Işık, parçacık ve dalga olarak fotoğraflandı
Işık, ilk defa parçacık ve dalga olarak tek bir karede fotoğraflanırken kuantum mekaniklerini anlamak anlamında da önemli bir adım atıldı.
DUVAR - İsviçre merkezli École Polytechnique Fédérale de Lausanne’dan bilim insanları önemli bir ilki gerçekleştirmeyi başardı. Bilim insanları, ışığı ilk defa hem dalga hem de parçacık şeklinde fotoğrafladı.
Işığın dalga ve parçacık olarak davrandığı bilim insanları tarafından uzun zamandır biliniyor. Hatta Albert Einstein, birçok konuyu olduğu gibi bunu da ilk kez 1909 yılında tahmin etmiş.
Işığın iki davranışını bir arada yakalamak içinse elektronları kullanan yepyeni deneysel bir teknik kullanıldığı ifade ediliyor. Nanotele lazer darbesi atımları gerçekleştiren İsviçreli bilim insanları, ışık dalga boylarının metal boyunca iki farklı yöne hareket ettiğini gözlemlemiş. Dalgalar birbirine rastladıkça, bir dalganın hala dimdik ayakta olduğu gözüküyor ki bu dalga bir parçacık olarak öne çıkıyor.
Dalgaların nasıl hareket ettiğini görmek içinse bu sefer nanotele elektron ışın atımları yapılmış. Bu sefer ise ışık dalgasındaki parçacıklar hız değiştirmiş ve bilim insanlarının istenilen görüntüyü yakalamasını sağlamış.
Araştırmadaki bilim insanlarından Fabrizio Carbone, ilk defa kuantum mekaniklerinin ve bu mekaniklerin paradoksik doğasının filme alındığının altını çiziyor. Işığın fonksiyonlarının daha iyi anlaşılması ile kuantum hesaplama alanında önemli bir atılım gerçekleştirilebileceği de detaylar arasında yer alıyor. (kaynak: shiftdelete)