerjilerin Avrupa'nın en önemli sağlık sorunlarından biri olacağı belirtiliyor. Makalenin baş yazarı Lain Lake (Doğu Anglia Üniversitesi, İngiltere) alerjik astım, burun akıntı ve kaşıntısı, gözde şişme gibi semptomlardan etkilenen insan sayısındaki artışın bu hastalıkla ilgili kötüleşmenin sadece bir yönü olduğunu belirtiyor. Diğer yön ise bu ve benzeri semptomların daha da ağırlaşacak olması.

saman nezlesi

Kanarya otu polenlerinin yoğunluğundaki artışın yanı sıra polen sezonunun eylül, hatta ekim sonuna kadar genişlemesi de saman nezlesinin etkinliğini artıracak olan diğer etken. Hava sıcaklarının artması ve kanarya otunun yayılması, en çok Almanya ve Polonya gibi saman nezlesinden şu an en az etkilenen ülkeleri vuracak.

Etiketler saman nezlesi