NASA uzmanları İzmir'de 'Deprem Tahmin Yer İstasyonu' kuracak

NASA, İzmir'de Deprem Tahmin İstasyonu kuracak. İstasyonda deprem ön sinyalleri kaydedilecek.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) uzmanları tarafından kurulan GeoCosmo Araştırma Merkezi Vakfı'nın Başkan Yardımcısı Fransız asıllı Türk vatandaşı Ronald Karel, dünyada ilk olarak 23 Mayıs'ta, İzmir'de bulunan Dokuz Eylül Üniversitesi Kampüsü'nde "Deprem Tahmin Yer İstasyonu" kurulmasına başlanacağını açıkladı. Karel, bu projeyle deprem haritaları yayınlanmaya başlanabileceğini söyledi.

Bodrum'da yaşayan ve yaklaşık 40 yıldır bulutları inceleyerek deprem tahminleri yapan Ronald Karel, NASA'da, GeoCosmo Bilim ve Araştırma Merkezi'nin kurucuları arasında yer aldı. Üç ayda kurulan merkezin Küresel Deprem Tahmin Projesi'nin, Doğu Avrupa ve Asya Bölgesi başkanı seçilen Karel, Türkiye'ye döndü.

'GEOCOSMO YENİ BİR BİLİM DALI OLACAK'

Karel, Küresel Deprem Tahmin Sistemi (Global Earthquake Forecast System) projesi kapsamında Güneybatı Ege ve Akdeniz-Güneydoğu Anadolu Bölgesi üzerinde kurulacak deprem analiz istasyonlarının, NASA uyduları ile birlikte hareket ederek yer altında stres başladıktan sonra meydana gelecek olan değişik deprem ön sinyallerinin kaydedileceğini belirtti. Karel, şunları söyledi:

"GeoCosmo biliminde jeolojiden başka jeofizik, meteoroloji, oşinografi, atmosfer fiziği, kimyasal olaylar incelenerek deprem tahminleri çok önceden yapılabilecek. Sismologlarla yer bilimcilerin yüzyıllardan beri beraber çalıştıkları ve litosferdeki plakaları ve fayları ellerinden gelince bizlere aydınlattıkları malum. Lakin depremler hala tahmin edilememekte, ne yerleri, ne zamanı ne de kuvveti bilinememektedir. Her yıl on binlerce insan hayatını kaybetmekte ve milyarlarca dolar hasar meydana gelmektedir. GeoCosmo yeni bir bilim dalı olacaktır. Dünyanın dört bir yanından bizi destekleyen bilim adamları bu projede yer alacak, insanlık adına hazırlanan en önemli projelerden biri olacak."

'DEPREMLERİ ÖNCEDEN TAHMİN ETME FIRSATI BULACAĞIZ'

Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 34 ülkede istasyonlar kurulacağını aktaran Karel, verilerin Dokuz Eylül Üniversitesi Fen Fakültesi Bilgisayar Bilimleri Bölümü ile yapacakları işbirliği ile toplayıp, değerlendirerek NASA'ya gönderileceğini kaydetti.

Karel, "Depremleri önceden tahmin etme fırsatı bulacağımız gibi kısa bir süre sonra hava durumu haritaları gibi deprem olasılığı yüksek haritaları oluşturup, büyüklükleri ile birlikte yayınlamaya başlayabileceğiz" diye konuştu.

'NASA UYDULARINDAN DA VERİ ELDE EDECEĞİZ'

Dünyanın ilk "Deprem Tahmin Yer İstasyonu"nun 23 Mayıs'ta, Dokuz Eylül Üniversitesi Kampüsü'nde kurmaya başlayacaklarının altını çizen Karel, şöyle devam etti:

"Eminim ki bu araştırmada birçok yeni IP ve patentler elde edeceğiz. Dünyanın her kıtasından bilim adamları, birçok basın mensubu ve akademisyenler bu büyük araştırmayı takip ediyor. Amacımız, 'deprem mekanizması' denilince 'deprem ön sinyallerini' de bu mekanizmaya ilave etmemizdir. Yani depremleri 3-5-7 gün önceden yeri, kuvveti ve zamanıyla kestirmek bu araştırmanın en büyük amacıdır."

İlk aylarda test yapmak zorunda oldukları için fazla bir beklenti içerisinde olunmaması gerektiğini vurgulayan Karel, "NASA'nın Aqua ve Terra uyduları başta olmak üzere birçok uydudan da veriler elde edeceğiz. Hazırladığım 85 sayfalık 'iyonize bulutlar' çalışmam NASA tarafından kabul edildi. Şimdi bu bilgiler ışığında çalışmalar başladı. İlk istasyonu başkanımız Dr. Friedemann Freund'a armağan ediyorum ve ismi istasyonun üzerine yazılacaktır. Bu çalışma insanlık için hayırlı olsun" diye konuştu. (MUĞLA/DHA)