Rusya implantta çığır açacak!
İmplantlarda titanyuma alternatif geliştirildi. Bu alaşım kemik dokusuna benziyor.
DUVAR - Rusya Ulusal Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nde, 'şekil hafızasına sahip ve esneklik bakımından kemik dokularına benzer' bir alaşım geliştirildi. Yalnızca biyouyumlu malzemelerden yapılan alaşımın, tıbbi implantların ömrünü ciddi oranda uzatması bilim dünyasını heyecanlandırdı.
Sputnik'in haberine göre, on yıllarda zarar gören kemiklerin yerine yapılan implantlarda, insan vücudundaki canlı dokularla uyumlu titanyum malzemesi kullanılıyor fakat bu implantlar, kemikler kadar esnek olmamaları bakımından dezavantaj yaratıyor.
Vücuttaki mekanik ve biyolojik denge üzerinde olumsuz etkilere yol açan bu durum hücrelerin ölmesine neden oluyor. Hücrelerin ölümü ile de kemik ve implant arasındaki bağ ortadan kalkıyor, gevşeyen implantın ise bir süre sonra değiştirilmesi gerekiyor.
Rusyalı uzmanlar, Kanadalı meslektaşları ile işbirliğiyle bu gibi sorunlara karşı implantların ömrünü uzatacak, esnekliği kemik dokularınınkine benzeyen, titanyum, zirkonyum ve niobyumdan oluşan bir alaşım geliştirdi. Bu alaşım, insan vücudu gibi bir ortama daha öncekilerden çok daha dayanıklı. 3D yazıcılar kullanılarak bu alaşımla istenilen şekilde implant üretilmesi de mümkün.