Çin uzay istasyonu dünyaya çakılacak

Çinli yetkililer Tiangong-1 uzay istasyonunun 2017 yılında dünyaya düşeceğini açıkladı. Yaşanan teknik bir arıza sebebiyle, Cennet Sarayı adını taşıyan istasyonun kontrolünün kaybedildiği dedikoduları aylar öncesinden yapılmaya başlanmıştı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Çin'in uzayda da bir süper güç olma yolunda giriştiği hırslı ve inançlı mücadelenin sembollerinden biri olan gösterilen uzay istasyonu Tiangong-1 2011 yılında fırlatılmıştı. Çin Ulusal Uzay İdaresi'nın yaşanan teknik bir arıza nedeniyle Cennet Sarayı adını taşıyan istasyonun kontrolünü kaybettiği dedikoduları aylar öncesinden yapılmaya başlanmıştı.

Batı kaynaklı dedikoduların doğruluğu henüz kesinleşmese de 8,5 tonluk uzay aracının 2017'de dünyaya düşeceği resmi olarak açıklandı. Geçen hafta Gobi Çölü'ndeki üste gerçekleştirilen bir uydu fırlatması sırasında Çin Halk Cumhuriyeti resmi haber ajansı Xinhua'ya yapılan resmi açıklamada şu an içinde insan olmayan Tiangong-1'in görevini başarıyla tamamladığı ve 2017 yılının ikinci yarısına atmosfere giriş yapacağı ifade edildi. Aynı açıklamada yapılan hesaplamalara göre uzay istasyonunun büyük bir kısmının atmosfere giriş esnasında yanarak yok olacağı da belirtiliyor.

NEREYE DÜŞECEKLERİ BELLİ DEĞİL

Peki dedikodular doğruysa ve en kötü senaryo işlerse oluşacak risk nedir? Harvard'dan astrofizikçi Jonathan McDowell böyle bir durumda parçaların hangi bölgelere düşeceğinin tahmininin çarpmadan 7-8 saat önce yapılabileceğini söylüyor. Parçaların büyük kısmının yanarak yok olacağını belirten McDowell, roket motorları gibi yoğun ve sağlam kısımların sağlam kalacağını ve 100 kiloluk parçalar halinde yeryüzüne ulaşabileceğini belirtirken, bunların geniş bir alanda büyük hasarlar yaratmayacağını ekliyor ve bir konut ya da araca isabet etmeleri halinde ciddi sonuçları olabileceğini ifade ediyor.

Çin'li yetkililer uzay istasyonunun 4,5 yıllık sürede insanlı hava görevleri için çok önemli veriler sağladığını ve hala işler halde olduğunu belirtiyor ve son ana kadar aracı takip edeceklerini ve gerekirse düşme nokta ve bölgeleri ile ilgili yeterince erken bir raporu tüm dünyaya açıklayacaklarını söylüyorlar. Aracın parçalarının okyanusa veya yerleşimi olmayan bir noktaya düşmesi büyük olasılık olsa da Çin'e ait bir araç ile ilgili kıyamet senaryoları batıda ilgi görüyor.