Biyolog Roderic Guigó: Genler öldükten sonra da faal

Uluslararası bilim insanlarından oluşan bir ekip kadavralar üzerinde incelemelerde bulundu. İncelemeler sonucunda bazı genlerin ölümden sonra da faaliyet halinde olduğu açıklandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Nature Communications dergisinde yer alan bilimsel bir makaleye göre, insanlar öldükten sonra da genleri faal hale gelebiliyor. Uluslararası bilim insanlarından oluşan ekip, kadavralar üzerinde yaptıkları bu incelemelerin bilimsel çalışmalara katkı sağlamanın yanı sıra buluşun adli tıp incelemelerinde kullanılacak bir yöntem haline gelmesini umuyor.

BBC'den Jonathan Bal'ın haberine göre, gen faaliyetlerinin anlaşılması, tek bir hücrenin, dokunun ya da organın hastalıkta ya da sağlıkta nasıl işlediğini anlamak için önemli. Genler, hücrelerimizdeki DNA'larda kilit altında. Bunlar devrede olduklarında, DNA'dan hücredeki bir molekül olan RNA'ya genetik bilginin aktarımı gerçekleşiyor. Ancak gen faaliyetlerinin anlaşılması için örnek toplamanın kolay olmadığına değinen bilim insanları kadavralardan alınmış doku ve organlar üzerinde incelemeler yapıyor.

Bu incelemeler vücudun nasıl çalıştığına ilişkin anlayışımızı arttırsa da, örneklerin yaşam sırasında meydana gelenleri doğru aktarıp aktarmadığı net değil. Barcelona Bilim ve Teknoloji Enstitüsü'nden biyolog Roderic Guigó ve ekibine göre diğer bir sorun ise, örneklerin ölümün gerçekleşmesinden hemen sonra nadiren toplanabiliyor olması. Genellikle cesetler, otopsi ve bilimsel inceleme için saklanıyor ve bu geçen sürenin etkisi bilinmiyor. Biyolog Roderic Guigó, "Bir kişinin ölümüyle birlikte, genlerin faaliyetlerinde bozulma olmasını beklersiniz" diyor. Ve bu bozulma, Transkriptomik verilerin düzgün bir şekilde yorumlanmasını etkileyebilir.

'GENLERİN FAAL KALMAYA DEVAM ETMESİNİN NEDENİ BİLİNMİYOR'

Barcelona Bilim ve Teknoloji Enstitüsü'nden biyolog Roderic Guigó ve ekibi 'Bir kişinin ölümüyle birlikte, genlerin faaliyetlerinde bozulma olmasını beklersiniz' diyor. Ve bu bozulma, Transkriptomik verilerin düzgün bir şekilde yorumlanmasını etkileyebilir.Bunu engellemek için ekip, bir sonraki mesajcı RNA (mRNA) numunelerini ölümden sonraki 24 saat içinde topladı, bazı hastalar ölmeden önce onlardan kan örnekleri aldı. Profesör Guigó, bulgularının şaşırtıcı olduğunu söylüyor. "Bir kişinin ölümüne hücreler tepkime gösteriyor. Bazı genlerin faaliyete geçtiğini gördük, bu da öldükten bir süre sonra transkripsiyonda (DNA'yı oluşturan nükleotit dizisinin RNA tarafından bir RNA dizisi olarak kopyalanması süreci) hâlâ faaliyette olduğunu gösteriyor". Genlerin faaliyette kalmaya devam etmesinin nedeni de tam olarak bilinmiyor.