2 bin yıllık oymalar 'gezegen' çıktı
İç Moğolistan Özerk Bölgesi'nde bulunan oymaların anlamına ilişkin yeni bulgular elde edildi. Araştırmayı yürüten arkeologlar oymaların beş gezegeni temsil ettiğini açıkladılar.
DUVAR - Arkeologlar, iki yıl süren bir araştırmadan sonra, Çin’in İç Moğolistan Özerk Bölgesi´nde bulunan 2 bin yıllık beş adet kaya oymasının astronomik anlatımlar olduğunu doğruladı.
Antik kaya resimleriyle ünlü Yinshan Dağları'nda bulunan oymalar, arkeologların 2015 yılındaki araştırmaları sırasında bulundu. Çapları 6-10 cm arasında olan oymaların derinlikleri 2 ile 7 cm arasında. Oymaların insan yapımı olduğu anlaşıldıktan sonra mikro - erozyon tekniği ile tarihini teyit etmek için çalışmalar yapan arkeologlar oymaların anlamlarını da araştırmaya başladıklar.
Araştırmacılar, oymaların Çin’in Savaşan Devletler Döneminin sonlarında (MÖ 475-221) yapıldığını teyit etmek için kullandıkları mikro-erozyon tekniği sayesinde oymaların Venüs, Jüpiter, Merkür, Mars ve Satürn’ü temsil ettikleri keşfetti.
Arkeologlara göre, oymaların arasındaki uzaklık, bu beş gezegenin MÖ 204 yılındaki tahmini konumunu andırıyor. Ayrıca oymada kullanılan kayalar renk ve içerik açısından da farklı. Örneğin, "Merkür" bir derenin yakınındayken, "Mars" kızıl bir kayaya oyulmuştu.
Araştırmayı yürüten arkeolog Wu, bu oymaların aslında ataları tarafından yapılan astronomik bir kayıt olduğunu ifade etti. Wu’ya göre tarihsel bilgiler, bugünkü Moğolistan ve Kuzey Çin çevresinde, geniş bir alanı iskân eden göçebe bir kabile olan Xiongnu'nun (Hiung-nu/Hun) lideri olan Modu'nun (Mao-tun/Mete) MÖ 204'te düşmanlarını yendiğini ve dağın eteğindeki dua ettiği yerde gezegenleri tasvir eden oymaları yaptığını gösteriyor.
Wu son olarak, “Antik astronomik anlayışı incelememize yardımcı olan oymalar sadece beş gezegenin konumsal bilgilerini göstermekle kalmıyor aynı zamanda her birinin özelliklerini de ortaya koyuyor” dedi. (Kaynak: Aktüel Arkeoloji)