Yılbaşı sofrasından sağlıklı kalkın!
Yılbaşında menüye dikkat! Yılbaşı masasında çok fazla vakit kalmak fazla yemek yemeyi ve alkol tüketimini de beraberinde getirebilir.
DUVAR- Bu özel gecede herkes sevdikleriyle, dostlarıyla, arkadaşlarıyla birlikte olup eğlenmek, keyif almak isterken farkında olmadan yeme içmede ölçüyü kaçırıyor. Oysa dikkatli olmakta yarar var.
Özellikle akşam yemeğine çok aç oturmak birden fazla yüklenmeye ve gereğinden fazla gıda tüketip mide rahatsızlıkları ile kilo almaya neden olabilir. Bu nedenle sabah; yumurta, peynir, sebze ve 1-2 dilim tahıllı ekmekten oluşan, doyurucu ve kaliteli bir kahvaltı yapın. Öğle yemeğiniz ise akşamı düşünerek daha hafif olmalı; bir tost, etli bir salata ya da bir çorba olabilir. Arada kuru yemiş veya kuru meyve gibi küçük atıştırmalıklar, akşama kadar yardımcı olabilir. Yılbaşı sofrasının vazgeçilmezi olan mezeleri kızartma ve kavurma yöntemleri yerine, fırın-soteleme yöntemleriyle hazırlayın. Böylelikle hem hazımsızlık sorunuyla karşılaşmaz, hem de fazla kalori almamış olursunuz. İçeriğinde kalp-damar sağlığı için zararlı trans yağ bulunduran çikolatalar yerine, antioksidan kaynağı olan kakao yağı içerikli bitter çikolataları tercih edin. Ayrıca şerbetli tatlılar ile kremalı pastalar yerine, ev yapımı meyveli ya da sütlü tatlılar tüketirseniz, daha az kalori almanın yanı sıra sağlıklı bir tercih yapmış olursunuz.
Özellikle alkolle birlikte tüketimi artan fındık, ceviz ve badem gibi kuruyemişlerin tüketim miktarını abartmamak önemlidir. Çünkü bunlar yüksek oranda posa ve kalp damar salığı için faydalı doymamış yağ grubunu içerseler de, adeta birer kalori depolarıdır. Örneğin 100 gram badem ile çam fıstığı 600’ar kalori, 100 gram fıstık 560 kalori, yine 100 gram kabak çekirdeği de 570 gibi yüksek kalori değerine sahiptir. Herhangi bir işlemden geçmemiş çiğ olanlarını tüketirseniz, fazla tuz alımını da azaltmış olursunuz. Ana yemek olarak tüketeceğiniz et, hindi ve tavuğun mutlaka ızgara ya da fırında pişmiş olmasına dikkat edin. Kızartılmış etler hem fazla kalori almanıza neden olur, hem de sindirim sorunları yaratabilirler. Yemek çeşitliliğini avantaja dönüştürün. Bir öğünde çok fazla besin tüketmek mide rahatsızlıklarına yol açıp, gecenizi mahvedebilir. Bu nedenle küçük servis tabağı kullanarak, 2 saat aralıklarla küçük porsiyonlar hazırlayabilirsiniz. Böylelikle kalori alımını dengelemenin yanı sıra hazımsızlık sorununu da önlemiş olursunuz. Meze veya salata çeşitlerini mayonez yerine yoğurtla hazırlamanızda fayda var. Böylelikle fazla yağ almanıza engel olacaktır. Yoğurdun da kaymaksız olanını tercih edin. Ayrıca peynir ve şarküteri çeşitlerinin de az yağlı olmasına dikkat edin. Yılbaşı günü sabahtan itibaren en az 2 litre su tüketin. Gün boyunca ve akşam kutlamasında çay ile kahveyi daha az tüketmeye çalışın. Asitli ve gazlı içecekler yerine tercihiniz su ile mineralli sular olsun. Böylelikle toksinleri daha çabuk atar ve sıvı kaybınızı tolere ederek ertesi güne baş ağrısız ve daha enerjik başlarsınız.