Bomba dedektörü ıspanak!
Bitkilerin milyonlarca yıllık evrimle geliştirdikleri yetenekleri, bilimcilerin yeni alanı. Araştırmacılar son olarak, patlayıcıları fark edip bunu kablosuz olarak iletebilen biyonik bir ıspanak geliştirdi.
DUVAR - Nature Materials’ta yer alan yeni bir makale, MIT'den (Massachusetts Teknoloji Enstitüsü) bir grup araştırmacının, ıspanak bitkisini patlayıcı maddeleri tespit edecek şekilde modifiye ettiklerini ve bu tespitin de kablosuz olarak okunabileceği bir sistem oluşturduklarını açıkladı.
Ekibin üyesi ve makalenin yazarlarından kimya mühendisi Michael Strano, bu çalışmanın temel olarak insan ve bitkiler arasındaki iletişim bariyerlerini aşmak noktasında başarılmış, yenilikçi bir gösteri olduğunu belirtiyor.
BİTKİLERİN UZMANLIĞINDAN FAYDALANILACAK
Strano'ya göre bitkiler, çok gelişmiş birer analitik kimya uzmanı. Yiyecek, su aramak veya tehditlerden korunmak için hareket etme şansı olmayan bitkiler, milyonlarca yıl süren evrim neticesinde, çevrelerinden veri toplama ve yakın kaynakları verimli bir şekilde tüketebilme konusunda birer uzman haline geldiler.
Geniş kök ağları ve gelişmiş dahili taşıma sistemleri sayesinde bitkiler, insanoğlun yapabileceği herhangi bir yer altı su tarayıcısı cihazdan çok daha gelişmiş yeteneklere sahip. Ekibin amacı da bu sistemden faydalanmak. Geliştirdikleri nano karbon tüpler, birçok patlayıcı da bulunan nitro aromatik bileşikler ile temas ettiklerinde floresan sinyaller yayma özelliğine sahip. Bu nano algılayıcıları barındıran bir karışım bitkilerin yapraklarına sürülüyor ve bitkinin bu algılayıcıları sistemine alması sağlanıyor.
KURAKLIĞI ERKENDEN ALGILAYABİLİRLER
Yapılan deneyde kullanılan algılayıcılar; nitrik oksit, hidrojen peroksit, TNT ve sarin gazı bileşenlerine tepki verecek şekilde oluşturulmuş. Bu maddelerin bitkinin bulunduğu toprağa verilmesinden on dakika sonra nano karbon algılayıcılar, kızıl ötesi kameralarla algılanabilen floresan sinyalleri vermeye başlamışlar. Bu sinyalleri yakalayan sistem ise 35 dolarlık Paspberry Pi adlı bir platform ve sıradan bir kızıl ötesi kameradan oluşuyor. Akıllı telefonların kameralarındaki kızıl ötesi filtreleri kaldırarak benzer bir sistem oluşturmak mümkün.
Deney ile bu teknolojinin kullanılabileceği çok spesifik bir alan gösteriliyor. Strano, bitkilerin biz kuraklık ihtimalini fark etmeden çok uzun zaman önce kuraklığın yaklaştığını fark edebildiklerini ve çevrelerine çok duyarlı olduklarını, bu nedenle bitkilerden nasıl sinyal alacağımızı geliştirirsek, paha biçilemez verilere ulaşabileceğimizi düşünüyor.